Jakou cenu za anticenu?

Český filmový a televizní svaz FITES udělil při ceremonii předávání cen Trilobit za podpory České televize moderátorovi Xaverovi Veselému anticenu Zlatý citrón. Moderátor cenu draží na Aukru a cena za anticenu stoupá...

Zdá se, že onen "podbízivý styl moderování, při kterém nejen v soukromé XTV otevřeně projevuje své sympatie i antipatie k jednotlivým událostem či hostům ve studiu /1/", za který onu cenu dostal, se panu Veselému vyplácí i jinak, než ve spolku FITES a v ČT čekali. 

Styl moderování, při kterém s hosty hovoří klidně a v přátelském duchu, neskáče jim do řeči a nechá je téma jaksepatří rozebrat, to se pochopitelně každému nelíbí. Styl moderování, ve kterém dá najevo své sympatie narovinu a ne tím, že někoho mluvit nechá a druhého nenechá, jednomu klade vstřícné otázky a druhému otázky konfrontační, ten opravdu každý nechápe. Styl moderování typu České televize, ve kterém vyváženost debaty spočívá ve dvou názorově zaměnitelných hostech ve studiu a jednom jejich odpůrci v půlminutových nepravidelných vsuvkách z kamery kdesi venku, to Veselý nedělá a přitom je to tak hezké a správné, že ocenit něco takového anticenou nepřipadá vůbec v úvahu. A styl moderování, při kterém si Veselý zve osobnosti, o které by ČT nezavadila ani ve tmě s páskou na očích, protože je v ČT prostě nemají rádi, ten také opravdu nemusí každému vyhovovat.

A tak snad proto, aby ve FITES a v České televizi i po zrušení diváckého trháku "To se ví!" mohli pomocí spřátelených osobností ukazovat prstíkem a posouvat diváka tam, kam chtějí, protože Nora Fridrichová ve své večerní show na to sama nestačí, vymysleli onu anticenu "Zlatý citrón".

Pan Veselý si cenu osobně převzal a stejnou měrou poděkoval divákům, jako zkritizoval instituce, které za anticenou stojí. Jeho krátká promluva při převzetí ceny se rázem stala hitem internetu a jak už to u arogantních omezenců, kteří rádi ukazují prstem bývá, ukázal skrze "oceněného" ten prst zase zpátky na ně.

Pan Veselý tedy s cenou získal zvýšenou pozornost veřejnosti, což je pro jeho pořady i média, ve kterých působí, jistě vítaným bonusem.

Hodnotu dalšího bonusu však ještě neznáme: V tuto chvíli /29.1.2020 po 17. hodině/ aukce ještě nebyla ukončena a v nabídce za Zlatý citrón je přes sedmdesát tisíc korun.

Xaverovi Veselému přeji, ať se mu Zlatý citrón podaří prodat co nejdráže, institucím typu FITES a ČT přeji, aby anticeny vyhlašovaly co nejčastěji a oceněné vyzývám, aby si pro anticeny chodili. Myslím, že se tak v praxi uplatní krásná myšlenka "Každému, co jeho jest".

 

P.S: Kdo má o Zlatý citrón zájem, nechť neotálí, neboť tato hodnotná cena je prý skutečným citrónem pouze natřeným zlatou barvou, tudíž životnost této trofeje není neomezená...

 

Zdroje:

 

1) 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/xaver-citron-aukce-anticena-porad.A200129_143858_domaci_zaz

2) 

https://aukro.cz/trilobit-zlaty-citron-2020-lubosi-xaveru-veselemu-6961453295?fbclid=IwAR0xNW1Q8GCBPqeUn5E_nr6MlNxNxjUWmiXv3XtTz2IgawDv3eBT5OGWZ-U

 

 

Autor: Lukáš Burget | středa 29.1.2020 17:30 | karma článku: 37,48 | přečteno: 1088x