A je po Čapáku!

Zdá se, že právě tohle mohou s úsměvem zvolat příznivci premiéra Babiše poté, co státní zastupitelství zastavilo stíhání Babiše i všech ostatních v kauze Čapí hnízdo.

Leč jakákoli radost premiérových fanoušků ohledně tohoto případu může být velmi předčasná a hlavně nemístná.

Především toto rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze nemusí být definitivní, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může v určité lhůtě od nabytí právní moci toto rozhodnutí zvrátit a nařídit přezkoumání celého případu. Stejně jako jsem nezáviděl dozorovému státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi situaci, ve které se ocitnul poté, co podal návrh na zastavení trestního stíhání, tak nyní ze stejných důvodů nezávidím Pavlu Zemanovi. Oba muži zákona jsou a budou pod extrémním politickým a mediálním tlakem.

Pochopitelně jako většina obyvatel České republiky nemám právní vzdělání dostatečné k tomu, abych se k případu mohl zainteresovaně vyjádřit, a především jako nikdo kromě několika málo osob jsem nečetl shromážděných dvacet tisíc stran lejster k onomu případu, takže mi nezbývá než (poněkud naivně) věřit, že veškeré státní orgány a jejich pracovníci v této kauze odvedli profesionální a nestrannou práci. Může mi připadat, že ten chlap kvůli dotaci podváděl s právní formou firmy a s jejími majiteli, ale rozhodnout takto nemám právo, to musí justice coby státem posvěcený vykonavatel spravedlnosti.

Bohužel, v České republice je takto naivní důvěra ve spravedlnost vpravdě Sisyfovská práce. Sotva je občan zpraven o tom, že se podařilo zavřít zkorumpovaného politika, poněvadž přebral osm milionů v krabici od vína, dozví se vzápětí o bezvýsledném ukončení pěti dalších kauz, z pohledu občana stejně zřejmých. A jako vrchol všeho se tu a tam objeví případ, kdy byl zkorumpovaný přímo soudce. Ne, občan naší země nemá příliš mnoho důvodů věřit ve spravedlnost a její vymahatelnost ve své vlasti.

Situace je zkrátka taková, že po světě v úřadu premiéra běhá pan Babiš, obviňovaný ze zpronevěření dotace ve výši padesáti milionů, a mnohem hůře, běhá po něm také pan Bakala, obviňovaný ze škod vůči státu ve výši mnoha desítek, ne-li stovek miliard.

Ať už kdo věří v Babišovu vinu nebo nevinu, ať už je kdo premiérův přívrženec nebo odpůrce, současné rozhodnutí státního zastupitelství je ale objektivně k něčemu dobré. Zaprvé, je konečně něco jasně oficiálně konstatováno, byť ještě uvidíme, zda to bude definitivně potvrzeno. Zadruhé, opozice si už nevystačí s křikem „Babiš je obviněnej!“, ale bude muset kritizovat vládní politiku skutečně věcně a konkrétně. A proto věřím, že dnešní rozhodnutí státního zastupitelství je příležitostí pro celou Českou republiku: Politická diskuze se může vést opět jasněji, případněji a především se pod kauzou Čapího hnízda nebudou schovávat mnohem závažnější prohřešky vládní politiky a bude na ně možné lépe poukázat. Osobně bych začal například s tím, jak už po několikáté v řadě byly zvýšeny platy ve veřejné sféře, tedy nejen učitelům, hasičům a policistům, ale také všem zbytečným a škodícím úředníkům, jejichž rozrůstající se armáda každým rokem více a více dusí efektivní fungování státu a vytahuje z kapes skutečně pracujících více a více prostředků.

Autor: Lukáš Burget | pátek 13.9.2019 12:24 | karma článku: 27,68 | přečteno: 1241x