Vánoční hvězda a AIDS (fotoblog), část I.

O vánocích je čas i na smutná témata. Je to čas, kdy se můžeme zastavit a říci si, že nejsme jen my, že jsou i ti "za zdí". Mnozí lidé zde zobražení už bohužel nejsou. Snad proto mi přišlo důležité je v tento čas připomenout. Jako památku lidské velikosti i kdesi na konci světa.

AIDS je strašná věc. Dlouho vypadá, že nezasahuje. Ale jeho hodiny v tu chvíli už zprudka tikají. V dnešní dryáčnické době chceme vidět AIDS jak pustoší tváře, kroutí kosti a podvědomě hledáme takové fotky, kde bude krev a krutá, fyzická bolest. Ale takový AIDS není. Je to tichá smrt. Možná, že ti lidé vypadají jen zkroušeně. I v Etiopii jsou léky na tišení. Ale mnozí už nemohou chodit, každý má svůj příděl léků a svůj strach. Někteří, které jsem navštívil, byli v posledním stádiu a již jen leželi. Všichni měli rodiny, nechávali po sobě své nezaopatřené děti a své manželky. Protože v Etiopii je živitelem muž.

Úkolem černých andělů, kteří jim nosí jídlo, je dodávat jim odvahu. Dodávat odvahu i jejich dětem a matkám. Situace rodin, kde jeden je postižený AIDS, je otřesná. Žijí v jedné místnosti a většinou už nejsou schopni splácet ani nájem 300 Kč měsíčně. Jako dary jim andělé donášejí pytlík cukru nebo rýže. Říkám pytlík, nikoli kilo. Přesto v každé rodině vám vyrazí dech ta živočišná, nezlomná touha žít. Neustále vás bude překvapovat obrovská obětavost žen nebo rodin, které sdílí osud s postiženým i přes nabídky jiného života. Snadno se to možná takto napíše a snadno si možná vy pokývete chápavě hlavou. Jenže zážitek z místa je něco jiného, než tento rozumový souhlas a pochopení vůbec může vstřebat. Je to do morku kostí prožitá poklona člověku a jeho velikosti a odvaze na kraji smrti.

Je čas vánoc. Nic po vás nechci. Žádné sluneční brýle, které sbírá Agáta Hanychů pro mrňavé Lybijce. Jen v čase vánoc si  prosím udělejme pořádek ve své duši. Jsou lidé, kteří řeší více než dnes tak "atraktivní" finanční krizi.

Jsou na hraně života.
www.etiopie.cz

životopis autora: http://www.etiopie.cz/radek_burda_zivotopis.html

Tady někde to asi začíná

Ebenová krása s tajemstvím

Za hranou

Mávání andělských křídel

Čekání a naděje

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Burda | pondělí 22.12.2008 16:30 | karma článku: 15,25 | přečteno: 1156x
  • Další články autora

Radek Burda

President Ukrajiny v Praze

26.3.2009 v 9:17 | Karma: 10,11

Radek Burda

Miliónové obrazy

25.3.2009 v 6:48 | Karma: 13,79

Radek Burda

Bú-bú, aneb kravinami proti volům

13.3.2009 v 20:16 | Karma: 18,64