O Slezsku

Připadá mi, že v poslední době se o něco málo častěji než dříve objevují v médiích zmínky nebo i články o tom, že kromě Čech a Moravy je součástí naší republiky i Slezsko. Bohužel, znalosti o Slezsku a slezské historii jsou u mnoha autorů mírně řečeno... nic moc. Slezsko je vydáváno za sever Moravy, Prajzká je umísťovana do všech koutů Opavska a Jesenicka, Těšínsko je považováno za kus země, kde se to  beztak hemží samými Poláky. Tak bych se rád pokusil shrnout alespoň ty nejzákladnější informace o Slezsku.

- Celé Slezsko leží na území několika států - Polska, České republiky a malá část je v Německu. Rád bych upozornil, že ačkoli Slezsko vlastně nikdy nemělo samostatný stát, jeho hranice se velmi často měnily. Po Slezských válkách v 18. století začlenili Prusové do Provincie Slezsko i Lužici, dnes jsou do čtyřech slezských vojvodství v Polsku zahrnuty i města nebo oblasti, které nikdy součástí Slezska nebyly - například Czestochowa. Za zminku stojí, že Slezsko je větší než Morava.

 -  Největším Slezským městem je Vratislav (Wroclaw, Breslau), následují Katovice (Katowice, Kattowitz) těsně následovany Ostravou. Ovšem s tou Ostravou to je složitější, protože jak všichni jistě ví, velká část Ostravy leží na Moravě.

 - Nejvyšší horou Slezska je Sněžka, největší slezskou řekou je Odra. Sice pramení na Moravě, ale protéká celým Slezskem a vlévá se do Baltského moře.

 - Patronkou Slezska je svatá Hedvika Slezská (Sw. Jadwiga Slaska, Heillige Hedwig von Schlesien), kněžna z Andechs-Meran. Manželka vratislavského knížete Jindřicha I. Bradatého, svatořečená byla v roce 1267. Mimo jiné je i patronkou exulantů a milenců.

 - O původ názvu Slezsko se vedou spory. Nejčastěji se uvádí, že pochází od pojmenování jedné větve germánských Vandalů - Sillingů. Další teorie považuje za pravděpodobné pojmenování podle jedné z dolnoslezských řek - Sleza.

 - Od příchodu Slovanů do střední a západní Evropy je Slezsko osídleno slovanským obyvatelstvem. Spekuluje se, že s nimi splynuly zbytky již zmíněných Silingů. V průběhu století do Slezska přicházeli Němci, kteří tam postupem času  vytvořili většinu. V Dolním Slezsku absolutní

- Takzvané České Slezsko (někdy i jižní Slezsko) je rozděleno mezi dva správní kraje - Moravskoslezský a Olomoucký. Asi by bylo dobré upozornit, že Slezsko zaujímá větší část Moravskoslezského kraje (takže název kraje je vlastně nelogický). Jesenicko bylo zahrnuto do Olomouckého kraje.

- České Slezsko je z naprosté většiny součástí tzv. Horního Slezska (Slask Górny, Oberschlesien). Pouze Javornický výběžek s městy Javorník, Vidnava a Jeseník je částí Dolního Slezska (Slask Dolny, Niederschlesien).

 - Již zmíněné Javornicko bylo kdysi součástí Niského knížectví. Další části Českého Slezska leží na územích někdejších knížectví Opavského, Krnovského, Ratibořského a Těšínského.,

 - České Slezsko není úplně identické s rakouským Vévodstvím Slezským. Chybí mu totiž část Těšínska, která dneska náleží Polsku, "přibylo" Hlučínsko z knížectví Ratibořského.

- Hlučínsko, čili Prajzká leží na levém břehu řeky Opavy, do roku 1918 bylo součástí Německa, vlastně Pruska. Proto tedy Prajzká - z německého Preussen.

 - Hlavním městem Vévodství Slezského byla Opava ( Opawa, Troppau). Byla například sídlem slezského zemského parlamentu. Po první světové válce ztrácela hlavně díky bouřlivému rozvoji Ostravy na významu.

 - Ve Slezsku se nachází tzv. "Moravské enklávy" - území, která sice byla spravována slezskými orgány, ale podle moravských zákonů. Například daně byly odváděny na Moravu. Enklávy se nacházely na Osoblažsku a jižně od Opavy. Jedna enkláva (Ketřsko) se stala součástí Pruska (Pruská Morava) a v současné době je na území Polska.

No.. jako základ by to mohlo stačit. :-)

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Bulava | sobota 7.3.2015 11:04 | karma článku: 20,31 | přečteno: 680x