- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Je mě přes 70 jsem ze západních Čech a považuji se za pivaře. Na služebních cestách jsem pil desítky druhů piv. Takto natočené pivo mě přinesli poprvé asi před 10ti lety v restauraci v Banské Štiavnici. Tak nevím. Pro nás bylo řezané smíchané světlé/černé.
Taky o něj někdy požádám, ale proč se mu vlastně neříká "Mix" ?
Z jiného soudku...taky si dám v teplých dnech Eiscafe a netrpělivě čekám co to bude, jestli třeba něco jako Cold brew , nebo...
V Barceloně jsem kdysi obdržel k tomuto požadavku 5 kostek ledu, asi to bylo v pořádku
Chleba pečeme doma občas a je to pochoutka.
My (tedy já) pečeme každý týden, BO kvásek je třeba udržovat ve formě. A i ten nejobyčejnější chleba (mouka, voda, sůl, kmín) mi přijde lepší, než mnohé supermarketové produkty..
Ještě něco: Kdysi jsem byl v Praze v jedné hospůdce a tam chtěl jeden štamgast 'Jednu houpavou' Mohl by mi někdo s diskutujících říci, o jaké pivo se jedná?
Dal jsem si jednou řezané pivo. Ale nechutnalo mi. Bud pořádné světlé, jako Svijany, Staropraneb či Plzen a nebo černé jako kdysi U Fleků s česnekovou topinkou, blahé paměti.
No je fakt, že řezané pivo, jak jsem ho popsal, je spíš na vizuální efekt, než na chuť. Také je fakt, že lepší černé než u Fleků jsem nepil.
Řezané pivo je třetina tmavého a dvě třetiny světlého. Načepováno tak. Komu se to nechce anebo kdo to neumí, pro toho už za komunistů v 80. letech vyráběl řezané pivo pivovar Černá Hora. A taky to tak expedoval jak v lahvích, tak i v sudech. Mnozí zkušení výčepáci, kteří disponují i černým pivem na čepu, to umí načepovat. Jedna třetina versus dvě třetiny, to je řezané pivo.
To co vy tady tvrdíte, tedy že řezané pivo je o nějakém rozhraní, je čirá oslovina. A navíc půl na půl. Oslovina na entou.
To platí u drinků, semafor atd. kde je to kouzlo schované v různé hustotě, kdy se kapalina mezi sebou nemísí.
Dovolte několik odkazů:
https://www.pivnice-ucapa.cz/blog/5--rezane-pivo-a-dalsi-pivni-speciality/
https://www.facebook.com/lokalucaipla/posts/1828488247386269/
a v obráceném gardu:
https://untappd.com/b/svatovaclavsky-pivovar-rezane-pivo-pana-josta/383584
Mohli bychom se shodnout, že pojem "řezané pivo" je rozhodně širší, než jak jsem uvedl (a uvést měl, to uznávám), je celkem i možné, že různými výčepáky (a očividně i konzumenty) je chápan jinak. Ale "čirá oslovina"?
Děkuji, potěšilo mne, že Vám chutnal..