Emil Karewicz

V atmosféře, ve které se svět nachází, tak trochu zapadla zpráva o smrti polského herce, známého i v Česku - Emila Karewicze.  Jednu z jeho rolí zná snad každý -SS-Sturmbannführer Hermann Brunner ze seriálu o Hansi Klossovi.

Emil Karewicz se narodil 13. března 1923 ve Vilniusu - tehdy Polsko, dnes Litva. Tam si i poprvé, ještě jako dítě zahrál v divadle. Za druhé světové války se aktivně zapojil do protiněmeckého odboje, v řadách polské 2. armády (tedy té východní) vstoupil do Berlína. 

Po válce se věnoval studiu herectví a samozřejmě začal hrát - nejdříve v divadlech (v Lodzi, Poznani, nakonec zakotvil ve Varšavě) a od roku 1950 začal účinkovat ve filmech. Talentovaného herce si všimli polští režiséři a tak neměl Emil Karewicz o herecké příležitosti nouzi.

Český divák  ho poprvé asi zaregistroval ve filmovém eposu podle Henryka Sienkiewicze z roku 1960 - Křižáci. Tam Emil Karewicz vytvořil roli polského krále Wladysława II. Jagiełła. Největší popularitu mu  asi u nás vynesla role SS-Sturmbannführera Hermanna Brunnera ze seriálu S nasazením života. V originálu se seriál jmenuje Stawka większa niż życie a doslovný překlad je asi V sázce je víc než život. Jen pro připomenutí - jsou to příběhy polského rozvědčíka u abwehru známého jako Hans Kloss.   Postavu esesáka  skvěle parodoval ve vynikající válečné komedii Jak jsem rozpoutal druhou světovou válku (Jak rozpętałem drugą wojne światową). Roli Hermanna Brunnera si vystřihl  ještě jednou - v roce 2012 ve svém posledním filmu Stawka większa niż śmierć (tedy V sázce je víc než smrt) který je pokračováním Klossova (a Brunnerova) příběhu 30 let po válce. 

Měl jsem to potěšení se s panem Karewiczem krátce setkat někdy v osmdesátých letech a zaujal mne svou inteligencí, humorem a neuvěřitelným nadhledem.

Dovolím si jeden citát ze seriálu S nasazením života - v originále.

"Brunner alkohol i kobiety wyczuwa na kilometr".

Emil Karewicz zemřel 18. března 2020. Odešel do hereckého nebe za svým spoluhráčem Stanislawem Mikulskim, který tam na něj čeká od 27. listopadu 2014.

 

 

Autor: Jaroslav Bulava | čtvrtek 19.3.2020 7:33 | karma článku: 14,38 | přečteno: 329x