Samovařitelkou

(Ikdyžažtakmocneový skorofůdblog.............................................................................)

Prýže sůl nadzlatuje. U nás ažuje natolik, že jsme doma místo zvyklé vedleové kombinace pepře a soli do pepřosolniček kdysi vysouměrněně narozsypali sůl a cukr.

(Jenom já totiž nadšpetkový dopepř ráda a nikdo mi to nevěřil, tak aby se neplýtvalo slánkou..)

Zato návštěvy si spleteně a v rámu nechtěnosti osolovali čaje, kávy, koláče, žlutě naolejovaný tvaroh na plněných knedlících,…

Oskorovšem když jsme se pak jednou skamarádkouvě (která zase uúžasovává číšníky objednávkami srýžového řízku nebo kafem s čokoládovou zmrzlinou) rozhodly veřejně předvést kuchyňnosti v rámci našich chuťových buněk, tak ten okurkový salát prý chutnal mořskovodně. (Ikdyž podlemně byl salinitní takakorátově.) 

(Přece jen kuchařsky trochu zesebevědoměle jsem pak doma během „tréninku“ ještě pánví tenisově odpalovala palačinky ke stropu. Vracely se trochu přiomítkované, ale aspoň vypadaly pocukrovaně.)

Odtodobně jsem si tedy sůlkamenné saláty jen prosebovala, anebo i babičce, která jediná moje pokusování vítala i s takještětrochuovým vmíchaným nejpálivějším množstvím chilliomáčky.

V nyní pokročiluju zkoušením vhrncního měknutí rýže. Protože jsem si ale zinternetovala několik narýžních receptů, nasporákně jsem zpřímoúměrovala i stejnětolik nádobí. Tu rýži s těstovinami pak naštěstí vychuťovala česneková omáčka. Stejně jako popárdnechově spravil mnouudělaným jednohubkám chuť podmazaný grilomasný dresink (jasněže byl rozpoznán…………………………….).

Nejlípvlivnou je však na samovaření rymnavost. Protože rýmu prožívám chlapsky, takauždostově jsem si vyseznamovala jaksejíconejdřívzbavitné rady.

A tak za tím co jsem se důkladně zfetovala vkapesníkovaným týtrí olejíčkem („pročišťuje dýchací cesty“), roztabulkovala jsem do hrnce hořkou čokoládu na zhorknutí. Sice jí pak bylo dozásobně víc než obvyklemnožstevní zkuřatové polívky a já musela odčokoládovávat hrnec, ale byla lepší (a hlavně vlastní!!!!) než ta dokelímkovávaná nádražně automatová. Navíc jsem si při jejím vařném zkapalňování nadníově i zainhalovala.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Bukovanská | úterý 22.9.2015 9:30 | karma článku: 11,52 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Anna Bukovanská

Doslova ven do Slovenska

24.9.2018 v 15:20 | Karma: 13,58

Anna Bukovanská

Výdej bloknihy

3.9.2018 v 8:12 | Karma: 9,61

Anna Bukovanská

Buda Buda Buda-Pešť

28.7.2018 v 8:14 | Karma: 15,45