Navinné kohoutno

O kohoutovi a slepičce bez slepičky..................................................................

Zgurmanizovaným Francouziům se poříkává žabožrouti. A to i přesto, že v Burgundsku řečeno většina Francouzů žabí nejedí. Prejý „ty žáby chutnají moc kuřece“. A dlenichně „jsou ty žabí věci tak tuhé, že tahle rádožeby specialita je docela speciální (tzn. společensky řečeno to není moc kjídlové).“ 

A tak přestožně jsem v Burgundsku zdvanáctnila šneky, postrouhala polívky sýrivem (ne že by česnečkové), přiořechovávala saláty, a szgustovala množiny dalších specialit, toho typicky burgundského kohouta na rudovíně jsem schutnala až v Čechách.

Jakkoli se burgundští a čeští kohouté neshodnou ve vyjadřování (jeden místo kykyrykýování kokorikuje), nataliřně pravděpodobně ano. Kromě  

 

  • Becherovky, kterou se česko-burgundský kohout s vážností 4 kg musel předpít, ačkoli vprůběžně se pak burgundsky začervenýrovával

 

  • A přestože byl pofrancouzsky oomáčkovaný a přižampionovaný o nějaké nezhoubné houby, sknedlíkován byl česky, protože francouzské knedlíky jsou poněkud nokové a nevyvrátil by to ani zpelíškový Jiří Kodet

Překvapivě, že tenový kohout vůbec nechutná slepicky, ale zvěřinně až přihovězele. 

Ještěže se i taková kohoutnost dá ták vymoderněně koupit již odškubaná a odsekaná. Jednou se totiž byla zabíjena nazahradně slepice, která si ovšem i zgilotinovaná snažila  rychlochuzně zachránit svůj zbytek. Zastavila se až o jabloni. 

 

Autor: Anna Bukovanská | úterý 4.8.2015 20:25 | karma článku: 12,99 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Anna Bukovanská

Doslova ven do Slovenska

24.9.2018 v 15:20 | Karma: 13,58

Anna Bukovanská

Výdej bloknihy

3.9.2018 v 8:12 | Karma: 9,61

Anna Bukovanská

Buda Buda Buda-Pešť

28.7.2018 v 8:14 | Karma: 15,45