Jiný stav znamená skutečnou a viditelnou změnu. Patří k němu i „pár“ kilo navíc

Není to úplně běžné, ale také nejde vyloženě o okrajový jev. Každopádně hubnutí před, a hlavně během těhotenství fakt není tak úplně dobrý nápad.

Má to být, a hlavně mělo by to být jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. Má to zároveň být, a jsem přesvědčen, že by určitě mělo být, i jedním z nejkrásnějších období v životě partnera těhotné ženy. Čím více mám v oboru reprodukční medicíny zkušeností, tím více vnímám početí jako mimořádně radostnou a zázračnou událost. Lidé by si to měli především užít.

To se sice hezky píše, všechny ženy i muži to asi rádi slyší, ale život nadiktovat nelze. Těhotenství, tedy jiný stav je pro ženu tělesně i psychicky mimořádně náročný a realita je mnohdy na hony vzdálená růžovým představám. Pro některou ženu méně, pro některou více, ale náročné to zcela jistě je. A jednou z největších psychických zátěží představují pro ženu právě fyzické změny. V určitých případech to vede dokonce k jednání, které vyloženě neprospívá ani ženě, ani miminku. Dá se to shrnout slovem, které upřímně dokáže vyděsit drtivou většinu nejen ženské populace: nadváha.

Vůbec to nezlehčuji, naopak mám s tím bohaté osobní zkušenosti. Ve své praxi vídám, že to problém je a může v extrémních případech dokonce ohrozit i zdravý vývoj plodu. Ostatně i samotné početí bývá mnohdy obtížnější u žen s nadváhou, s obezitou jsou šance dokonce prokazatelně nižší. Některé ženy se totiž z obavy o svoji postavu snaží i v době těhotenství držet diety a dokonce se „preventivně“ dostat pod svoji běžnou váhu, aby případný přirozený nárůst „hmoty“ nebyl tak hrozný. Je to zcela mylná úvaha. Tělesná chemie si žije vlastními pravidly a v době těhotenství je na příjem a výdej energie háklivá dokonce mimořádně. V lepším případě se snaha ženy zcela mine účinkem. V případě skutečně drastické diety, tedy horším případě začne tělo energií šetřit a ubere ji tam, kde cítí největší energetický výdaj. V té chvíli je vývoj plodu nepřímo ohrožen.

Nemá smysl se tady rozepisovat, že žena, která chce otěhotnět by měla přijímat vyváženou stravu a její BMI by se mělo ideálně pohybovat v rozmezí 20-25. Většině z nás ten údaj stejně nic podstatného neřekne, i když v dnešní době existuje nespočet aplikací které Vám tento údaj lehce vypočítají z vámi zadaných údajů. A nejspíše je i zbytečné připomínat, že těhotná žena by měla mít více než kdy jindy přijímat vyváženou stravu. Ono si tělo prostřednictvím chutí stejně řekne samo, co potřebuje. A je dobré ho poslouchat. Jak je pro lidské tělo obvyklé, platí pravidlo že „není dobré moc a ani málo“.

Stejně tak je dobré, když žena v tomto období může od svého partnera poslouchat pochvalné zmínky o jejím půvabu a jak jí to těhotenství neuvěřitelně sluší. Nikdo z pánů za tato slova nezchudne. Ženě to třeba také pomůže v tom, aby si těhotenské změny lépe uvědomovala v tom pozitivním pohledu. A když žena bude i po porodu ubezpečena, že je stále stejně krásná, je to značka ideál.

Tím vůbec nezapomínám na potřeby mužů, kteří také v době těhotenské a post těhotenské potřebují vědět, že se svět kolem nich tak úplně točit nepřestal. Ale o tom třeba jindy…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Budka | úterý 30.4.2019 8:10 | karma článku: 9,93 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Štěpán Budka

Živá spermie, dobrá spermie

16.1.2022 v 7:07 | Karma: 15,18

Štěpán Budka

Cestování v čase…

14.6.2019 v 8:08 | Karma: 10,01

Štěpán Budka

Dětská intimní hygiena

3.4.2019 v 8:09 | Karma: 20,17