Dětská intimní hygiena

Dětská, zejména dívčí hygiena intimních partií je pochopitelně choulostivé téma. Ale i tady je osvěta nutná.

Co se v mládí naučíš… však to známe všichni. Mezi nejzákladnější návyky, které bychom měli v rodině pochytit od útlého dětství patří určitě osobní hygiena. A její nedílnou a důležitou součástí je takzvaná intimní hygiena či hygiena intimních partií.

Chlapci mají v této disciplíně také svá specifika a zanedbávaná hygiena jim může připravit nezapomenutelné chvilky, ale přesto budou následující řádky věnovány hlavně dívkám. A rodičům…

Prostředí pochvy je z mikrobiologického hlediska celkem důmyslný mechanismus. Ovšem víme, že to s důmyslnými mechanismy může být někdy zatraceně složité. Bývají totiž náchylné k „poškození“ a sladit je zpátky do harmonického výsledku může být složitější záležitost. I proto je důležité naučit se určité návyky správně.

HOLČIČKY JSOU NA TOM JINAK

U holčiček je mimořádně důležitá už novorozenecká hygiena. Častější přebalování a opravdu důkladná očista po stolici by měla být naprostou samozřejmostí. Jde jednak o prevenci opruzenin, ale zanedbání může vést až k zánětům vnějšího i vnitřního genitálu. A čím později (ideálně vůbec) se s podobným problémem důmyslný poševní mechanismus potká, tím pochopitelně lépe.

V pozdějším dívčím věku by se také nemělo zapomínat na poměrně jednoduchou, ale často přehlíženou věc. Mikrobiální složení pochvy a také pH je jiné u dospělé ženy a jiné u dítěte. Je to dáno i rozdílnou hormonální aktivitou. Pro intimní hygienu holčiček se tak opravdu nehodí mycí gely, které používají dospělí. Většinou postačí čistá voda, možná s trochou dětského mýdla.

POKAŽDÉ A KAŽDÝ DEN

Co by rovněž měla být samozřejmost, ale ze zkušeností vím, že tomu není vždy, je vedení holčiček v pozdějším věku k pravidelné očistě – osušení oblasti zevního genitálu a ústí močové trubice po použití toalety. Je to zase součást důležité prevence infekcí. Na nich je kromě často nepříjemných průvodních jevů – zarudnutí, svědění či pálení – nebezpečné zejména to, že se mohou vyvinout v chronický problém, který se pak i obtížně a dlouhodobě léčí.

Stejně tak by mělo patřit k naprosto základním hygienickým návykům a zvyklostem omývat intimní partie holčiček každý den. Jak už jsem naznačil, nemusí jít zase o přehnanou hygienu s hromadou mýdla. Ale pravidelnost a důslednost je na místě. A je tisíckrát jednodušší než návštěva gynekologa. Dětský gynekolog sice představuje určitou „superspecializaci“ gynekologie, která je a vždy by měla být součástí postgraduálního vzdělávání, ale víte, jak to je. Ne všechny „superspecializované“ věci je nutné poznat na vlastní kůži.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Budka | středa 3.4.2019 8:09 | karma článku: 20,17 | přečteno: 1099x