Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starostové bez lidovců.

V první polovině tohoto roku se vylíhla „Třetí síla“, dvojkoalice KDU-ČSL + STAN. Nyní tato koalice končí a je to škoda pro všechny.

Projekt dvojkoalice se mi od počátku moc líbil. Měl ambici stát se ve sněmovních volbách prvním nebo druhým subjektem a po volbách příznivě ovlivnit dění v naší zemi. Podle současného nespravedlivého volebního zákona, prosazeného pány Klausem a Zemanem v době opoziční smlouvy, totiž politické subjekty, které nedosáhnou alespoň 10% výsledek, mají podstatně menší počet mandátů, než by získaným hlasům odpovídalo. Proto synergie dvou subjektů by představovala velkou sílu v poslaneckých lavicích. Koalice dvou subjektů však musí dosáhnout nejméně 10%, aby vůbec překročila práh sněmovny.

 

Tato okolnost (desetiprocentní práh) okamžitě vedla politology a novináře ke strašení voličů, že jejich hlasy propadnou, pokud budou volit dvojkoalici. V tom okamžiku jsem si uvědomil, že nikoliv kvalita projektu, ale tento strach z propadnutí hlasu těch opatrných voličů může dvojkoalici pohřbít.

 

Postupně se objevující průzkumy volebních preferencí to jaksi potvrzovaly. Lidovci si

sice stále drželi svých slušných 7-8 procent, ale STAN dosahoval jen 1-2 procenta. Pokud byl respondentům položen dotaz na dvojkoalici, bylo to těsně pod 10%. I když jak lidovci, tak STAN jsou trvale v průzkumech podhodnocováni, ukazovalo se, že  osobnosti STAN v krajích s tradičně nízkou lidoveckou podporou, které měly být jejich baštou, udělali příliš málo pro oslovení občanů.

Volby se blížily, a dvojkoalice se tak dostala do velmi nebezpečné situace. Lidovci si včas uvědomili, že nemohou riskovat politickou sebevraždu obou subjektů. Nezbylo jim, než dvojkoalici odpískat.

Nadále chtěli setrvat na původním projektu spolupráce. Nechtěli nic měnit na dohodnutých podmínkách. Na společných kandidátkách nabízeli kandidátům STANu nadále ty samé pozice, včetně lídrovských, kde je měli přislíbeny původně.

Takže se mělo změnit jediné: Obě seskupení by šla do voleb nadále ve stejné sestavě, ale za situace nezpochybnitelného vstupu do sněmovny.

 

Po tomto kroku se dalo očekávat, že ti, kdo se báli propadu svých hlasů, se nyní rozhodnou společnou kandidátku volit. Já sám bych očekával strmý vzestup jejích preferencí.

Protože jsem byl do společného projektu se Starosty skutečně zamilován, napadlo mě v první chvíli naléhat na jejich předsedu Gazdíka, aby ostatní přesvědčil v tomto inovovaném společném projektu setrvat.

 

Co mně však vyvedlo z omylu, bylo promptní vystoupení významných STANáků Rakušana a Puty v ČT. Jejich slova byla tak dalece nevstřícná, že jsem nakonec usoudil, že bude lépe rozejít se, jak se STAN ostatně vzápětí rozhodl. V tu chvíli jsem pochopil, že STANáci nikdy nebyli ve své většině ochotni v zájmu společného programu opustit vlastní značku ve prospěch značky společné (asi s výjimkou Gazdíka a několika jemu podobných férových chlapů). Že jim většinou šlo jen o to, dostat se do sněmovny na zádech druhých a potom tam dělat svoji vlastní politiku a budovat vlastní značku na úkor té společné.

Obávám se, že STAN zcela pozbyl sebereflexe, ztratil jakoukoliv soudnost. A to právě kolínský starosta Rakušan je pán, kterého Marian Jurečka do poslední chvíle až do nebe vychvaloval jako téměř zázračného společného lídra, a pan hejtman Puta měl nejméně co kritizovat. Byl totiž přes velkou oblibu v kraji pro dvojkoalici jistou přítěží s ohledem na stále neskončené trestní stíhání pro korupci.

 

Takže jsem dnes nakonec rád, že Starostové z projektu odešli. Vzdali možnost do sněmovny spolehlivě  proniknout  na zádech koaličního partnera, a to v počtu, o kterém se jim při samostatné kandidátce může jen zdát. Je to škoda pro nás pro všechny, škoda pro tuto zemi. Mají spoustu rozumných lidí, kteří nám budou ve sněmovně chybět. Škoda, velká škoda.

 

Očekávám, že nyní, když nehrozí propadnutí hlasů, se mnoho původně vystrašených občanů rozhodne přecejen volit samostatnou KDU-ČSL. S ohledem na to, jak se její představitelé po téměř 4 roky ve vládě i ve sněmovně chovali, jsou v dnešní rozhádané politické scéně vlastně jedinou volitelnou stranou, a to prvně i v těch krajích, kde lidovci dosud neměli dostatečnou podporu. Každý, kdo nechce volit autoritářského multimilionáře, který káže vodu a pije víno, a kdo se nechce vracet ke Klausem zplozené servisní zločinecké organizaci ODS, a kdo není ani levičák, doufám dojde k názoru, že lidovci jsou dnes tou nejlepší volbou.

­­­­­­­­­­­­­­­

Autor: Antonín Brzek | středa 2.8.2017 18:00 | karma článku: 10,94 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Antonín Brzek

Ubrání se Evropa?

Ať se nám to líbí nebo ne, jsme ve válce s islámským terorismem. Zatím jsme však neučinili nic významného, čím bychom mohli tuto válku vyhrát.

7.1.2017 v 10:55 | Karma: 20,51 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Naše evropské hodnoty?

Nyní, když se naše civilizace ocitla v kontroverzi s islámem, kdekdo se zaštiťuje prohlášeními, že si nedáme vzít naše evropské hodnoty. Víme ale, jaké hodnoty to skutečně jsou?

2.1.2017 v 12:32 | Karma: 18,00 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Antonín Brzek

Nízká volební účast

Poslední senátní volby se vyznačovaly rekordně nízkou volební účastí. Politologové nad tím vesměs naříkají. ­­­

19.10.2016 v 19:00 | Karma: 16,42 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Sociální politika státu

Máme to štěstí, že žijeme v Evropě, kde je obvyklý sociální stát. I když jsme velmi chudí ve srovnání se západní Evropou, jsme docela bohatí při srovnání s většinou světa.

4.9.2016 v 19:00 | Karma: 17,29 | Přečteno: 780x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Muslimové, křesťané a politici

V posledních dnech veřejnost zaregistrovala spor mezi katolíky o postoj k papežovým vstřícným gestům vůči islámu, u nás jednoznačně obhajovaným m.j. také Tomášem Halíkem.

23.8.2016 v 8:51 | Karma: 17,20 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
MUDr. Antonín Brzek, psychiatr a sexuolog

Seznam rubrik