Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad pevninou mlha

O tom jak se Velká Británie, Brexit a britská mutace zamotaly do života těm, kteří se jí připletli do cesty. 

                                                                                                               Únor 2021

Milí kamarádi!

Je to již neuvěřitelných devět let, co jsme začali naši anglickou kapitolu. Ještě pár měsíců a našimi cestami trumfneme i Odyssea. Původně mělo naše dobrodružství trvat jeden rok. Člověk dělá plány a bůh se směje.  Velká Británie už nechtěla být velkou a všeobjímající, zvolila si svou vlastní cestu. Nebyl to ale Brexit, co nás rozdělil.

První rok a půl jsme se usazovali, sbližovali, objevovali. Po tomto období nastala fáze schizofrenní s neustále sbaleným kufrem k přemístění na tu či onu stranu. Rodiče se rozdělili. Jeden pracuje za kanálem, druhý před kanálem a my děti máme všechno dvakrát. Dvě školy, dva pokojíčky, dva sportovní kroužky. Dva životy v jednom. Elegantně skáčeme mezi dvěma rozjetými vlaky hned sem hned tam a vytváříme všude klamný pocit, že byli vyřídit  pár drobností a jedeme dál.

Původně jsme byli přesvědčeni, že odcházíme do země známé, země zaslíbené a otevřené. Postupně jsme zjistili, že jsme se vtěsnali do země tak svobodné, kde přestalo být jisté, kdo tu vlastně vládne. Snad kdokoli mohl přijít a kousek té svobody si vzít a ohnout si ji podle sebe. Rodiny, jejich přátelé a jejich spojenci si začali budovat svá nová hnízda ve vodách svobody, která zašněrovali (přísnými) pravidly mateřské země. Všichni si mezi sebou rozdali zbraně, aby se mohli svou vlastní svobodou utlouct.

V průběhu té doby se z nás – při příjezdu malých dětí - stali děti čím dál větší až skoro dospělé. Od malinka jsme byli vystaveni různorodosti tak neuvěřitelné, že jsme si prožili věci, nad kterými spolužáci v Čechách kroutí hlavou a mamka se pořád dokola ujišťuje, že je to pravda.  Máme totiž svůj anglický svět a do něho ona skoro nevidí.  Vlastně zatím nevím, nakolik s námi všechny ty turbulence otřásly. Jsem přesvědčená, že všechno jsme přežili proto, že naším středobodem vesmíru byl náš pořád trvající život v Čechách. V Anglii jsme zažili krach naší milované školy, rozpad naší komunity, naší anglické jistoty.  V další škole jsme byli vystaveni pravidlům tak tvrdým a mnohdy nesmyslným, že chování profesora Snapa v Bradavicích vůči Harrymu Potterovi by se dalo nazvat mírným popichováním.  Několikrát jsme se stěhovali, aniž bychom k jakémukoli místu vytvořili pevný vztah.  Poznali jsme tolik fantastických laskavých lidí s přehledem mezinárodního rozsahu, ale také příliš mnoho sebestředných tupců. Prožili jsme si rodící se Brexit a všechno to šílenství kolem proto, abychom zjistili, že vlastně nikdo tak úplně neví, co chce, jestli to vlastně chce a hlavně, co bude, až se to opravdu stane. Byli jsme vystaveni umělému rovnostářství v barvě pleti a náboženství a teď už víme, že tohle nikdy fungovat nebude. Že život má svoje vlastní pravidla, která se často řídí bohatstvím a silou křiku.  Došli jsme do bodu, že umíme odlišnosti bez mrknutí oka tolerovat, ale nikdy je nepřijmeme za vlastní. Málokdo to na nás pozná. Vnitřně tušíme, že Anglie je přesně právě o tom.  

Je to více než rok, co se Brexit  stal skutečností. Bo-Jo prodává ten totální průšvih jako výhodu pro všechny. V tom byli Angličani vždycky mistři. Přišel plíživě, ale dostali jsme čas se na něj připravit. S jeho příchodem se pro mne nic nezměnilo. Afektované pózování pár stovek pomalovaných lidí v centru Londýna svět schroupal s balíčkem chipsů u televize  jako britskou folklórní vložku.

Přišlo něco daleko horšího. Už několik měsíců nám všem svobodným vládne všudypřítomný kulatý diktátor se špičatými trny. Čím jsme svobodnější a hlavně svobodomyslnější, tím je diktátor krutější a počty padlých vyšší. Je mezi námi spousta těch, kteří to nikdy nepochopí. Nás zastavil a vyhodil z rytmu. Náš anglický život jsme v panice, kterou jsme dosud nezažili, naházeli během pár hodin do kufru a uletěli pryč.  V Anglii jsme my a mamka mnoho měsíců nebyli. Tátu si doma pouštíme k večeři na skypu. Čekáme. Jsme v Čechách rádi. Přesto se nám stýská.  Věříme, že brzo uvidíme svoje kamarády a známé, budeme chodit po anglických plážích, že začneme zase chodit do školy. Abychom nezapomněli, rozhodli jsme se projít mamčinými starými dopisy a našimi příběhy. Píši pro své rodiče, kamarády a budoucí děti. Proto, abych jednou, až po mne budou chtít vyprávění o Anglii, neříkala, že už si vlastně nic nepamatuju. V době před devíti lety byly mamčiny zážitky pro okolí téměř exotické. Je neskutečné, jak se během té doby naše země Anglii a vůbec kdysi asi obdivovanému západu přiblížila. Jak rychle se stírají rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Jak se Evropa mění v jeden spečený konvolut, ze kterého není cesty ven. Třeba si s námi rádi naše životní kotrmelce připomenete. Pokračování příště.

Všechny moc zdravíme.

                                                                                                           

Autor: Barbora Brožíková | pondělí 8.2.2021 8:15 | karma článku: 27,45 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Barbora Brožíková

Když v Anglii sněží

Milí kamarádi, Anglii zasypal sníh a v množství a intenzitě sněhových srážek letos jistě předběhla Čechy. Ne ovšem tak v připravenosti na možnost toho, že z nebe se může snášet i něco jiného než srážky ve skupenství kapalném.

10.3.2023 v 12:33 | Karma: 18,46 | Přečteno: 354x | Diskuse| Osobní

Barbora Brožíková

V lodi je díra kapitáne ! Dáme Anglii na frak!

Přátelé, v Británii se jezdí vlevo. Až na prince Harryho. Ten se rozhodl , že to napere rovnou do protisměru. Autíčko z pouti, na čele nápis “Made in UK“ a bouchací kuličky v kapse. Pozor šviháku, to bude něco stát.

25.5.2021 v 22:30 | Karma: 22,67 | Přečteno: 825x | Diskuse| Cestování

Barbora Brožíková

Královské mlčení

Napsáno pro královnu Alžbětu u příležitosti jejích 95.narozenin Proč Alžběta nemusí promluvit, když chce svým poddaným něco sdělit? Je možné si nevšimnout, že bydlíte v království? Můj slib královně.

21.4.2021 v 20:36 | Karma: 22,15 | Přečteno: 574x | Diskuse| Osobní

Barbora Brožíková

Mlha nad pevninou - čtvrté pokračování

Character - building aneb komu je v Anglii zima? Nemoc není důvod pro to, abys zůstal doma. Budeme taky multi-kulti?

11.4.2021 v 21:17 | Karma: 20,83 | Přečteno: 474x | Diskuse| Cestování

Barbora Brožíková

Mlha nad pevninou - pokračování třetí

Není škola jako škola. Zjišťujeme, že lidé jsou opravdu barevní. Sundávají si Angličani boty než jdou spát?

18.3.2021 v 20:37 | Karma: 25,29 | Přečteno: 561x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 527x
Předkládám čtenářům neobyčejného průvodce Velkou Británií podaného očima jedné úplně obyčejné české rodiny.

Seznam rubrik