Vojenské intermezo ( 1. část )

Pánové , zavzpomínáme na vojenská léta . Záměrně říkám pánové , protože oslovovit nižší věkové hranice asi nemá smysl . Možná ale že opak je pravdou . Uvidíme z Vašich reakcí . Je to už více jak dvacet let , kdy zazvonila poštovní doručovatelka u našich dveří a s lehkým pousmáním předávala do  vlastních rukou obálku s modrým pruhem . Řeknete si , že to přeci není nic neobvyklého , dopisů denně chodí .... , já osobně jich přebírám tucety . Pořád po mě někdo něco chce . V dávných dobách jsem ovšem podobnou obálku viděla jak mezi plevelem šafránu , a nedokázala se ani pomalu podepsat , očekávajíc věcí příštích . A ty nastaly ! Lep povolil a na mě vykoukl čtvercový glejt s nápisem POVOLÁVACÍ ROZKAZ v záhlaví .

Určitě se mnou budete souhlasit , pamětníci , že tento den se Vám určitě vryl do paměti , stejně jako mě . Od oné chvíle jsem chodila jako ve snách , ve fabrice kde jsem se vyučila , na práci už pomalu nesáhla a kamarádi se začali hlásit , kdy že bude rozlučka ze svobodou . A samozřejmě hltala s otevřenou pusou historky od starších ročníků o šikanu , mazáctví a dalších pakárnách , bez kterých se snad žádná vojna neobešla . Můj nástupní termín se blížil , a já jsem brouzdala po mapách , kde že se vlastně Jaroměř nachází , začátek mé vojenské pouti . Internet v minulosti byl jen ve sci-fi a z turistických příruček svého dědy jsem se dočetla , že to je kraj Boženy Němcové a jejího Babiččina údolí . A také se mi vybavila sprostonárodní písnička "Když jsme táhli k Jaroměři..." .

Jsem přesvědčena , že dnešní mladá generace je o tuto REALITY SHOW s názvem Základní vojenská služba zcela ochuzena . Ve své podstatě to zapadá do formátu Reality . Akorát bylo tak trochu jiné schéma celého pořadu . Výzva každý den , zúčtování každou noc , duel a volba do "vily" jednou za půl roku . Přicházeli mladí tukani , odcházeli staří supráci . Mazáci vládli vojenskému světu . A nemylte se , já byla také mazačka . Než jsem si ovšem mohla převázat kanady do " kříže " , založit "pádlo" na maskáčích nebo formovat " komínek " na lodičce , zažila jsem nejedno strádání . Nevěříte ? Věřte !
Vše najdete zde www.raketaci.wbs.cz

A jaká jsou má vojenská pokračování ? Pokud jste neklikli na odkaz , tak zase příště .

Autor: Jaroslava Brokešová | pátek 24.8.2007 17:55 | karma článku: 6,10 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,45

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,17