Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Praha očima pamětnice * nádraží Praha -Těšnov zvaný "Denisák"

Tak jsem měla vážení minulý týden toulavou. Na Florenci vystoupím z metra a můj pohled se zaostřil na betonový viadukt magistrály. Procházím pod ním, napříč hlídaným parkovištěm a přede mnou se otevírá ........ panebože, to snad není možné. Nebo se mi to jen zdá ? Přicházím k nádraží Praha - Těšnov. Je mi najednou 6.let a píše se rok 1971

Nádraží Praha Těšnovpřevzato z internetu Je podzimní listopadová neděle kterou jsem nemohl ani dospat. Však máme s dědečkem naplánován velkolepý výlet do Poděbrad. Ne, že bych v Poděbradech už nebyl, to ne, ale pokud jsme tam někdy jeli, tak to bylo přímo z Úval přes Poříčany a Nymburk. Co je tedy na dnešním dnu tak zvláštní ?
Právě to , že jedeme přes Prahu. A z "Denisáku" vážení .
Vykračujeme si to ulicí Na Poříčí a děda mi vypráví o historii tohoto nádraží. Děda má přehled. Jako vysloužilý štábní kapitán a v penzi železničář o něm ví své. "Jednou na dnešní den budeš vzpomínat", říká mi. Jsme na konci ulice a odbočujeme vlevo. Za pár minut už stojíme před touto novorenesanční budovou. Čas jako by se zastavil. Najednou jsme se ocitli jako v minulém století. Vše původní a zachovalé. V hale jsou na stěnách nádherné obrazy. Máme ještě čas, kupujeme lístky a v restauraci si dávám limonádu a děda malé pivo. Stejně jsem jak na trní. Vycházíme na perón. Samozřejmě co mě zajímá nejvíce, tak parní lokomotiva. Syčení páry od kotlů. Dřevěné vagóny třetí třídy. Paráda. Děda ukazuje a vysvětluje. A najednou se z lokomotivy vykloní strojvedoucí a volá na dědu. "Toníčku, jsi to ty" ? Staří známí. Vybavují se a pára stále syčí. "Co ty špunte, líbí se ti železný oř ? Umouněný topič se na mě zubí. "Jedu z vnukem do Poděbrad", říká děda mašinfírovi. "Tak to je vnuk". "Chceš se podívat jak to tady vypadá" ? Jsem v sedmém nebi. Topič seskočil a vysadil mě na první neuvěřitelně vysoký první stupínek do lokomotivy. Tak tohle je paráda. to jsem ale ještě nevěděl co bude následovat. Strojvůdce se stále nějak uculuje a pak říká. "Co takhle posadit dědu do vlaku a ty tu s námi zůstaneš". "Chtěl bys ses svézt" ? Málem se mi vedraly slzy do očí. "Dědo, že můžu",prosím.
Děda jen povytáhne obočí na znamení souhlasu. "Pokud nebudeš zlobit....". V tu ránu ze mě bylo to nejhodnější dítě na světě. " Ve Vysočanech Ti ho odvedu do vagónu", říká fíra dědovi. " Teď se přikrč, ať Tě nevidí přednosta stanice, nebo nedej bože nějaký inšpektór". Sedám si na kovové sedátko . Topič bere obrovskou lopatu a otevírá dvířka kotle. Ovanul mě obrovský žár. Peklo. Uhlí mizí v jeho chřtánu.
Za chvilku se to celé uvede do pohybu. Přichází výpravčí, zelený terč nad jeho hlavou. "Jedem mladej", zubí se fíra a sleduje, jak jsem ze všeho vyjevený . Hbitými prsty a pohyby zatočí pár kličkami,a zatáhne za páku. Rafiky na budících vyletí jak střelené a píšťala se může najednou zbláznit. Vyjíždíme z nádraží. Počáteční rachot se změnil na pravidelný takt pístů. Projíždíme pod jedním z oblouků Negrelliho viaduktu. "Tak si taky študente musíš tuto cestu odpracovat", zubí se strojvedoucí a topič mi podává uhelnou lopatu. "Tak jo", chápu se ji a hrdinsky nabírám plnou uhlí.
Neuzvednu, má snad metrák. "To nemůžeš takhle najednou", mají ze mě srandu oba, ale myslí to v legraci. Nabírám tedy jen trochu a přikládám. Nějaká špína ? To přežiji. Děda doufám také. Vychutnávám si cestu a sleduji krajinu. Škoda, že to celé trvalo jen pár minut. Se supěním přijíždíme na Vysočanské nádraží. Loučíme se a topič mě na památku mázne sazemi přes nos. Po celý den líčím dědovi svůj zážitek a těším se , jak to celé budu vyprávět doma a ve škole. To bude něco.......... .

2007......
...... Procházím pod betonovou konstrukcí magistrály napříč parkovištěm. Prázdné prostranství, tak tady to někde bylo. Vracím se pod most a pokračuji směrem k Vlavě na Rohanské nábřeží. Po pravé straně hotel Hilton . Když jsem pracovala na agentůře, jezdila jsem tu několikrát denně autem . A k benzínové pumpě ÖMV na kávičku. Tak si na ní zajdu i dnes. A jak si tak vykračuji směrem k benzínce, padnou mi do oka známé již oblouky Negrelliho viaduktu. Dnes pod ním denně projíždějí stovky aut. Ale jen v mých vzpomínkách pod ním opět existují položené koleje a po nich uhání "můj vlak".

Ps: V roce 1972 byl na této trati přerušen provoz, a o třináct let později nádražní budova a okolí srovnáno se zemí.



www.soukromeneresti.wbs.cz

Autor: Jaroslava Brokešová | pondělí 12.11.2007 5:20 | karma článku: 11,42 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Otevřený dopis pro Markétku

Reakce na článek, kde hlavní hrdinka paní europoslankyně Markéta Gregorová obklopujíc se nejednou krásou nebeskou prohlašuje : „Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,”

5.7.2021 v 8:00 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8857x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

Moje nová pisnička pro vaše potěšení. Tady máte text a můžete si jí zazpívat se mnou. Melodie v připnutém videu. Co na ní říkáte ?

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,15 | Přečteno: 657x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Odsouzená nevinná tramvajačka

Někdy se nám přihodí v běžném životě situace, že jde rozum stát. Názor si na moje slova a počínání udělejte sami. Hezké vánoční svátky.

19.12.2019 v 16:21 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Poločas rozpadu české Wikipedie

S velkou obavou jsem v noci usínala s myšlenkou, jestli se ráno vůbec probudím. Světe div se, nevyplnilo se mé očekávání. Probudila jsem se živá, zdravá, plná elánu ....

31.7.2019 v 10:58 | Karma: 17,35 | Přečteno: 888x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

Ano, přesně toto mi napsala jistá organizace ochránců zvířat, poté co jsem se vrátila z lednové dovolené na Sri Lance a pochlubila se svou jízdou na tomto překrásném chobotnatci. Jsem prý zvrhlý člověk, který se má stydět !

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,02 | Přečteno: 872x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Pražská tramvajačka, vášnivá cestovatelka, začínající YouTuberka ... no je toho hodně. Ale zkraťme to, jsem prostě Jarka.

A zde je můj nový YouTube kanál. Mrkněte se. https://www.youtube.com/channel/UC4NMvlS6dOaM-4NTuDTY_fQ

 

 

Seznam rubrik