Očima pamětnice, aneb ... čím jsme dříve platili (3.část)

Funkcionalistická dvacka V minulém díle jsme se zaobírali pětadvacetikorunou, která by jistě nechala chladným Pepíka ze Žižkova. Jeden zvídavý čtenář mého blogu mi napsal E-mail, ve kterém mě uporornil na mýlku při prezentování této bankovky v souvislosti s touto staropražskou písničkou. Musela jsem mu dát za pravdu, že v originální verzi této písničky se zpívá o dvacetikoruně jako takové. tak alespoň uvádím vše na pravou míru ...a točte se dál, pardálové.

Je to Helenka ?archiv Musím říci, že tato bankovka mě tak nějak nechávala chladnou. a až teď z odstupem doby si říkám, proč soudruzi komunisti nepoužili reálný portrét na líci bankovky, jako tomu bylo u všech ostatních. Nebo se jim snad husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova v něčem nezamlouval ? Nebo to byla doba nevytvářet legendy ? To bylo určitě v době minulé téma do diskuze. Jelikož ovšem soudruzi nebyli žádným diskuzím nakloněni, vrátili se opět k legendě, ale jen v podobě žižkovy busty. A bylo vymalováno......

Pokud se někdy budete pozorně dívat na film "Slunce,seno, jahody", jistě si všimnete, že tato bankovka si v tomto filmu tak trochu zahrála malou epizodku. Scénka, jak stará babička Škopková číhá s touto dvackou na provázku, až se někdo chytí jako myš na špek si pamatují jistě téměř všichni. A jestli ne, tak se určitě podívejte.

Pamětníci si jistě pamatují také na jiné zajímavosti této bankovky. Docela velké spory se vedli na téma - tajemná tvář na bustě. Jelikož nebylo v sedmdesátých letech moc celebrit na výběr, tak se většina shodla, že onou tajemnou tváří není nikdo jiný než Helenka Vondráčková. No, posuďte sami. Také na rubové straně, ten v čele božích bojovníků byl patrně levák. A to hned na obě ruce. Nebo, že by snad nějaký ochranný prvek ?

..... a najdete ještě nějaký jiný ?

www.soukromeneresti.wbs.cz

Autor: Jaroslava Brokešová | sobota 15.3.2008 18:43 | karma článku: 14,00 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,46

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,17