Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezapomeňme na revoluční listopadové dny roku 1989

Je to tady, celou Prahou to vře. Co se dalo také čekat. Lidé v ulicích, po zuby ozbrojení příslušníci SNB. A chaos, narychlo vylepované plakáty, letáky jdou z ruky do ruky. A odhodlaný pohled všech, kteří jsou v ulicích. REVOLUCE

Tak to jsem já, listopad 1989Jaroslava Brokešová

V pátek to bylo hustý. Studenti s trikolórami a kytičkami v rukou proti represivním složkám, slzy, krev, masakr a bezpráví na lidech , kteří jdou za svou pravdou a přesvědčením. Legendární NÁRODNÍ TŘIDA .Nikdo si ještě ani pořádně neuvědomoval co se děje. Já taky ne. V pátek večer balím věci na burzu.  V sobotu ráno odjíždím s burzařem Romanem  do Přerova. Jo burzička, sběratelská. Audiokazety a další hafařina která se dá dobře prodat mezi ostatními věcmi. Jedem kolem Václavského náměstí. Socha svatého Václava oblepená plagáty a všude svíčky. Pět hodin ráno. A spousta lidí v tuto dobu nevídaná věc. Policejní vozy v dolní částí Václaváku.

Už v pondělí jasno je. Chaos v ulicích. někde jsem se doslechl, že bude vyhlášeno stanné právo . Soudruzi nelenili. Tanky prý stojí na mladoboleslavské dálnici a jsou připraveni zasáhnout. „Kdo si připne trikoloru, bude mít velký problém“. Dozvídám se od své nadřízené na poště v Jindřišské ulici . Nedbám. Pošťáckou uniformu okamžitě zdobí tříbarevná stužka ve státních barvách. Docela odvaha , ale po mém vzoru se přidala i odvážná část kolegů. dokonce i vedoucí mé čety , paní Jeřábková. Tak to beru . Tato dáma je pěkně od rány a slovem nešetří. Asi má na soudruhy pořádně spadeno. Vyrážíme s poštou do ulic. Máme toho plno, odpolední pochůzky jsou zrušeny . Je plánovaná velká demonstrace . Musím to stihnout roznést včas. V UK, v Rettigové ulici zmatek. Všude studenti. Na chodbách se třídí letáky . Paní vrátná přebírá poštu. Očividně  je ve svém živlu. „Nechcete jim pomoc , pane poštovní“ ? Říká mi a z úsměvem ukazuje na mladého kluka co nese kupu letáků. „Začínám mít opravdu bojovou náladu . Kluk , na tričku sprejem nastříkaná písmena O.F. , a přidán úsměvný smajlík. Tak já se taky tímto účastním odboje. Místo zbraně letáky, ale zaplať pánbuh. Ověnčená dalšími taškami vykračuji po svém rajonů . Kvalitní letáková služba z rukou pošťáka, za chvíli jsou pryč.

Odpoledne mám sraz s Alenkou. Nějak to celé nechápe. Stojíme na dolním konci Václaváku. Tedy respektive zatlačení v ulicích. Všude příslušníci SNB s pendreky a štíty. Nadávky od lidí na jejich hlavu. Z prodejny hudebních nástrojů vyjde hlouček lidí . Jednoho poznávám , je to můj budoucí tchán Pavel. Vidíme se. „ Co tu děláte“! Moc velkou radost nemá že jsme tad. Než jsem mu stačil odpovědět , kordon policajtů se hnul směrem k nám. „Pojďte nám pomoc zatlačit to piáno a zmizte odtut. Před hodinou tady zmlátili řadu lidí a teď je jich víc“ , říká Pavel a já se opírám do nástroje na podvozku. V davu někdo zařve „jede sem vodní dělo“!. „Do prdele“, pryč s tím klimprem , jinak to bude na vyhození“. Dav se hnul souběžně s policajty. Někdo hodil kámen směrem k nim. „Hajzlové komoušský , chcípněte. To byl impuls. „Co mi můžou udělat“? Nechápavě vrtí hlavou Alena a pokračuje. „Vždyť já jim nic neudělala“! Strhávám jí sebou , ona by tady fakt stála jak sloup . Par lidí nám pomohlo zatlačit . Pozdě. Esenbáci se rozběhli. Tlačíme o sto sil. Najednou silná náraz do zad. Všude voda. Jsme mokří jako myši, ale v bezpečí. Někteří v davu upadli. Vidím nějakého kluka jak chce bránit svojí holku co spadla na zem . Nadává policajtům . Rána pendrekem ho umlčí . Oba pak odtahují do přistaveného antonu. Alena má vytřeštěné oči. „vidíš co umí“? Cítím jak mi svírá ruku. Na rozdíl ode mne je podstatně víc suchá ale to jí nevadí. Tiskne se ke mně. cítí ochranu. „Co s námi teď bude“ ? Tázavý pohled. „To je začátek svobody Alenko“. Žhavý polibek a objetí. Objetí lepších zítřků.

( originál článku najdete na  www.soukromeneresti.wbs.cz  )

Autor: Jaroslava Brokešová | čtvrtek 8.11.2007 5:37 | karma článku: 6,18 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Otevřený dopis pro Markétku

Reakce na článek, kde hlavní hrdinka paní europoslankyně Markéta Gregorová obklopujíc se nejednou krásou nebeskou prohlašuje : „Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,”

5.7.2021 v 8:00 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8857x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

Moje nová pisnička pro vaše potěšení. Tady máte text a můžete si jí zazpívat se mnou. Melodie v připnutém videu. Co na ní říkáte ?

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,15 | Přečteno: 657x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Odsouzená nevinná tramvajačka

Někdy se nám přihodí v běžném životě situace, že jde rozum stát. Názor si na moje slova a počínání udělejte sami. Hezké vánoční svátky.

19.12.2019 v 16:21 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Poločas rozpadu české Wikipedie

S velkou obavou jsem v noci usínala s myšlenkou, jestli se ráno vůbec probudím. Světe div se, nevyplnilo se mé očekávání. Probudila jsem se živá, zdravá, plná elánu ....

31.7.2019 v 10:58 | Karma: 17,35 | Přečteno: 888x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

Ano, přesně toto mi napsala jistá organizace ochránců zvířat, poté co jsem se vrátila z lednové dovolené na Sri Lance a pochlubila se svou jízdou na tomto překrásném chobotnatci. Jsem prý zvrhlý člověk, který se má stydět !

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,02 | Přečteno: 872x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Pražská tramvajačka, vášnivá cestovatelka, začínající YouTuberka ... no je toho hodně. Ale zkraťme to, jsem prostě Jarka.

A zde je můj nový YouTube kanál. Mrkněte se. https://www.youtube.com/channel/UC4NMvlS6dOaM-4NTuDTY_fQ

 

 

Seznam rubrik