Tento týden v EU (7)

Týden přinesl mj. nové pohrůžky Bruselu směrem k Polsku, vybroušenou obranu premiéra Morawieckého, schválení pracovního programu Komise na příští rok, udělení Sacharovovy ceny či jednání Evropské rady ke krizi s cenami energií. 

V pondělí (18. 10.) polský předseda vlády Mateusz Morawiecki rozeslal dopis vedoucím představitelům ostatních členských států EU, ve kterém vysvětluje pozici své země v dlouhodobém sporu s Bruselem ohledně dodržování zásad právního státu a hájí nedávné rozhodnutí Trybunału Konstytucyjneho, týkající se mezí pravomocí EU a přednosti polské ústavy. (Premiérovu argumentačně silnému textu a jeho vystoupení v Evropském parlamentu, které navázalo o den později, se věnuji v článku Polsko před Bruselem nesklání hlavu.)

V úterý (19. 10.) Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu pohrozila  Polsku v souvislosti s rozhodnutím Trybunału Konstytucyjneho, že Komise bude jednat. Ve hře jsou prý řízení o porušení smlouvy, nevyplácení peněz z unijních fondů či postup podle článku 7 Smlouvy o EU (který ostatně Komise proti Polsku zahájila už v prosinci 2017). Předsedkyni Komise kontroval vybroušeným projevem Morawiecki (a trefně se  vyjádřil  také Institut Václava Klause). 

Téhož dne Komise schválila svůj pracovní program na rok 2022, v němž nastiňuje další kroky, které hodlá podniknout ve svém, jak říká, „odvážném plánu transformace pokoronavirové Evropy na zelenější, spravedlivější, digitálnější a odolnější společnost“. Předsedkyně von der Leyenová uvedla, že Unie by měla pokračovat v nastoupeném kurzu „a mimo jiné uvést do praxe politiky směřující ke klimatické neutralitě Evropy do roku 2050, utvářet digitální budoucnost, posilovat své jedinečné sociálně tržní hospodářství a bránit své hodnoty a zájmy jak doma, tak v zahraničí“.

Dalším úterním počinem Komise bylo vydání sdělení  o správě ekonomických záležitostí po pandemii Covid-19, které se věnuje možné revizi fiskálních pravidel eurozóny. Zároveň byla zahájena  veřejná konzultace  k tomuto tématu. Jde o obnovení diskuse zahájené loni v únoru, která byla záhy přerušena kvůli pandemii, respektive potřebě zohlednění jejích důsledků.

Ve středu (20. 10.) Evropský parlament přijal  postoj k iniciativě Farm to Fork strategy (česky překládáno jako strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“). Iniciativa, která je součástí Zeleného údělu, a která směřuje k výrazné ekologizaci zemědělství a jeho zapřažení do boje za klimatickou neutralitu, vzbuzuje obavy kvůli možnému nárůstu cen a omezení produkce. Usnesení europoslanců představuje  nepřekvapivě ještě radikálnější vizi, než je původní návrh Komise. 

Ve stejný den EP rovněž udělil svou výroční Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ruskému opozičnímu politikovi a protikorupčnímu aktivistovi Alexeji Navalnému. 

Ve čtvrtek (21. 10.) Evropský parlament přijal pozicik nadcházející konferenci OSN o změně klimatu v Glasgow (COP26). Vyzdvihuje zde Zelený úděl, přijetí evropského klimatického zákona a balíček „Fit for 55“, což vše prý  přinese nezbytná opatření k tomu, aby EU a její členské státy byly plně v souladu s Pařížskou dohodou. Požaduje zrychlit přijímání opatření v oblasti klimatu po celém světě a zachovat postavení EU jako světového lídra v boji s klimatickou změnou.

Ve čtvrtek a v pátek (21. a 22. 10.) proběhlo v Bruselu zasedání Evropské rady, které se věnovalo řadě ožehavých otázek, včetně vysokých cen energií, očkování proti Covid-19 či vzdorujícím Polsku. Pokud jde o energie, přijaté závěry  jsou nakonec nemastné, neslané, a věc má být znovu projednána na ministerské úrovni na mimořádném zasedání Rady příští týden (26. 10.). Ohledně Covidu se vedoucí představitelé usnesli, že v zájmu dalšího navýšení míry proočkovanosti by měly být zesíleny snahy o překonání váhavosti vůči vakcínám, např. bojem proti dezinformacím. Ve vztahu k Polsku summit nic podstatného nepřinesl. Šlo o poslední summit kancléřky Merkelové, kterou zde při té příležitosti předseda Evropské rady Charles Michel označil za „monument“; Evropská rada bez ní prý bude jako Řím bez Vatikánu nebo Paříž bez Eiffelovy věže.

V sobotu (23. 10.) bude v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku zasedat plénum Konference o budoucnosti Evropy. Toto v pořadí druhé zasedání bude již zahrnovat 80 členů vybraných z panelů evropských občanů. Projednávány mají být mimo jiné první návrhy občanů vyplývající z různých složek konference, např. z mnohojazyčné digitální platformy či z nedávného setkání mládeže EYE2021. Zástupci občanských panelů sdělí své první dojmy.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 22.10.2021 14:30 | karma článku: 18,57 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (92)

17.5.2024 v 15:30 | Karma: 4,26

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 21,42

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,20

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72