Ukrajina - Přípravy (0)

         Po dlouhé době přemýšlení kam se vydat na cestu za poznáním, padla volba na Ukrajinu a Moldavsko. Ukrajina a Moldavsko. Země, které jsou turisticky zanedbané. Jako pokaždé vždy člověk musí udělat nějaké přípravy, koupit batoh, boty, průvodce a s dnešní pomocí internetu sehnat i nějaké kontakty v odlehlých zemích. Takhle člověk náhodou může narazit na přátele a třeba i tím změnit svůj život. Má cesta započala ve Valašském Meziříčí. Tím jsem i prošvihl každoroční Gulášfest ve Val. Meziříčí. Ale zpět k tomu, kde začnu, čili z Val. Meziříčí do Košic, odtud do Užhorodu. Tam si vezmu minibus do Mukacheva, kde se potkám se Sergejem. Ten mi nabídl nocleh a také mi ukáže město. Důvod proč jedu Mukacheva je ten, že vyjíždím o dva dny dříve, jelikož mi nevyšla spolujízda z webu, jizdomat.cz, a tak jsem skrz couchsurfing narazil na Sergeje. Jelikož je z Užhorodu, požádal jsem ho, zdali by mě mohl provést po městě. Nakonec z něj vypadlo, že bydlí v Mukachevě a na jeden den mě ubytuje u sebe doma a ukáže mi město. Rozhodl jsem se tedy na první dva dny jet tam. Do svého výletu jsem naplánoval Užhorod, Lviv, Kiev, Chernobyl, Oděsu a hlavní město Moldavska, Chișinău . Podle průvodce je Moldavsko nejchudší země Evropy. Muži se zde stále chovají s velkou úctou k ženám. Nuže uvidíme!

 

Něco o Ukrajině

         Stát leží ve východní Evropě, hraniční s Ruskem na východě. Moldávií, Rumunskem a Slovenskem na západě a jihu, na severu s Běloruskem a Polskem. Na jihu má pobřeží Černého moře. Největší řeka je Dněpr, která vtéká do Černého moře. Hlavní město je Kyjev. Má okolo 45 milionů obyvatel a rozlohu 603 700 km2. Jejich jazykem je ukrajinština a také mluví rusky. ( Nepotkal jsem nikoho kdo by neuměl rusky). Převládajícím náboženstvím je pravoslavné křesťanství. Vánoce se v tomhle náboženství slaví 6. až 7. ledna z důvodu používání juliánského kalendáře ve východních církvích, který je posunut o 13 dní oproti tomu západnímu, gregoriánskému.

         Země je bohatá na obdělávatelnou půdu, stromy a nerostné bohatství. Její vlajka se skládá ze žlutého pásu dole, který značí úrodná pole a obilí a modrá nahoře značí nebe. Klima je celkově teplejší než u nás. Typickými národnímy pokrmy jsou boršč, pelmeně, varenyky či plněné pirohy. K pití je to horilka (vodka) a také pivo. Z nealkoholických (do 0,5 %) je to kvas, který je vyráběn pomocí kvašení tmavého chleba.

         Ukrajinská kultura je ovlivněna ruskou i evropskou kulturou. Obyvatelstvo tvoří 77,8 % Ukrajinci, 17,3 % Rusové a ostatní. V současnosti je živý ukrajinský folklór, kdy v mnoha městech jsou skanzeny s ukrajinskou kulturou. Národním lidovým hudebním nástrojem je bandura, na kterou hrají i mladí lidé na ulicích. Má tolik strun, že při pohledu na ní nevíte jak je vůbec možné se na ni naučit hrát.

Autor: Břetislav Sobek | středa 20.8.2014 21:30 | karma článku: 7,40 | přečteno: 815x