Iva Brejlová
- Počet článků 20
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1285x
Seznam rubrik
Iva Brejlová
Zásady stolování. Ehm, asijské
Tak nějak se stalo, že stolováním může člověk snadno zaujmout i urazit. A platí to v Evropě stejně jako v Asii. Totiž, čím vzdálenější země, tím větší pozor byste si měli dávat. A taky se obrnit. Opravdu hodně.
Iva Brejlová
Amazonie: S Bilbem po stopách indiánů. A samozřejmě to jídlo.
Když nám druhá skupina turistů říkala, že kajman jejich průvodci napoprvé utekl a on jim ho tak předvedl až na druhý pokus, představovali jsme si poměrně vyrovnaný boj Ramba s krvelačnou bestií. Rambo jsme jejich průvodci říkali, protože vlastní jména timhle potomci amazonských indiánů zřejmě už dávno turistům přestali sdělovat a jejich "americké" náhražky nám přišly nanic. Tak jsme pro osobní potřebu každého překřtili podle toho, jak vypadal. Ramba jsme druhé skupině upřímně záviděli. Tahle hora svalů vypadala velice schopně a navíc skoro z ruky nedal obrovský bojový nůž. Náš průvodce měl taky nebezpečně vypadající nůž, ale... říkali jsme mu Bilbo Pytlík.
Iva Brejlová
Zázračný český chleba
"Co to pořád máte s tim chlebem?," ptala se mě kamarádka - Američanka, když jsme v Thajsku, uprostřed sezony dešťů, překvapivě v dešti šlapaly v džungli na jeden z místních kopců. Nehodlám se tu teď zabývat tím, jak Thajci zřejmě počítají metrický systém trošku jinak než my a jak se procházka, na kterou láká cedule s cílem prý 700 metrů vzdáleným, protáhne na propršený půlden. Zbytek dne už jsem myslela jen na chleba. Věděla jsem, o čem mluví.
Iva Brejlová
Sapa česká, Sapa vietnamská...
Ještě několik posledních letních dnů bychom měli mít před sebou, a ty jsou ideální na výlet, který jsme samy vyzkoušely – bude stát maximálně pár stokorun, jedno odpoledne a přesto vás přenese tisíce kilometrů daleko. Do exotického Vietnamu se dostanete i v pražské Sapě. Doputovat tam můžete kdykoliv, ale léto je na její návštěvu ideální už proto, že teplé počasí líp nese autentické vůně místních vývařoven. Jaká je Sapa v Praze v porovnání s tou vietnamskou, nebo rovnou celým Vietnamem?
Iva Brejlová
Východoevropská pohostinnost a k ní běloruský recept na zchlazení
Dvakrát za rok jezdím na Moravu, protože můj muž pochází z Brna a je třeba řádně projet celé příbuzenstvo minimálně tak často, jak celé příbuzenstvo jezdí do Prahy. Uznávám, je to málo, ale... Když jsem nedobrovolně dojídala druhý knedlík k pravé letní štěpánské kachně se zelím (knedlíky jsem neměla tak dva roky) a bojovala s porcí, která odpovídala asi dvojnásobku toho, co běžně jím, vzpomněla jsem si na podobné "utrpení" manžela jedné mé vysokoškolské profesorky. Ona pochází z Ukrajiny, on je Čech. Kulturní rozdíl poznal teprve při návštěvě jejích rodičů. I když mluvili stejným jazykem, neustále si nedobrovolně objednával přídavky.
Iva Brejlová
Čínská inspirace
"Objevil jsem tajemství čínské kuchyně," volal na mě nadšeně manžel přes celý byt při vaření. Zvedla jsem se a šla jsem prozkoumat, co tak zásadního jsme doteď přehlíželi. Viděla jsem hned.
Iva Brejlová
Otestujte se nádražním jídlem!
Ať si říká kdo chce, co chce, nejpálivější jídla mají podle mě v Thajsku. O příčku oblasti, ze které vám jídla zaručeně zničí všechny chuťové buňky, se jich pere dost. Ale proti pravému thajskému jídlu, tedy proti tomu, kde nemáte nejmenší tušení, co jíte, a identifikovat s jistotou dokážete už jen chilli a citronovou trávu, je to jen slabší odvar.
Iva Brejlová
Festival jídla: jak se vyznat v té exotice
Už jsme tu popisovaly nějaká ta zahraniční jídla, a tak jsme získaly pocit, že máme co říct. K tak nějak "in" jídlům. Alespoň k nějakým z těch, která nabízí festival Grand Restaurant. Nebudeme předstírat, že rozumíme všemu. Ale můžeme dát alespoň nějaké tipy, pokud chcete ochutnat trochu té exotiky. Takže pojďme se na to podívat.
Iva Brejlová
Kapří recepty pro otrlejší
Pravidelně, kolem Vánoc, čekám od médií vždy několik oblíbených témat. Asi si taky sami nějaké představíte - třeba kolika lidem zaskočila kost z kapra nebo kolikrát museli záchranáři vyjíždět k hořícím stromkům nebo později kvůli ohňostrojům. No ale ještě předtím se objevuje i to, jak se zahraniční turisté podivují nad tím, jak v Česku kapry trápíme. Je to takové jednoduché téma, které vždy najde své cílové publikum. A ono taky okolo svátků není moc o čem psát nebo co vysílat. Já si ale myslím, že kapři se u nás ještě tak špatně nemají.
Iva Brejlová
Příliš poctivá Itálie
Právě jsem si užila italský víkend se vším všudy. Památky (jak jsem před několika lety zaslechla jednoho zoufalého Američana uprostřed Fora Romana: "je tu opravdu hodně rozbitých věcí") a hlavně, italská kuchyně. Říká se o ní, že je lehká, zdravá a dobrá. Mně rozhodně chutná. Ale po každém jídle jsem se teď spíš než s lehkostí velice namáhavě odfuněla k další "rozbité věci". A nebyla jsem v zásadě ničeho schopná, několik hodin. Nebylo to proto, že jídlo bylo špatné. Naopak.
Iva Brejlová
Stěžujte si
Přiznávám se, že si často na anglické jídlo stěžuji. Ale na služby v zemi málokdy, nejsem Angličan. A to se jim tedy musí uznat, že vás dokážou poslat někam s takovou galantností, že jim ještě poděkujete. Zato v Česku se s tím nikdo nepárá. Hlavně ne ve službách.
Iva Brejlová
Dovolenkoví červi
Zatímco my pomalu začínáme vytahovat zaprášené zimní oblečení, turisté na Kypru si válí šunky pod sluncem. Ještě před pár dny 29 stupňů. V listopadu. Skandál. Nevadí, já to tam znám. Turistické jídlo je stejně červivé.
Iva Brejlová
Chuť psa
Ano, psi se běžně jedí a ne, ani jedna z pisatelek blogu ho neochutnala. I když... člověk nikdy neví.
Iva Brejlová
Chuť Brazílie neboli rýže, krávy a ovocné šťávy
Piju si u počítače oranžovou vodu, co si říká pomerančový džus, a s touhou vzpomínám na Brazílii. Bohužel pro evropské výrobce, chutě ve mně ještě zůstaly čerstvé. Nikde nenajdete tolik různorodosti jako tam. A za tím si stojím, i když momentálně na židli.
Iva Brejlová
Příroda. Pod igelitkama.
Přemýšleli jste někdy, jaký podíl z ceny pití platíte na samotný nápoj a jaký musí padnout na obal? Třeba taková “fejková kola”. Když kupujete litr a půl za šest korun, kolik z toho skutečně platíte na nápoj a kolik “sežere” flaška? Protože logicky pak nápoj musí být o to míň kvalitní, ne?
Iva Brejlová
Sladkokyselé pocity z Číny
Panáček u okna s roletou - asi tak jsem se učila, jaký je čínský výraz pro kuře. Tak nějak vypadá znak pro něj. Jinak než čínsky Číňani neumí: ani mluvit, ani psát, ani myslet. Já zas myslím po Evropsku, tak jsem došla k tomu, že když si v restauraci objednám kuře, dostanu kuřecí stehno, prso nebo nějaký kus masa mezi tím nakrájený na nudličky.
Iva Brejlová
Fish and Chips nebo paracetamol?
Jen málo gurmánů nezná britské národní jídlo Fish and Chips. A právě díky/kvůli němu je jednoduché tuto evropskou kuchyň kritizovat. Nejde vždy o velkou dobrotu. V některých případech totiž dostanete spíš hmotu, o které já osobně nevěřím, že kdy byla rybou. Spíš třeba takovou tou inteligentní plastelínou. Než ji někdo rozvařil. V Anglii však existuje ještě jedna potravinová položka, která se množstvím konzumace možná jednou také stane národní dobrotou.
Iva Brejlová
Řekněte sýr. V Holandsku.
"Dobře se koukej, tohle je asi naše národní jídlo," řekl mi spolubydlící v Holandsku, když na chleba s máslem dával dva plátky sýra. Rozhodně se podle toho choval, chleba s máslem a sýrem jedl často ke snídani, obědu i večeři. Ale byl student, a studenti u nás prý taky dělají s jídlem podivné věci. Třeba vaří párky v rychlovarné konvici. Nádobí taky moc neřeší - slyšela jsem historku o obyvatelích kolejí ČVUT, kteří nutnost veškerého nádobí smrskli na jeden z hospody ukradený půllitr. Na čínské nudle, čaj, cokoliv. A protože byli z ČVUT, jeho denní mytí nebyla úplně zásadní potřeba. Prý, na kolejích, já nevím, na kolejích jsem nebydlela.
Iva Brejlová
Indické kari neboli u jídla se mluví, a dost...
Kari je asi tak všechno, co si tady v Evropě představíme pod pojetím indické kuchyně. Indové by se asi divili (tedy by nevrtěli hlavou - to je totiž jejich verze souhlasného pokyvování), protože je to od pravdy asi tak daleko, jako byste řekli, že základem evropské kuchyně je třeba bazalka. V první řadě by byli proti tomu, že by někdo označoval indickou kuchyni jako celek. Pak by nerozuměli, co přesně je myšleno pod pojmem kari. Kari je většinou prostě omáčka.
Iva Brejlová
Co je to ten homemade
Vybíráte si potraviny podle toho, jestli jsou to ty pravé, doma/v restauraci vyrobené? Dosáhla vás mánie "rozmraženého" pečiva? Do Anglie nejezděte. Nedávno jsem tu totiž byla svědkem rozhovoru, který mě značně pobavil a zároveň překvapil. Nicméně díky tomu vím, proč se všichni výrobci snaží cpát na polotovary označení „homemade“ a „fresh“. Lidé složení prostě nečtou, čtou jen marketingová sdělení.