Iva Brejlová

Zvídavé cestovatelky, mlsné strávnice, přemýšlivé pisatelky... Servírujeme, co je nám servírováno.
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x

Seznam rubrik

Iva Brejlová

Zásady stolování. Ehm, asijské

Tak nějak se stalo, že stolováním může člověk snadno zaujmout i urazit. A platí to v Evropě stejně jako v Asii. Totiž, čím vzdálenější země, tím větší pozor byste si měli dávat. A taky se obrnit. Opravdu hodně.

14.10.2014 v 9:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Amazonie: S Bilbem po stopách indiánů. A samozřejmě to jídlo.

Když nám druhá skupina turistů říkala, že kajman jejich průvodci napoprvé utekl a on jim ho tak předvedl až na druhý pokus, představovali jsme si poměrně vyrovnaný boj Ramba s krvelačnou bestií. Rambo jsme jejich průvodci říkali, protože vlastní jména timhle potomci amazonských indiánů zřejmě už dávno turistům přestali sdělovat a jejich "americké" náhražky nám přišly nanic. Tak jsme pro osobní potřebu každého překřtili podle toho, jak vypadal. Ramba jsme druhé skupině upřímně záviděli. Tahle hora svalů vypadala velice schopně a navíc skoro z ruky nedal obrovský bojový nůž. Náš průvodce měl taky nebezpečně vypadající nůž, ale... říkali jsme mu Bilbo Pytlík.

3.3.2014 v 9:10 | Karma: 6,77 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Iva Brejlová

Zázračný český chleba

"Co to pořád máte s tim chlebem?," ptala se mě kamarádka - Američanka, když jsme v Thajsku, uprostřed sezony dešťů, překvapivě v dešti šlapaly v džungli na jeden z místních kopců. Nehodlám se tu teď zabývat tím, jak Thajci zřejmě počítají metrický systém trošku jinak než my a jak se procházka, na kterou láká cedule s cílem prý 700 metrů vzdáleným, protáhne na propršený půlden. Zbytek dne už jsem myslela jen na chleba. Věděla jsem, o čem mluví.

27.1.2014 v 9:30 | Karma: 18,28 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Ostatní

Iva Brejlová

Sapa česká, Sapa vietnamská...

Ještě několik posledních letních dnů bychom měli mít před sebou, a ty jsou ideální na výlet, který jsme samy vyzkoušely – bude stát maximálně pár stokorun, jedno odpoledne a přesto vás přenese tisíce kilometrů daleko. Do exotického Vietnamu se dostanete i v pražské Sapě. Doputovat tam můžete kdykoliv, ale léto je na její návštěvu ideální už proto, že teplé počasí líp nese autentické vůně místních vývařoven. Jaká je Sapa v Praze v porovnání s tou vietnamskou, nebo rovnou celým Vietnamem?

3.9.2013 v 9:30 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Východoevropská pohostinnost a k ní běloruský recept na zchlazení

Dvakrát za rok jezdím na Moravu, protože můj muž pochází z Brna a je třeba řádně projet celé příbuzenstvo minimálně tak často, jak celé příbuzenstvo jezdí do Prahy. Uznávám, je to málo, ale... Když jsem nedobrovolně dojídala druhý knedlík k pravé letní štěpánské kachně se zelím (knedlíky jsem neměla tak dva roky) a bojovala s porcí, která odpovídala asi dvojnásobku toho, co běžně jím, vzpomněla jsem si na podobné "utrpení" manžela jedné mé vysokoškolské profesorky. Ona pochází z Ukrajiny, on je Čech. Kulturní rozdíl poznal teprve při návštěvě jejích rodičů. I když mluvili stejným jazykem, neustále si nedobrovolně objednával přídavky.

5.8.2013 v 10:00 | Karma: 12,68 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Čínská inspirace

"Objevil jsem tajemství čínské kuchyně," volal na mě nadšeně manžel přes celý byt při vaření. Zvedla jsem se a šla jsem prozkoumat, co tak zásadního jsme doteď přehlíželi. Viděla jsem hned.

16.4.2013 v 10:19 | Karma: 15,23 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Otestujte se nádražním jídlem!

Ať si říká kdo chce, co chce, nejpálivější jídla mají podle mě v Thajsku. O příčku oblasti, ze které vám jídla zaručeně zničí všechny chuťové buňky, se jich pere dost. Ale proti pravému thajskému jídlu, tedy proti tomu, kde nemáte nejmenší tušení, co jíte, a identifikovat s jistotou dokážete už jen chilli a citronovou trávu, je to jen slabší odvar.

25.3.2013 v 9:40 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Festival jídla: jak se vyznat v té exotice

Už jsme tu popisovaly nějaká ta zahraniční jídla, a tak jsme získaly pocit, že máme co říct. K tak nějak "in" jídlům. Alespoň k nějakým z těch, která nabízí festival Grand Restaurant. Nebudeme předstírat, že rozumíme všemu. Ale můžeme dát alespoň nějaké tipy, pokud chcete ochutnat trochu té exotiky. Takže pojďme se na to podívat.

22.1.2013 v 9:30 | Karma: 8,12 | Přečteno: 738x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Kapří recepty pro otrlejší

Pravidelně, kolem Vánoc, čekám od médií vždy několik oblíbených témat. Asi si taky sami nějaké představíte - třeba kolika lidem zaskočila kost z kapra nebo kolikrát museli záchranáři vyjíždět k hořícím stromkům nebo později kvůli ohňostrojům. No ale ještě předtím se objevuje i to, jak se zahraniční turisté podivují nad tím, jak v Česku kapry trápíme. Je to takové jednoduché téma, které vždy najde své cílové publikum. A ono taky okolo svátků není moc o čem psát nebo co vysílat. Já si ale myslím, že kapři se u nás ještě tak špatně nemají.

17.12.2012 v 10:00 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Příliš poctivá Itálie

Právě jsem si užila italský víkend se vším všudy. Památky (jak jsem před několika lety zaslechla jednoho zoufalého Američana uprostřed Fora Romana: "je tu opravdu hodně rozbitých věcí") a hlavně, italská kuchyně. Říká se o ní, že je lehká, zdravá a dobrá. Mně rozhodně chutná. Ale po každém jídle jsem se teď spíš než s lehkostí velice namáhavě odfuněla k další "rozbité věci". A nebyla jsem v zásadě ničeho schopná, několik hodin. Nebylo to proto, že jídlo bylo špatné. Naopak.

6.12.2012 v 10:00 | Karma: 12,13 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Stěžujte si

Přiznávám se, že si často na anglické jídlo stěžuji. Ale na služby v zemi málokdy, nejsem Angličan. A to se jim tedy musí uznat, že vás dokážou poslat někam s takovou galantností, že jim ještě poděkujete. Zato v Česku se s tím nikdo nepárá. Hlavně ne ve službách.

28.11.2012 v 12:18 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

Iva Brejlová

Dovolenkoví červi

Zatímco my pomalu začínáme vytahovat zaprášené zimní oblečení, turisté na Kypru si válí šunky pod sluncem. Ještě před pár dny 29 stupňů. V listopadu. Skandál. Nevadí, já to tam znám. Turistické jídlo je stejně červivé.

22.11.2012 v 13:00 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Chuť psa

Ano, psi se běžně jedí a ne, ani jedna z pisatelek blogu ho neochutnala. I když... člověk nikdy neví.

12.11.2012 v 9:23 | Karma: 11,95 | Přečteno: 2089x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Chuť Brazílie neboli rýže, krávy a ovocné šťávy

Piju si u počítače oranžovou vodu, co si říká pomerančový džus, a s touhou vzpomínám na Brazílii. Bohužel pro evropské výrobce, chutě ve mně ještě zůstaly čerstvé. Nikde nenajdete tolik různorodosti jako tam. A za tím si stojím, i když momentálně na židli.

22.10.2012 v 9:00 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Příroda. Pod igelitkama.

Přemýšleli jste někdy, jaký podíl z ceny pití platíte na samotný nápoj a jaký musí padnout na obal? Třeba taková “fejková kola”. Když kupujete litr a půl za šest korun, kolik z toho skutečně platíte na nápoj a kolik “sežere” flaška? Protože logicky pak nápoj musí být o to míň kvalitní, ne?

3.10.2012 v 12:30 | Karma: 10,39 | Přečteno: 946x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Sladkokyselé pocity z Číny

Panáček u okna s roletou - asi tak jsem se učila, jaký je čínský výraz pro kuře. Tak nějak vypadá znak pro něj. Jinak než čínsky Číňani neumí: ani mluvit, ani psát, ani myslet. Já zas myslím po Evropsku, tak jsem došla k tomu, že když si v restauraci objednám kuře, dostanu kuřecí stehno, prso nebo nějaký kus masa mezi tím nakrájený na nudličky.

20.9.2012 v 10:20 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Fish and Chips nebo paracetamol?

Jen málo gurmánů nezná britské národní jídlo Fish and Chips. A právě díky/kvůli němu je jednoduché tuto evropskou kuchyň kritizovat. Nejde vždy o velkou dobrotu. V některých případech totiž dostanete spíš hmotu, o které já osobně nevěřím, že kdy byla rybou. Spíš třeba takovou tou inteligentní plastelínou. Než ji někdo rozvařil. V Anglii však existuje ještě jedna potravinová položka, která se množstvím konzumace možná jednou také stane národní dobrotou.

13.9.2012 v 10:20 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Řekněte sýr. V Holandsku.

"Dobře se koukej, tohle je asi naše národní jídlo," řekl mi spolubydlící v Holandsku, když na chleba s máslem dával dva plátky sýra. Rozhodně se podle toho choval, chleba s máslem a sýrem jedl často ke snídani, obědu i večeři. Ale byl student, a studenti u nás prý taky dělají s jídlem podivné věci. Třeba vaří párky v rychlovarné konvici. Nádobí taky moc neřeší - slyšela jsem historku o obyvatelích kolejí ČVUT, kteří nutnost veškerého nádobí smrskli na jeden z hospody ukradený půllitr. Na čínské nudle, čaj, cokoliv. A protože byli z ČVUT, jeho denní mytí nebyla úplně zásadní potřeba. Prý, na kolejích, já nevím, na kolejích jsem nebydlela.

5.9.2012 v 12:08 | Karma: 15,58 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Cestování

Iva Brejlová

Indické kari neboli u jídla se mluví, a dost...

Kari je asi tak všechno, co si tady v Evropě představíme pod pojetím indické kuchyně. Indové by se asi divili (tedy by nevrtěli hlavou - to je totiž jejich verze souhlasného pokyvování), protože je to od pravdy asi tak daleko, jako byste řekli, že základem evropské kuchyně je třeba bazalka. V první řadě by byli proti tomu, že by někdo označoval indickou kuchyni jako celek. Pak by nerozuměli, co přesně je myšleno pod pojmem kari. Kari je většinou prostě omáčka.

30.8.2012 v 9:30 | Karma: 10,85 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Fotoblogy

Iva Brejlová

Co je to ten homemade

Vybíráte si potraviny podle toho, jestli jsou to ty pravé, doma/v restauraci vyrobené? Dosáhla vás mánie "rozmraženého" pečiva? Do Anglie nejezděte. Nedávno jsem tu totiž byla svědkem rozhovoru, který mě značně pobavil a zároveň překvapil. Nicméně díky tomu vím, proč se všichni výrobci snaží cpát na polotovary označení „homemade“ a „fresh“. Lidé složení prostě nečtou, čtou jen marketingová sdělení.

27.8.2012 v 15:54 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Fotoblogy