Názor: Evropská unie nositelem míru a porozumění. Co prosím???

Myslela jsem si, že to je nějaký vtip. Evropská unie nositelem Nobelovy ceny míru. Ale nebyl. Evropská unie se tak zařadila mezi jména jako jsou Henri La Fontaine, Bertha von Suttner, Matka Tereza, Lékaři bez hranic…  nebo spíš trojici Henry Kissinger, Barrack Obama, Jásir Arafat.

 

Ocenění Evropské unie mi přijde jako špatný vtip. Doba, kdy mělo smysl toto společenství a jeho hospodářsky orientované předchůdce nějak ocenit je dávno pryč. Od Maastrichtské smlouvy v roce 1992 už uplynulo hodně vody, hodně prostředků i mezinárodní tolerance.

Evropská unie se od původních hospodářsko-mírových zájmů společenstva uhlí a oceli odklonila k finančně-politickým zájmům a tlakům. Její státotvorné snahy se míjejí účinkem, vedení finančních institucí je dennodenně pod tlakem podezřením z prohlubování dluhové krize některých členských států. Spojené státy evropské jsou v nedohlednu a soused už zase sousedovi kouká do talíře, kolik že tam má polívky. Byrokracie je na vzestupu, kvalita na ústupu, dalo by se říct, že momentálně společenství svým členům víc škodí, než pomáhá.

Za co nyní ocenili Evropskou unii? Za jednotnou měnu? Za Shengenský prostor? Za poválečné úsilí v odzbrojování a kontrolu základních surovin těžkého průmyslu? Nebo za byrokracii, zvýhodňování, půjčování na vysoký úrok, energetickou politiku?

Vyznamenat Evropskou unii Nobelovou cenou míru je tak kontroverzní rozhodnutí až to bolí a osobně s tím do morku kosti nesouhlasím. I dle komentáře agentury Reuters je "Na ocenění evropské sedmadvacítky nahlíženo jako na morální vzpruhu pro blok, který se trápí s vyřešením dluhové krize." Prosím?? Cena má být uznáním za vykonané, nikoli popostrčení k budoucímu. „Tady máš cenu, hned se ti lépe povede.“ To přece není prášek na chřipku. Neupírám unii to dobré, co díky ní máme a poválečným snahám. Na druhou stranu je to doprovázeno velkým množstvím evidentních špatností a nešvarů, které by takto oceněná organizace vůbec neměla mít. Díky těmto nešvarům se ne státy jako celky, ale obyvatelé daných států obracejí jedni proti druhým i proti sobě vzájemně. Mírotvorné snahy a aktivity se stávají dobrými úmysly díždícími cestu do pekla, současné elity ani státní celky na to nestíhají reagovat. Současná EU a její vedení jsou spoluzodpovědní za stávající krizi a kroky které podnikají to jen prohlubují. Je to opravdu hodno Nobelova ocenění? Podle mě tedy ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lea Bradáčová | pátek 12.10.2012 22:55 | karma článku: 25,77 | přečteno: 1095x