Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cena člověka (1)

-Bohatství národa je v jeho vzdělaných lidech. -Zná 21. století našeho letopočtu ještě otroky ? -Jakou cenu má továrna, která nepracuje ? -Dává pozemek ležící ladem rozumný výnos ? -Lze dnes koupit člověka a zabít - zmrzačit ho ?

Co stojí Člověk ? Zdánlivě nemorální otázka, ale je několik důvodů, abychom ji brali vážně a to nejen, že skutečně v našem století jsou oblasti, kde ještě existují otrokářské vztahy mezi lidmi, ale také, že se lidé prodávají a kupují. Nejen celí.

V roku 2006 každý 250 člověk na naší Zemi byl skutečně fyzicky prodán a koupen, každý stý člověk žije v otrocké podřízenosti (ve starém Římě každý druhý), do které se dostal koupí od rodičů, opatrovníků dětí, krádeží - podvodným vylákáním za sliby skvělé práce, lepšího života i sňatkem a také z dluhové i drogové závislosti, neřešitelné mentální i hospodářské - sociální nouze, ideologických, mocenských vztahů.a jiné.

Hlavní příčinou prodeje dětí je - BÍDA, v  ostatních případech - ZISK. Hlavní příčinou koupě je jen ten ZISK. Novodobí i tradiční otroci dostávají prakticky jen stravu. oblečení a místo na spaní - vyjímečně lůžko. Někdy pár „grošů“- k přilepšení mezi stejně postiženými. První země, která měla otroky a zrušila otroctví byla Anglie 25. 3. 1806 a trvalo 25 let, než si národ zvykl. V Rakousko-Uhersku to bylo sice o něco dříve, ale ta „jemná“ forma - nevolnictví skončila až v roku 1848. Ve Spojených státech amerických se kvůli tomu museli poprat, no a ještě dnes (2007) cca 50 států Světa zapomnělo právně otroctví zakázat, tak se nedivme. (Historicky bez otroků se obešli Židé, Indiáni, Pygmejové, Tibeťané aj.)

V těch otrokářských společenstvích s cenou člověka, tedy otroka to bylo jednoduché. Šlo se na trh a příslušný „objekt“ se vydražil a zaplatil nebo se domluvili dva vlastníci - podnikatelé a přebytek jedné strany změnil pána a působiště. Na problém poškozeného nebo zabitého otroka bylo pohlíženo jako na náhodu, nešťastnou událost a spíše na  poškození - znehodnocení nebo i zničení majetku.

Uvažovat o ceně člověka svobodného by bylo v té době považováno asi za scestné. Bylo poměrně málo poškozených celebrit, advokátů, lékařů, politiků a soudců, nebyly automobily, stovka různých sportů, ještě nepadala letadla, dým z fabrik nikomu příliš nevadil a pojišťovací odnože bankovních domů se teprve učily vydělávat na věcech a ne přímo na lidech.

Ach, ty časy jsou pryč. Člověk byl svobodný - (mimo ty otroky) a když toho svobodného kopl někde něčí kůň, tak si za to mohl sám. Jestli doktor svojí léčbou pacienta zabil, „choroba“ byla silnější a jestliže někdo někoho elegantně podvedl nebo mu způsobil jinou újmu a ten poškozený se z toho pomátl anebo přímo se ze života ztratil, nebylo žalobce - soudce, který by příčinného pachateli potrestal - za cokoliv.

Ono opravdu se ty lidské potřeby a vztahy od té doby  změnily. Je více bezohledných grázlů, kteří se přestali bát, je více mocných organizací, právně i finančně silných  podniků a také soudců. Ti všichni včetně jedinců, kterým Společenství není lhostejné, často z naprosto rozdílných důvodů a potřeb mají zájem, aby nějaká ta cena, lépe hodnota Člověka stanovena byla.

Tu cenu - hodnotu je nutno znát, aby byla stanovena náhrada za všechny nepříznivé okolnosti zapříčiněné vědomě nebo z nedbalosti, i z viny jiných osob, které způsobily skon Člověka nebo neexistenci vědomí.

Žádoucí a možné právní náhrady :

-        Za prokázanou vraždu - zabití

-        Za poškození zdraví s trvalými následky potlačujícími vědomí

-        Za zničení schopnosti plodit nebo rodit děti 

-        Za potlačení - narušení až ztrátu vůle drogovou závislostí

-        Za čas strávený nevinně odsouzeného ve vězení

A jaká by ta náhrada, kterou lze volně považovat za cenu, měla být ? Jistě, není stejné, má-li ten človíček 5 let nebo dáma 35, případně kmet přes 90 roků. Také by nemělo být stejné, jde-li o osobu negramotnou, vyučenou prodavačku nebo oblíbeného zpěváka, vysokoškolského profesora, světového vynálezce, výkonného sportovce, úspěšného - neúspěšného podnikatele - manažera, politika nebo člověka odsouzeného na doživotí ? I když - před majestátem Smrti, jsou všechny úvahy o ceně Života pro toho účastněného - k ničemu. Nemusí však být k ničemu pro pozůstalé a nemohou - nesmí být pro právo.

Pokračování příště.

Autor: Miroslav Brabenec | pátek 6.2.2009 22:42 | karma článku: 9,37 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Miroslav Brabenec

Náboženství (5)

Spravedlnost - Bůh je nanejvýš spravedlivý. Může být vůbec jako Nejvyšší bytost jiný ? Ten cit pro pojem spravedlnosti Mu musel být vlastní dávno před tím, než vznikla potřeba zabývat se řešením všeho kolem Člověka.

25.6.2009 v 12:27 | Karma: 9,76 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (4)

* Předvídání - Předvídat lze všechno, co se má, může nebo by se mělo stát. Správnost výsledku je ale ovlivněna výchozími předpoklady a tady bývá kámen úrazu.

24.6.2009 v 10:18 | Karma: 7,56 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (3)

* Paměť a její možnosti - I když kapacita mozků některých lidských jedinců s jejich použitelnou pamětí se může zdát obdivuhodnou,

23.6.2009 v 10:06 | Karma: 8,84 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (2)

Nejvyšší bytost

22.6.2009 v 10:27 | Karma: 8,20 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (1)

Jestliže považujeme NÁBOŽENSTVÍ za vyznání ku příslušnosti zvolené, převzaté nebo zděděné věrouce, pak existuje stejně dlouho, jako lidstvo.

21.6.2009 v 11:13 | Karma: 9,03 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Píše celý život, i když ví, že mu většinou lidé nerozumí, nebo nechtějí rozumět. Celý život bojuje se svým tělesným postižením (částečná invalidita). To mu však nebrání a nikdy nebránilo zdravě uvažovat a myslet. Možná někdy i s neobvykle náročným nadhledem!

Seznam rubrik