Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Váš stav odpovídá vašemu věku…

Podívej se do občanky. Tvůj stav odpovídá tvému věku. Vezmi si brýle a podívej se do zrcadla. Těmito a podobnými výroky začínám být častován. Moc se mi to nelíbí. Co mám dělat?

Návštěva u známého ortopéda. Dlouhodobě mě bolí páteř v kříži. Vyšetření, rentgen. Posílá mě k neuroložce. Tam obstřiky. Infuze při zablokování zad. Speciální injekce do postiženého místa mezi plotýnky za použití cétéčka. Všechno pomůže, ale jen na chvíli. Pak se to všechno vrací. Připadám si jako pokusný králík. To není nikdo schopen mi pomoct trvale?

Kamarád ortopéd na moji zoufalou otázku odpovídá: Podívej se do občanky. Nejdřív nechápu. Asi mám dlouhé vedení. Vyndavám občanku a pátrám, po čem se mám podívat. Už to vidím, kamarád ukazuje na datum. Moje datum. Jo, už nejsem nejmladší. "Co bys chtěl? Tělo se prostě opotřebovává. Plotýnky vysychají a pak se obratle k sobě přibližují. Tak se stává, že tlačí na nervy a ty pak bolí. Máš štěstí, že máš jen protruzi, ne vyhřezlou plotýnku." Přebírám si to jednoduše - patřím do starého železa a doklad o tom nosím pořád s sebou. Vyhlídky žádné dobré.

Je mnoho citátů o stáří. Třeba: Starého psa novým kouskům nenaučíš. Mládí se stářím kazí a ztrácí na ceně. Být starý je nepraktické. Učení v mládí je rytí do kamene, učení ve stáří psaní do písku. Padesátka je věk, ve kterém se člověk v poměrném mládí dožívá úctyhodného stáří.

I bible je velmi realistická ohledně stáří. Třeba: "... nastanou zlé dny a dostaví se léta, o kterých řekneš: Nemám v nich zalíbení.“  Nebo: Nezamítej mě v čas stáří, neopouštěj mě, když pozbývám sil.  Nebo ještě: Čím to je, že dny dřívější byly lepší než tyto?

Sám si úplně starý nepřipadám. Ale už z více zdrojů se dozvídám, že se mám nad sebou zamyslet. Doktorka při pravidelném vyšetření mi řekla: Váš stav odpovídá vašemu věku. Co to znamená? Třeba, že už si mám zvykat na nemoci? Že mě postupně přestane poslouchat tělo, pak třeba i hlava? Cítím, že na to ještě nejsem připraven.

Můj hodný syn mi řekl – vezmi si brýle a podívej se na sebe do zrcadla. Inu vzal jsem si brýle a podíval se na sebe do zrcadla. A zhrozil jsem se. Doslova jsem nevěřil vlastním očím. Kde se tam vzaly ty vrásky? Bez brýlí jsem si ještě před chvílí připadal mladý. Ani se mi nechce napsat, kolik je mi let. Jde to opsat rébusem - teď  je mi přesně tolik, v kolikátém roce minulého století jsem se narodil. Nepočítejte to! Já to nechci vědět.

Ještě se vrátím k té doktorce. Co to znamená, že můj stav odpovídá mému věku? Znamená to asi, že sice jsem nemocen, ale v mém věku se toto už neřeší? Kdybych byl mladší, tak by se tím zabývala, ale v mém případě už ne? Že léčit má smysl jen ty, kteří jsou mladší a perspektivní? Co když ti mladší se ale dožijí jen tolik co mám já dnes a já naopak tady budu tvrdnout do sta let? Co má a co nemá smysl léčit?

Nějak mě toto celkově sebralo. Pořád jsem si myslel, že co se porouchá, se opraví. Co se zlomí, to sroste. Když se unavím, tak si odpočinu a budu zase čilý. Nechce se mi zatím přijímat skutečnost, že mě něco bude bolet pořád. Že nebudu schopen jet na lyže kvůli kolenům. Že mě mé možnosti budou omezovat zrovna v době, kdy začnu mít čas na to dělat to, co jsem kvůli práci nemohl.

Snažím se dělat něco pro regeneraci. Třeba každé ráno cvičím. Snažím se běhat. Jíst zdravě. Pravidelně spát. Když to říkám druhým, mladším, tak mě obdivují. Ty cvičíš pravidelně každé ráno? Ty jsi dobrý. Houby dobrý. Když to nebudu dělat, budu skuhrat celý den. Prostě se musím rozhýbat, jinak to nejde. Není to moje silná vůle. Nevím, co budu dělat, až třeba mi raní cvičení nepomůže. Nebo to prostě nepůjde cvičit. Snad to vidím černě, zítra bude třeba líp.

Nevím, zda můžu něco pozitivního napsat na závěr. Nic moc mě nenapadá. Možná bych se mohl učit trpělivosti. Umění snášet bolest. Přijmout svá omezení.  Určitě ano, ale počkám na to, až to přijde. Zatím si ještě můžu připadat mladý. Alespoň sám před sebou.

Autor: Ludek Bouska | pondělí 17.9.2012 23:50 | karma článku: 14,76 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Jsem šťastný, že jsem naštvaný

Napsal jsem před pár dny, že jsem šťastný, že jsem šťastný a ještě před tím, že jsem naštvaný, že jsem naštvaný. A teď jsem zažil něco, co mě nadchlo - byl jsem šťastný, že jsem byl naštvaný!

3.1.2016 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Jsem šťastný, že jsem šťastný

Štěstí je pro nás každého žádaný stav. Chceme mít alespoň trochu štěstí, prý taková „muška jen zlatá“ znamená štěstí. Štěstí také přeje připraveným, ale pak se také řekne, že štěstí nepřichází dvakrát, ale neštěstí nepřichází samo

31.12.2015 v 1:00 | Karma: 7,46 | Přečteno: 207x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Vánoční stromek a úplně zdarma!

Máte rádi vánoční atmosféru se stromkem? A je vám líto krásných stromků, které musely být uříznuty kvůli Vánocům? A taky chcete ušetřit a nestát ve frontě na stromek?

20.12.2015 v 0:00 | Karma: 5,95 | Přečteno: 175x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Jsem naštvaný, že jsem naštvaný…

Některé věci mě strašně dokáží naštvat. Tak, že jsem schopen být destruktivní. Ve vztazích, i vůči věcem nebo i vůči sobě. Jsem schopen v tu chvíli rozkopnout dveře. Vynadat někomu, udělat z něj blba. Vůči sobě tak, že ...

19.12.2015 v 1:38 | Karma: 6,18 | Přečteno: 292x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Fandíme hokeji - každý jinak

Kamarád včera sehnal lístky na semifinále s Finskem. Na poslední chvíli, za sedmičku. Já jsem se dostal domů stejně až po deváté, ve chvíli, kdy to bylo 3:3. Zapneme televizi? Žena nechtěla ..

15.5.2015 v 10:19 | Karma: 12,24 | Přečteno: 470x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.