Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

24. 6. 2012 12:39
dvě poznámky

O tom je matematicky formulovaná teologie her,která říká, že pokud se nastaví pravidla, nejvíc na tom vydělá menšina ,která je porušuje -pokud ti ostatní očekávají že se hraje podle pravidel a chovají se racionálně podle toho. Čím víc lidí už nehraje podle pravidel  a čím víc lidí vidí že pravidla nedodržují a sami se nechovají racionálně podle ní-tím víc systém upadá do chaosu-respektive už se hraje dle zcela jiných pravidel, i třeba podle práva silnějšího.Naopak-a pouze v tom případě že hrají podle pravidel všichni, je to pro všechny nevelká ale přeci výhoda..

Druhá věc je samozřejmě o tom jak a kdo ta pravidla nastavuje. Ani současný !svobodný a demokratický" stát přece není o tom, že existují jednou a provždy daná pravidla-i kdyby byla stokrát svobodná. My tu máme vládu a parlament, kteří chrlí stovky nových zákonů, vyhlášek a změn téhož, které tu svobodu nějak omezují. To je pak setsakra svoboda, když o neustálém omezování svobody rozhoduje 101 proti deseti milionům..

0 0
možnosti
P

polto

24. 6. 2012 9:32
Ale to neni pravda...

Zrusite-li pravidla silnicniho provozu, nenastane chaos, ale spontanni poradek. Staci se podivat do Indie ci Vietnamu. Anebo si prectete http://thecityfix.com/blog/naked-streets-without-traffic-lights-improve-flow-and-safety/, http://www.thisisafrica.me/city-life/detail/977/Fewer-traffic-signs-%3D-better-road-safety%3F.

Ruzna spolecenstvi maji schopnost sebaorganizace, v ramci ktere jsou pravidla flexibilne prispusobena konkretnim situacim. Nepotrebujeme mit pravidla nasilim uplatnovana kralem, cirkvi, ale ani demokratickou vetsinou (v cem je rozdil...?). Je s podivem, kolik lidi, stejne jako autor, nema dostatek fantazie anebo proste nechce, predstavit si zivot mimo klec nejakeho diktatu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.