Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

24. 6. 2012 12:39
dvě poznámky

O tom je matematicky formulovaná teologie her,která říká, že pokud se nastaví pravidla, nejvíc na tom vydělá menšina ,která je porušuje -pokud ti ostatní očekávají že se hraje podle pravidel a chovají se racionálně podle toho. Čím víc lidí už nehraje podle pravidel  a čím víc lidí vidí že pravidla nedodržují a sami se nechovají racionálně podle ní-tím víc systém upadá do chaosu-respektive už se hraje dle zcela jiných pravidel, i třeba podle práva silnějšího.Naopak-a pouze v tom případě že hrají podle pravidel všichni, je to pro všechny nevelká ale přeci výhoda..

Druhá věc je samozřejmě o tom jak a kdo ta pravidla nastavuje. Ani současný !svobodný a demokratický" stát přece není o tom, že existují jednou a provždy daná pravidla-i kdyby byla stokrát svobodná. My tu máme vládu a parlament, kteří chrlí stovky nových zákonů, vyhlášek a změn téhož, které tu svobodu nějak omezují. To je pak setsakra svoboda, když o neustálém omezování svobody rozhoduje 101 proti deseti milionům..

0 0
možnosti
P

polto

24. 6. 2012 9:32
Ale to neni pravda...

Zrusite-li pravidla silnicniho provozu, nenastane chaos, ale spontanni poradek. Staci se podivat do Indie ci Vietnamu. Anebo si prectete http://thecityfix.com/blog/naked-streets-without-traffic-lights-improve-flow-and-safety/, http://www.thisisafrica.me/city-life/detail/977/Fewer-traffic-signs-%3D-better-road-safety%3F.

Ruzna spolecenstvi maji schopnost sebaorganizace, v ramci ktere jsou pravidla flexibilne prispusobena konkretnim situacim. Nepotrebujeme mit pravidla nasilim uplatnovana kralem, cirkvi, ale ani demokratickou vetsinou (v cem je rozdil...?). Je s podivem, kolik lidi, stejne jako autor, nema dostatek fantazie anebo proste nechce, predstavit si zivot mimo klec nejakeho diktatu.

0 0
možnosti