Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Minule jsme si ukázali, jak připravovat kvásek, Pravidelně i nepravidelně. Trochu to zopakuji, ale pak ve třech krocích upečeme chleba! Zaděláme těsto, dáme je do forem kynout a pak upečeme. To je tak snadné - proč vlastně o tom psát :)
Tak máte nakvašenou sklenici. Vyndejte ji z ledničky a nechte stát asi hodinu. Pak ohřejte 150 ml vody na asi 40-50 stupňů. To je tak vlažná voda. Mám odměrku, tu dám na 30 vteřin do mikrovlnky. Jedno tlačítko... Pak odvažte 150 gramů hladké žitné mouky, Do nakvašené sklenice nejprve nalijte vodu, pak mouku a vše důkladně promíchejte. Dávám si záležet na tom, aby špína ze stěn sklenice se co nejvíc oloupala a tak se stala kvasem v kvásku. Konzistence kvásku by měla být tak akorát - ne moc hustá, ani řídká...
Dejte nakvašenou sklenici na alespoň 4 hodiny (nebo lépe přes noc) na místo s pokojovou teplotou. Kvásek se musí alespoň zdvojnásobit, za noc je ho plná sklenice.
1. příprava těsta
Mám rád jednoduché recepty, tento je trojkový: 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce lněné, dýňové, slunečnicové semínka. To zalijte 300 ml ohřáté vody. 3-4 druhy mouky 300 g: žitná celozrnná, namletá špalda, hladká pšeničná. Další 300 ml vody, přidejte kvásek, vše důkladně promíchejte. Do forem potřebujete těsto trochu řidší, ošatkový chléb chce hustší těsto.
V tomto stavu nechte 1-3 hodiny kynout v zadělávací míse, překryjte utěrkou.
2. kynutí chleba
Znovu promíchejte a nandejte do forem na pečení chleba. Osvědčily se mi silikonové formy od Tescomy. Jdou krásně nandat, vyklopit i umýt. Nejdřív jsem měl jednu, pak dvě, teď mám čtyři :) To proto, že chlebík všem chutná a já ho rád rozdávám...
Formy ze 2/3 naplňte těstem. Nakynout by mělo asi 1 cm přes, aby se vytvořilo hezké bříško chleba. Jedná se o druhé kynutí těsta. Pokud první kynulo déle, tak přidejte trochu hladké mouky a vlažné vody, aby mělo co kynout. Kynutí obstarává kvásek a hladká mouka. Nechte kynout 2-6 hodin. Nemám vždy přesně čas hlídat, jak moc je těsto nakynuté. Těsto vždy překryjte utěrkou.
3. pečení chleba.
Formy s těstem dávám na rošt, který pak přímo dám i s formami do trouby. To aby se nestalo, že by nakynuté těsto spadlo. Pečte buď 180 stupňů 90 minut (3x30) nebo rychleji 60 minut 200 stupňů. Program tradiční pečení, zhora i zespoda. Když mám čas, tak posledních 10 minut dám pečení jen zespodu.
Proč dvojí kynutí? Chléb je chutnější. A kamarádka, která má problémy s lepkem, říká, že dvakrát kynutý chleba jí nevadí. Správně pečený chlebík má hnědou kůrku. Pokud je nahoře bílý, znamená to, že tam zůstaly nevykynuté kvasnice a ty vytvořily ten světlý povlak.
Dobru chuť! Příště bych chtěl ještě udělat reprízu kváskového velikonočního mazance. Ten se povedl, třeba nevadí si ho upéct i jindy ...
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - úvod
Jama a Nijama spolu s biblickým Desaterem tvoří jakési základy dvou odlišných světů. Západ a Východ. V současném globalizovaném světě se mnohé myšlenkové, světonázorové a náboženské světy setkávají. Všude jsme doma...
Ludek Bouska
Modlitba za ovoce ducha
Modlitba za ovoce ducha inspirovaná textem listu Galatským 5,23: Ovoce Ducha Božího je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání.
Ludek Bouska
Pět tajemství, které musíte objevit, dříve než zemřete
Přečetl jsem si knihu od Johna Izza s uvedeným názvem. Velmi mě oslovila, volně jsem zpracoval hlavní myšlenky. Možná to osloví i někoho jiného. Lépe je si knihu sám koupit a načerpat i mnoho dalších inspirací :).
Ludek Bouska
Mohu být naštvaný, že jsem šťastný?
Celý den jsem něco dělal a podařilo se mi to! Cítil jsem se z toho velmi dobře, mohu říct, že jsem byl šťastný. Něco se mi podařilo posunout o značný kus vpřed. Ale pak po chvíli najednou přišlo rozčarování, které jsem nečekal.
Ludek Bouska
Jsem šťastný, že jsem naštvaný
Napsal jsem před pár dny, že jsem šťastný, že jsem šťastný a ještě před tím, že jsem naštvaný, že jsem naštvaný. A teď jsem zažil něco, co mě nadchlo - byl jsem šťastný, že jsem byl naštvaný!
Další články autora |
Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese
Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....
Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka
Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...
Bývalý syrský prezident Asad je s rodinou v Moskvě. V Rusku získali azyl
Sledujeme online Bývalý syrský prezident Bašár Asad a jeho rodina jsou v Moskvě, kde od ruských úřadů získali azyl....
Lidl zlevnil až o devadesát procent, zákazníci kvůli tomu oblehli Letňany
Plastové autíčko za dvacku zlevněné o osmdesát procent, litinový hrnec za sto korun, zlevněný na...
Zmizel manažer e-shopu s hudebními nástroji. Odjel do Krkonoš a nevrátil se
Policisté pátrají po sedmačtyřicetiletém Filipu Č. manažerovi e-shopu s hudebními nástroji...
Prodejci před Vánocemi prodlužují časy nákupů. Nabírají sezonní pracovníky
Obchodní řetězce a online supermarkety se připravují na vrchol vánoční sezony, který nastává pár...
Zájezd za cenu letenky. Konkurence zlevnila exotiku na úroveň Řecka
Premium Zostřená konkurence mezi cestovními kancelářemi a ochladnutí poptávky po dovolených během...
Mnozí Číňané se na Trumpa těší, jiní mu ironicky říkají Čchuan Ťien-kuo
Premium Donald Trump nedá Číňanům spát. Hrozba, že zemi udusí cly, mnohým imponuje, líbí se jim jeho image...
Krutá bolest, náhlá smrt. Lékaři začnou hledat tikající bomby v tělech mužů
Premium Tisíce lidí, hlavně mužů, netuší, že v jejich těle tiká časovaná bomba. Jde o výduť aorty –...
Chraňte dětskou pokožku před zimou: Rozdáváme krémy do větru a zimy
Zimní počasí může být pro citlivou dětskou pokožku velkou zátěží. Zapojte se proto do testování HALLOHEBAMME Baby krému do větru a zimy, který...
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 973x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.