Koucorkov v České republice

Nejsem žádný žurnalista (zvláště pak už vůbec ne studovaný), a už vůbec nejsem žádný politik, proto se omlouvám za neumělý styl tohoto blogu. A ke všemu píši svůj první blog ve svém životě. Je to prostě první pokus...  V roce 1990 jsem skončil ZVS ( pro později narozené to znamená - základní vojenskou službu), to byl okamžik,  kdy jsem začal uvažovat svým vlastním mozkem, tehdy už to bylo povolené a bylo to v módě. Tenkrát to ještě nebylo "trestné"... Jenže po uplynutí několika let začínám mít pocit, že se stávám vyvrhelem právě z tohoto důvodu.

...A proč si připadám zrovna v tomto období jako v Kocourkově? Není to zase tak složité, jak to na první pohled vypadá. Přibližně před dvěma lety byl odhlasován zákon o zdravotnických poplatcích (a to upozorňuji,  bylo to demokratickým způsobem odsouhlaseno Poslaneckou sněmovnou, Senátem a i podepsáno prezidentem ČR.. Toliko učiněno zadost nejvyššímu zákonu tohoto státu - Ústavě České republiky ). Tedy začínala svým životem pomalu žít reforma zdravotnictví. I přes zjevné nedostatky (technické, sociální apod.) měla svůj přínos. Jen nakonec přišly krajské volby a zde se začala projevovat typická česká "nátura" typického Čecha: "Je mi milejší košile, než kabát. Raději ušetřím třicet korun. Vždyť za to  mám v obchodě12 rohlíků (slovy dvanáct rohlíků)". A právě toho využila oranžová strana v parlamentu na levé straně politického spektra při předvolební kampani. Získala v krajských volbách drtivou převahu na základě těžké demagogie a líbivé politiky, jak ODS těmito poplatky ohrožuje životy běžných občanů (nebylo to náhodou šíření poplašné zprávy?). A proto se tato strana zachovala jako správný Čech. Tudíž: vymyslí se zákon, schválí se, vyjde ve Sbírce zákonů...  No a tento "správný Čech" začne přemýšlet...

Ale bohužel ke své slávě a pověsti, ne jak zákon dodržet, ale jak ho co nejlépe obejít a co nejvíce vydělat na státu. Vždyť ten stát je ten největší vydřiduch na světě. Zkuste něco podobného udělat v Německu, Rakousku a dalších civilizovaných státech EU a ostatního světa. Vypořádají se s Vámi, ani si nestačíte všimnout, že jste zpět na hranicích ČR a s razítkem v pase nebo záznamem v databázi jako nežádoucí. To v lepším případě. Ale tady v Čechách? Tady to naopak přináší politické body.

Pokud to samé udělá krajský politik a ještě ke všemu hejtman i přes usnesení soudu, veřejně si libuje v tom, že bude porušovat toto usnesení, a lidem se to líbí, opravdu začínám mít pocit, že se ocitám právě v Kocourkově. Snad aby si pro jistotu začal člověk pořizovat pas a vyhlížet si nějakou klidnou zemičku, kde žijí normální lidé a politici. Vždyť zákon se může zrušit nebo změnit demokratickým způsobem v PS a v Senátu. Jen způsob, kterým to provádí přeběhlík z ODS do ČSSD hejtman Rath, ukazuje úroveň politického myšlení této strany, potažmo většiny  těch, kteří si myslí, že toto jednání je v pořádku...

Je to strašně smutný příběh, ale bohužel je to pro mnoho lidí, zvláště pro poválečné ročníky, naprosto  normální. Vždyť byli vychováváni ve stylu: "Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu a práci čest (nebo v práci v šest?)". 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Bouček | pátek 17.4.2009 23:56 | karma článku: 31,99 | přečteno: 1602x