Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Transformers: Zánik - 50 %

Kdysi jsem byl malý, hrál jsem si s jedním Transformerem. Uměl jsem ho rozkládat a skládat znova do autíčka. Byl jsem malý, bavilo mne to. Ale je tomu už skoro dvacet pět let. Teď si hraji s jinými dospělými věcmi. Možná moje děti si zas budou hrát s těmito hračkami.

Aktuálně s hračkami mého mládí hrají producenti v Americe. Michael Bay znova opakuje to samé, roboti, auta, bití za přežití lidstva. Ale bohužel to v rámci příběhu jde od desíti k pěti. Pro nový díl si vzal novou hereckou sestavu, a tak nemusí platit své oblíbené i neoblíbené herce. Je lepší zaplatit herce, co chtějí být v úspěšném filmu, než herce, co už jsou tímto filmem proslavení. Mladého herce  Shia LaBeoufa nahradil mladým taťkou  Markem Wahlbergem. Přítelkyně Megan Fox/Rosie Huntington-Whiteley byla nahrazena teenegerkou Nicolou Peltz.

Bohužel všechny tyto změny nebyli k dobrému duhu filmu. Když už byla láska Sama a jeho přítelkyní trapná, tak se zamysleli a dali otázku? Co je ještě větší láska? No přeci láska mezi ovdovělým otcem a jeho 17. letou dcerou, na kterou se naštěstí nalepí správný sexy hoch (závodník) podobný Thorovi.

Já už od určitého času na filmové lásky nevěřím a ignoruji veškeré cajdáky, co bych mohl vidět v kině v televizi. Toho jsou čtvrtí Transformeři plní. To se mi nelíbí.

Přičtu k tomu i to, že jediní, kdo stojí za hereckou zmínku je Mark Wahlberg, Stanley Tucci a herecký matador Kelsey Grammer. Které jsme mimochodem mohli zahlédnout i v letošním druhém megahitu. Zasvěcení asi určitě ví, ale pro ty neznalé, tak se skryl za maskou na konci filmu, pozor spoiler - nečíst, X-Men: Budoucí minulost. Když se ale vezmou ostatní herci, bohužel je to až taková D. třída, hezké tvářičky, úsměv, kop, pořád utíkáme, jsme mrtví, nebo přežijem?  Slavní herci se skryli za dabingem Trasformerů, jako John Goodman, John DiMaggio a Ken Watanabe. V Češtině je ale neuslyšíme. Místo nich je Ota Jirák, Igor Bareš a Zdeněk Maryška.

A co Transformeři? Jak dopadli? Kdo pak nám to tak zůstal? Optimus Prime a Bumblebee. Ostatní jsou už dávno mrtví. Za ty stojí bojovat. Deceptikoni už skoro na zemi nežijí a tak se objevují znovu stále noví zabijáci, nepřátelé, kteří chtějí zničit Autoboty, či lidský druh. To všechno nás čeká skoro v tříhodinovém filmu, který byl nudný. Michale Baye jsem měl rád pro jeho preciznost a pro jeho charakteristickou kameru, ale čeho je moc, toho je příliš. Už si prostě režisér hraje s autíčky, šup sem, šup tam, nějakého člověka zabijeme, aby se neřeklo, ale přesto je to nudné. Nakonec se  to stejně zakončí dobrým koncem všichni dobří přežijí a záporáci (lidé/Transfomeři) zemřou.

Když to vezmu i kolem obrazu a kvality v IMAX kině, tak už podruhé za poslední dobou musím s pravdou ven. Veškeré vychvalování toho, že je to v IMAX nejlepší doporučuji přeslechnout. Veškeré poučky, že režisér natáčel určité záběry na nové digitální IMAX kamery jsou kytek s tím, že digitální IMAX kvalita 2K, klidně mně opravte, dosahuje pouze skoro HD rozlišení a tak si stejnou kvalitu pustíte i na televizi nebo v pořádném kině na Blu-ray.

Nemluvě o tom, že vychvalovaný rozšířený obraz není stálý. Střídá se obraz od záběru, sekundu po sekundě, jako kdyby producenti nevěděli, jakou kamerou co natočí. Já bych radši měl ucelenou kapitolu v kvalitním rozšířeném IMAX formátu, než aby se to střídalo jak ponožky. Jediné, co se na Transformers 4 střídalo, byl pouze poměr, ne kvalita obrazu. S kvalitou obrazu nejde tento film do zlaté topky. Zlatý nejnovější Star Trek, ten se jsem si v IMAX formátu vychutnal. Jeho úvodní část ala James Bond byla to nejlepší to, co jsem viděl v kvalitě obrazu.

Myslím, že celuloid a starý filmový analogový IMAX by tomuto filmu slušel. Ale bohužel producenti jsou Hamouni Držgrešle, a tak kvalitu zhoršují a jdou pouze po penězích. Nekvalitní obraz, nekvalitní 3D, netýká se Transformerů, to jsou cesty k největšímu výdělku za cenu odlivu zákazníků a kritizovaní jejich filmů. Radši si tedy zajděte na film třeba do normálního kina, případně i do letního, kde ty letní Blockbustery více vychutnáte, spolu s předraženou kolou a popkornem. Není to sice nejhorší film tohoto léta, ale určitě nejhorší Tranformeři. Ale bohužel producenti jdou za ziskem, a tak si připravují další prasátka, kam další díly naspoří pro producentské lodě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | pátek 27.6.2014 8:00 | karma článku: 3,32 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz