Terminátor 2: Den zúčtování

K dnešnímu promítání na Nova  v 21:55 si můžete přečíst moji historickou recenzi z 14.7.2003.

Před dlouhými 12 lety přišel do kin přelomový film světové kinematografie. Terminator 2.


Tři miliardy životů vyhasly 29. srpna 1997
Ti, kteří prežili nukleární žár …
pojmenovali tuto válku ‚Dnem zúčtování.‘
Žili, jen aby čelili nové noční můře -
válce proti strojům.
Počítač, který tyto stroje řídil – Skynet …
vyslal zpět v čase dva Terminátory.
Jejich cíl : Zničit vůdce lidského odporu.
Johna Connora, mého syna.
První Terminátor byl naprogramovaný zaútočit na mne …
v roce 1984 …
předtím, než se John narodil.
Neuspěl.
Druhý byl určený zaútočit přímo na Johna
když byl ještě dítě.
Tak jako předtím, i teď byl odpor schopný vyslat osamělého bojovníka
aby ochránil Johna.
Otázkou bylo, který z nich se k němu dostane dřív.

  Takovým slavným a depresivním začátkem začíná druhý díl Terminátora, tedy soudný den, kdy se rozhoduje o budoucnosti, minulosti, o živote. Kde se nám vrátí staré zážitky, a kde bychom v roce 2003 už nežili, protože už v roce 1997, na konci prázdnin začala Atomová apokalypsa, kdy počítač Skynet poslal pár atomových hlavic na Rusko. Rusko v domnění, že zaútočili Američané poslalo pár atomových hlavic do USA, vyhladilo lidstvo, a těch pár lidí, co přežilo se postavilo proti strojům a bojovalo.

A jedním z nejdůležitějších postav proti robotské armády byl John Connor, zjizvený zkušený voják, který je zručný a šikovný a udržuje lidi v naději, že lidstvo na konec přežije. Ale když budeme pokračovat až k Matrixu, a domyslíme si spojitosti mezi těmito filmy, třeba to skutečně dopadne, že nás stroje zotročí. Ale vraťme se o pár let dřív, něž byla apokalypsa, kdy se odehrává příběh tohoto filmu. Jak je Vám asi známo, film se jmenuje jako hlavní kladná i záporná postava, tedy Terminatora, což je stroj. T-800 je opravdu jenom stroj opatřený organickou kůží, zato T-1000 je stroj vyrobený na základě tekutého kovu. Ten starší T-800 je kladný, snaží se zachránit nejdůležitější osobu lidstva, a naopak T-1000 je drsný záporák, který se snaží toho John Connora, o něho život jde, zabít. A tak tu máme rok asi rok 1991, kdy oba Terminátoři se posunou v čase do minulosti a zjeví se a jdou cíleně za svým úkolem, zabít, či zachránit Johna Connora. A tak se začíná boj o život, o životy. Souboje na ostří nože, souboje na přesnou mušku. Souboje v rozličných prostředích. V budoucnosti a v přítomnosti. V počítačové herně, supermarketu, v řečišti umělého kanálu,v nitru blázince, v počítačové firmě a dokonce i ve slévárnách. Klidu si tam taky užijeme, například na poušti, na parkovišti i u pěstounu Johna.

Řekne-li se Cameron, tak víme, že je to dost dobrý film, takřka kultovní. Hlavně je film T2 přelomovým filmem, ve kterým jsou použity poprvé v takové míře počítače. Nejedná se o jednoduché triky, jedna se o složité triky, bez kterých tento film nelze utvořit. Hlavními zdroji triků jsou všelijaké morfovací procesy záporného terminátora. Nejen morfing z osoby na osobu, ale do věcí, do tekutého stavu, do čerstvě nabroušeného ostří, s velice zabijáckými sklony. Hlavně díky těmto kvalitám získal T2 4 oskary.

V T2 se vrátili nejdůležitější postavy, jako Saran Connorova, matka J.C. hraná Lindou Hamilton, T-800, jako obvykle zahrán Arnoldem Schwarzeneggerem. Tito dva herci si zopakovali svoje role. A dost kvalitně, Saran už není jenom číšnice, u které se bojíme o její život, jako v jedničce, ale je to zkušená bojovnice za svoje práva, která ovládá zbraně, řekl bych i bojové umění. Bohužel, kvůli jejím předtuchám a názorům je zavřena do blázince, ale snaží se utéci a nakonec uteče. A T-800 je znovu zpět, se stejnou kondicí, se stejnými tvrdými rysy, a tak je prostě zpět. A nesmíme zapomenout na Edwarda Furlonga, Johna Connora, který svojí postavu řekl bych, že hraje, ale myslím, že je to pro tohoto herce vrchol. Ale zahrál si i v jiných filmech. Nejdůře dopadl Robert Patrick, který hraje T-1000, taky bez citu, opravdu není dobrým hercem, a tak jsem ho jinde, v jiných filmech,neviděl.

A jak to uzavřít, T2 je přelomový film, v té době, kdy se natočil,nejdražší a nejkvalitnější. A taky s ohromnými zisky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | pátek 11.7.2014 11:00 | karma článku: 7,88 | přečteno: 317x