Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plesová sezona je na nejvyšším vrcholu (hlavně maturantů v Lucerně)

Nejsem zrovna nejmladší, ale díky budoucí švagrové, co je o 15 let mladší než já jsem si po delší době zopakoval maturitní ples v Lucerně.

Nechci hatit plány Dagmar Havlové a její budoucnost s Lucernou, ale velice byl bych rád, až budou mé děti za 20 let maturovat, aby nešli do Lucerny do velkého sálu. Když se tak koukám na tu historii, kdy už více než patnáct let chodím na maturitní plesy škol, tak se vůbec nic nezměnilo.

Lucerna je pro maturanty a maturantky velká událost, ale moderní doba už bohužel skoro 100 let staré lucerně nestačí. 20 let už hraje pořád stejný orchestr. 20 let je neustále předražené pití a hlavně dvacet let se vůbec nic nezměnilo na tom, že Lucerna je sice dobrým místem na pořádání plesů, ale lidé, hlavně školy, přehlížejí neustále to, že to má hodně velkých nevýhod.

Velkou nevýhodou pro ples v Lucerně je hlavně žádné parkoviště, všichni účastníci se musí vždy dovézt pouze MHD, případně odvést před vchod a zaparkovat až na hranicích Prahy. Druhou velkou nevýhodou je nefunkční signál operátorů, jak je celý velký sál v železobetonové konstrukci, tak do podzemního sklepa se nic nedostane. Třetí velkou nevýhodou je předražené pití. Veškeré ceny pití a jídla (klasické chlebíčky) jsou 3x dražší (monopol), než kdybychom si je koupili v normální restauraci.

Nesmíme ale zapomenout na to, že moderní maturanti už ani nechodí do tanečních, a tak čas mezi přestávkami je na parketu zabrán pouze lidmi staršími 50. let, kdy tancují rodiče, jejich rodiče a maturanti se snaží nějak trsat do rytmu.

Skladba programu je úplně stejná pro skoro každý ples. Nástup nových žáků škol a jejich stužkování. Nástup maturantů na parket, kdy nejdříve dostanou šerpu, šampaňské, a nakonec za zvuků Money Money a dalších odrhovaček sbírají peníze do velkých plachet, kdy jim jejich příbuzní hází peníze z vyšších pater. Nezapomenout i na  předtančení tanečních škol a dalších skupin. Aktuálně tanec mladých mažoretek z Kolína.

Součástí pravidelného programu maturitních plesů je i půlnoční překvapení, kdy si maturanti vymyslí své skupinové tance. Bohužel tím, že jsou do toho skoro nuceni a talent na tanec má málo procento maturantů, tak to není lesk večera, ale hřebík do rakve psychiky lidí s čerstvým řidičákem.

Nesmím i zapomenout na poddimenzované hlavně dámské záchody. Pokud chce totiž žena na záchod, tak si vždy musí počkat minimálně 20 minut ve frontě, aby si mohla odskočit. Je o dost horší než i v divadle, tam se s tím dá počítat, že během přestávky bude na záchodech zácpa jak na magistrále, ale bohužel ve velkém sále Lucerny je toto vytížení neustále.

Lucerna také není vhodná pro nekuřáky. Sice jsou prostory pro lidi, co nekouří označeny a návštěvníci si kupují lístky mezi kuřáky a nekuřáky, ale prostory kuřáků,  i hlavní bar,  jsou tak zahlceny kouřem, že si člověk připadá jako u Rákosníčka, tam kde by se mlha, bohužel kouř, mohl krájet.

Abych tento krátký fejeton zakončil. Doufám, že mé děti budou mít maturitní ples jinde. Unikátní, s tombolou, s lepší sbírkou peněz pro maturanty. Snad za ty dvě desítky let, tato 100 let stará tradice se změní, Lucerna bude rekonstruována, aby z toho mohl být moderní stánek pro akce, za které moderní lidé už nemusí stydět. Není to totiž ples v opeře, pouze maturitní ples, kde jsou převážně mladí lidé, kteří klasický tanec vidí jenom v televizi a ještě od toho odchází, protože se jim to hnusí.

Jedno pozitivní se najde, maturantky si naštěstí berou plesové společenské róby, a tak na tom vydělávají půjčovny šatů, kadeřníci a tvůrci makeupů. 

Foto: Moje fotografie na Wikipedii

Autor: Jiri Borovy | úterý 14.1.2014 9:20 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 325x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 174x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 480x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz