Plesová sezona je na nejvyšším vrcholu (hlavně maturantů v Lucerně)

Nejsem zrovna nejmladší, ale díky budoucí švagrové, co je o 15 let mladší než já jsem si po delší době zopakoval maturitní ples v Lucerně.

Nechci hatit plány Dagmar Havlové a její budoucnost s Lucernou, ale velice byl bych rád, až budou mé děti za 20 let maturovat, aby nešli do Lucerny do velkého sálu. Když se tak koukám na tu historii, kdy už více než patnáct let chodím na maturitní plesy škol, tak se vůbec nic nezměnilo.

Lucerna je pro maturanty a maturantky velká událost, ale moderní doba už bohužel skoro 100 let staré lucerně nestačí. 20 let už hraje pořád stejný orchestr. 20 let je neustále předražené pití a hlavně dvacet let se vůbec nic nezměnilo na tom, že Lucerna je sice dobrým místem na pořádání plesů, ale lidé, hlavně školy, přehlížejí neustále to, že to má hodně velkých nevýhod.

Velkou nevýhodou pro ples v Lucerně je hlavně žádné parkoviště, všichni účastníci se musí vždy dovézt pouze MHD, případně odvést před vchod a zaparkovat až na hranicích Prahy. Druhou velkou nevýhodou je nefunkční signál operátorů, jak je celý velký sál v železobetonové konstrukci, tak do podzemního sklepa se nic nedostane. Třetí velkou nevýhodou je předražené pití. Veškeré ceny pití a jídla (klasické chlebíčky) jsou 3x dražší (monopol), než kdybychom si je koupili v normální restauraci.

Nesmíme ale zapomenout na to, že moderní maturanti už ani nechodí do tanečních, a tak čas mezi přestávkami je na parketu zabrán pouze lidmi staršími 50. let, kdy tancují rodiče, jejich rodiče a maturanti se snaží nějak trsat do rytmu.

Skladba programu je úplně stejná pro skoro každý ples. Nástup nových žáků škol a jejich stužkování. Nástup maturantů na parket, kdy nejdříve dostanou šerpu, šampaňské, a nakonec za zvuků Money Money a dalších odrhovaček sbírají peníze do velkých plachet, kdy jim jejich příbuzní hází peníze z vyšších pater. Nezapomenout i na  předtančení tanečních škol a dalších skupin. Aktuálně tanec mladých mažoretek z Kolína.

Součástí pravidelného programu maturitních plesů je i půlnoční překvapení, kdy si maturanti vymyslí své skupinové tance. Bohužel tím, že jsou do toho skoro nuceni a talent na tanec má málo procento maturantů, tak to není lesk večera, ale hřebík do rakve psychiky lidí s čerstvým řidičákem.

Nesmím i zapomenout na poddimenzované hlavně dámské záchody. Pokud chce totiž žena na záchod, tak si vždy musí počkat minimálně 20 minut ve frontě, aby si mohla odskočit. Je o dost horší než i v divadle, tam se s tím dá počítat, že během přestávky bude na záchodech zácpa jak na magistrále, ale bohužel ve velkém sále Lucerny je toto vytížení neustále.

Lucerna také není vhodná pro nekuřáky. Sice jsou prostory pro lidi, co nekouří označeny a návštěvníci si kupují lístky mezi kuřáky a nekuřáky, ale prostory kuřáků,  i hlavní bar,  jsou tak zahlceny kouřem, že si člověk připadá jako u Rákosníčka, tam kde by se mlha, bohužel kouř, mohl krájet.

Abych tento krátký fejeton zakončil. Doufám, že mé děti budou mít maturitní ples jinde. Unikátní, s tombolou, s lepší sbírkou peněz pro maturanty. Snad za ty dvě desítky let, tato 100 let stará tradice se změní, Lucerna bude rekonstruována, aby z toho mohl být moderní stánek pro akce, za které moderní lidé už nemusí stydět. Není to totiž ples v opeře, pouze maturitní ples, kde jsou převážně mladí lidé, kteří klasický tanec vidí jenom v televizi a ještě od toho odchází, protože se jim to hnusí.

Jedno pozitivní se najde, maturantky si naštěstí berou plesové společenské róby, a tak na tom vydělávají půjčovny šatů, kadeřníci a tvůrci makeupů. 

Foto: Moje fotografie na Wikipedii

Autor: Jiri Borovy | úterý 14.1.2014 9:20 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1114x