Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Let (Flight) – 70 % - kurz pilota alkoholika

Tak se nám Robert Zemeckis vrátil. Po delší době si vzal pod svá křídla film, který není animovaný. Zrežíroval hraný film.

Jak říkají synopse od distributora:
„Kapitán Whip Whitaker je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem.“
Tak jde hlavně o to, aby hlavní postava, která je závislá na alkoholu a drogám, dokázala všem lidem, kteří ji můžou dostat do vězení, že v době řízení letu nebyla pod vlivem návykových látek. Nevím, kolik toho bylo od scénáristů vymyšleno, kolik je procent je skutečně reálných, které věci v životě se mohli třeba stát, ale rozhodně se jedná o americký film, který v rámci filmy hodně věcí si přizpůsobí, že vypadají jako realita, ale přesto to není v normálním životě možné.
Řekneme-li, že první takovou nereálnou věcí je vlastně ihned hlavní postava. Já už vůbec nevěřím tomu, že by zaměstnavatel nedělal nějaké kontrolní činnosti svých zaměstnanců. Nevím, jestli na to náhodou v Americe naprosto se*** ale já si myslím, že asi ne. Která aerolinka by si zaměstnala pilota, který je alkoholik a bere drogy. A hlavně prošel by zaměstnanec, pilot, kontrolním sítem? Asi to potom nechám v diskusi v článku, ať se nějací odborníci vyjádří. Já osobně určitě bych své zaměstnance, pokud jsou na tolik zodpovědných místech, kontroloval jako oko v hlavě.
Druhou zajímavou věcí, kterou já za realitu nepovažuji, je samotné přistání pilota s letadlem a přistávací manévr. Mám totiž veliký dojem, že takto velká letadla nejsou přizpůsobena k tomu, aby letěla tak dlouho na zádech, zdá se mi to velice přemrštěný aerodynamický blábol, který byl vymyšlen hlavně kvůli tomu, aby se zdůraznila odvaha pilota a jeho schopnosti, které byly uzpůsobeny alkoholu. A jak víme, tak lidé pod parou mají více štěstí než rozumu. Druhou částí, která se mi na samotném letu vůbec nelíbila a zdá se mi nereálná je samotné plácnutí na zem s částí klouzavého letu. Veliké letadlo se cca 100 lidmi na palubě asi nepatří mezi kluzáky, aby se chovalo tak, jak je ukazováno ve filmu. Neříkám, že není schopno letět bez motorů, ale doba letu, ani styl letu, vypovídal o tom, že je to výmysl scénáristů z důvodu příběhové linky. Samotné přistání se mi v hlavě zjevuje pořád, protože to bylo přistání vlaštovky, ne velikého letadla. Vůbec u letadla, které má o sobě váhu více 50 tun, nebyly zachovány základní fyzikální zákony. Jak je vidět, tak si vždy Amerika ráda vymýšlí a upravuje realitu, aby se jí to více hodilo do líbivosti diváků.
Takové nereálné věci tedy celý film degradují do části Sci-fi. Samotný příběh je vymyšlený docela dobře, ale klasicky americký, že se hlavní postava na konci filmu pochlapí a udělá jedinou správnou věc za celý svůj alkoholický život. Robert Zemeckis chtěl hlavně pro svůj, po dlouhé době další hraný, film šokovat veřejnost. Nejen příběhem, ale i natočenými věcmi. Nereálné přistání, které postrádá fyzikální zákony, ale i ihned v prvních minutách celým nahým ženským tělem (Američané jsou „puritání“).
Jak to teda z finalizovat? Dost šoků na to, že režisér se znovu vrátil do hrané tvorby. Chybí mi hlavně zajímavý příběh, u kterého mi nevadilo, že si vymýšlí věci, které nejsou v našem vesmíru reálné. Pokud to má být drama, jak je tedy možné, že celý film je čas od času protkán malými humornými vložkami, kterými se celý sál filmových kritiků bavil. Bohudík, že alespoň všechny herecké i technické věci byli velice dobré. Nikde jsem nenašel žádnou botu, která by degradovala film. Pouze ty, které vytýkám v tělu článku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | neděle 17.2.2013 18:30 | karma článku: 5,58 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 381x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz