Hobit: Šmakova dračí poušť na Blu-ray v rozšířené verzi

Jak u Pána Prstenů před více než deseti lety, tak i pro Hobita je pro fanoušky fantasy a Petera Jacksona připraveno ne jenom jedno vydání filmu na digitálním nosiči. Standardní vydání vyšlo na DVD a Blu-ray vyšlo už na začátku dubna. Rozšířené vydání vyšlo teprve 5.11.2014.

Na rozdíl od kinoverze, která byla kritizována za rychlý nesouvislý děj s dlouhými nezajímavými částmi, tak rozšířená verze přináší vyplnění všech logických děr a hlavně více vysvětlování nelogických věcí v smyslu příběhu. Více se podíváme do historie Středozemě a dozvíme se a více o tom, kam zmizely důležité postavy.

Veškeré nové scény o délce skoro 30 minut vysvětlují mnoho, co od Petera Jacksona fanoušci očekávají, a tak film je zdokonalen v celém příběhu i v obrazovém. Je pro nás připraveno mnoho nových záběrů, ale i také alternativní, které nahrazují nelogičnosti v příběhu.

Délka filmu se prodloužila o 25 minut, ale přesto film pocitově netrvá déle než původní film. Sice některé kritizované věci zůstaly, ale ty po druhém zhlédnutí v rozšířené verzi vadí čím dál méně. Je více důležitějších informací, co tak můžeme očekávat v posledním filmu Hobit: Bitva pěti armád.

Zvuk i obraz celého blu-ray je dokonalý. Je hodně vidět, že už nastoupila digitální technologie, jejíž je Peter Jackson průkopníkem. U tohoto režiséra z Nového Zélandu mi vůbec nevadí, že film nebyl natočen analogovou technologií a že všechno bylo připraveno pomocí počítačů. Možná, že je to také tím, že ve snímku je málo klasických filmových technologií a že veškeré záběry jsou digitálně upravovány a vylepšovány.  Kdyby se digitálním úpravám obrazu věnovali všichni režiséři, kteří natáčí na digitál, tak bych byl ihned šťastnější. Bohužel tomu tak není.

Další část recenze,včetně screenů, z Blu-ray najdete na serveru FilmCZ.Info

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | úterý 25.11.2014 15:16 | karma článku: 5,71 | přečteno: 390x