Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Godzilla – 50%

Je tomu už šedesát let, co přišla do kin první příšera atomového věku. K tomuto velkému výročí natočili Američané další oslavný film s touto japonskou ikonou.  

Bohužel celému filmu škodí to, že jej točil režisér, který nezvládá hereckou akci. Gareth Edwards natočil před tímto filmem pouze dva velkofilmy (Zakázaná zóna a Factory Farmed). Jediné, co na tomto filmu lze vzít za relativně dobré, jsou triky. Ale v porovnání z loňským Pacific Rim, který natočil Guillermo del Toro, je to bohužel horší. CGI programátoři vzali programovací vzorce s loňského filmu a přizpůsobili je Godzille a jejím protivníkům. Film také trpí stejnými trikovými neduhy, jako loňský film o velkých přerostlých dinosaurech.

Trikové sekvence jsou většinou s deštěm a v noci, jako kdyby se programátorům nechtělo zobrazovat jejich výtvory na plném světle. Jinak by bylo vidět, že počítače na nádherný tok světla ve velkém obrazu nestačí a byly by patrnější chyby.

Ohledně hereckých představitelů. Nebudu ani moc rozpitvávat jejich herecké umění. Hereckých výkonů si užijeme pouze na začátku filmu, kdy se odvypráví prvotní příběh o havárii atomové elektrárny, která se odehrála už před 15 lety. Bryan Cranston a francouzská herečka Juliette Binoche dají této části skutečného herectví.

V  přítomnosti odehraném příběhu si Aaron Taylor-Johnson a Elizabeth Olsen v klidu hrají na herce. Jestli to náhodou není jenom chyba režiséra, který neumí své herce instruovat, aby se nekoukali na nebezpečnou Godzillu jako tygra za tlustou zdí, který jim nemůže ublížit.

Kdyby mne ohrožovala přerostlá ještěrka, tak bych se asi otočil a běžel, co mi nohy stačí. Prostě v tomto filmu se žádný herec pořádně nebál o svůj život a neřval strachy. Ken, Barbie a ostatní přihlížející jen lehce odhopsají od „malého dráčka“.

Docela mne mrzelo, že pořádná bitka mezi dinosaury byla až na konci filmu. Film byl především plný amerických klišé o záchraně rodiny, vojáků a sebeobětování. Mezi lidmi občas přeběhne příšerka, která zničí pár mostů a budov. Jen jsem čekal, kdy si začnou ještěrky dávat po hubě.

Co tak najít na tomto filmu něco kladného? Asi design Godzilly, který odkazuje na veškeré japonské filmy natočené během posledních šedesáti let. V tomto smyslu je možné tvůrce pochválit. Nepokoušeli o žádné nové nápady a nechali charakteristické vlastnosti strašného dinosaura. Na designu nic nového nevymýšleli a dokonce zanechali i část pohybu dle svých historických vzorů. Pracovali s úctou k historii a tradičním předpokladům. To se nedá říci o Rolandu Emmerichovi a jeho Godzille z roku 1998, která byla rychlá jako kolibřík.

V IMAXu jsem se i nudil, ale hlavně mi začalo vadit 3D, které bylo nevýrazné. Tvůrci dostávají i velkou výtku za kvalitu zpracování obrazu, který lze očekávat od nejlepšího formátu. V porovnání s novým Star Trekem (vybrané scény) a Gravitací, byl celý film rozostřen. Určitě to nebylo jenom očima, ale použitá digitální technologie „zdegradovala“ celý obraz. Sice se producenti chvástají, že je IMAX pro tento film vhodný, ale já s tím naprosto nesouhlasím. Stejnou kvalitu vysílají i normální multikina. Na menším plátně totiž nebude obraz tolik rozostřený a nevadí, že divák nevidí každý drobný detail.

Proč jít na tento film do kina? Já bych to asi moc nedoporučil. Není to ani lidský příběh, který by stál za pozorování. Není to ani pořádná dinosauří bitka, kde bychom sledovali, jak si Godzilla a její protivníci dávají do zubů. A ani to není film letní sezóny, kde by se lidi chtěli odreagovat u filmu a hezkých obrázků. Proto tomu dávám tak málo procent.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | středa 14.5.2014 13:12 | karma článku: 5,87 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 381x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz