300: Vzestup říše - sex a krev nedělá dobrý film

Druhý díl  300 šel tento týden do kin. Po dlouhém čekání, kdy už v roce 2006 natočil Zack Snyder svůj první velkofilm. V roce 2012 se natáčel díl druhý a přes rok trvalo, než se udělaly veškeré technologické a trikové změny, když se v březnu 2014 dostal do kin.(občas v článku malé spoilery)

V porovnání s prvním dílem, který udělal z režiséra hvězdu, je toto pokračovaní horší. Noam Murro, pro něž to byl jeho první americký velkofilm, se snaží udělat 300 v Řecku a na vodě. Bohužel ani jedno nefunguje. Příběh se odehrává před, zároveň i po 1. díle, ale bohužel se jedná stále o několik bitev, které velkolepost bojovníků Sparty nepřekračuje. Ne že by to nebyli bitvy velké, ale Sparta je Sparta :-)

Pro tyto komiksové filmy je důležité, abyste si v dobrém zapamatovali jejich hlavní představitele. Bohužel Sullivan Stapleton v hlavní roli řeckého generála Themistoklea mi připadal jako jeden z televizních Spartaků po Andym Whitfieldovi. Necharismatický herec, který nedokáže ani pořádně seřvat své vojáky. Jeho proslovy byly slabým odvarem Sparťanského krále Gerarda Butlera.

Eva Green v roli perské vojevůdkyně Artemis je více charismatická. Její záporná role největšího generála perské říše je vyobrazena s pěknou zmijí něžností, kdy kolem sebe veškeré schopné vojáky odzbrojí svými úchylnými zvyky. Začínaje pozabíjení všech možných oponentů a konče líbáním hlavy protivníkovy setnuté hlavy.

Návrat herců z prvního dílu Rodriga Santora, Leny Headey, případně Davida Wenhama je pouze pomoc, jak mít úspěšnější film, kdy se vrátí postavy ze sparťanské bitvy. Perský král Xerxes se ukáže pouze na málo chvil. Z příběhu je jasně vidět, že oproti prvnímu dílu, kdy jde z něho strach a jeho vojáci ho mají za boha, tak v druhém je to pouze dosazená loutka, nad kterou stojí vojevůdci. Asi se mi to jenom nezdálo, ale nesvítilo z něho ta božská dokonalost, jež z něho udělala v prvním díle boha. Ani masky nebyly tak dokonalé, kdy je rozdíl v kvalitě masky pro sparťanského zrádce. Asi prostě film dělali jiní lidé.

Lena Headey jako sparťanská královna už je jenom doplněk. Vůbec nechápu nápad scénáristů, že právě on sama zavelí k poslední bitvě, která bude možná pokračovat v dalším díle. David Wenham bohužel už je jenom jako dodatek, který nemá ve filmu smysl.

Naopak chválím malé pomrkávání na fandy prvního dílu. Kdy Artemis je adoptivní dcera perského posla, hraného Peterem Mensahem, který v království Sparty skončil smrtí ve studně. Je to velice povedené cameo, které ani není v titulcích.Snad jsem se nespletl. Podezřívám i tvůrce filmu, že se jim podařilo sehnat i Gerarda Butlera pro malý záběr sparťanského krále.

Je sice pravda, že v porovnání s prvním filmem je celém snímku krve, více bitev. Ale bohužel to není k lepšímu. Kdyby to měl být komiks, tak by byly stránky celé červené/hnědé, a tak by se moc nevidělo na akci.

S nahotou a to je úplně stejné. Mnozí recenzisté, Fuka a další, chválí, že tam má Eva Green full-frontal a souloží. To také bylo v díle prvním. A dokonce i hezčí a více vzrušující. Nahá prsa ukázala nejen Leny Headey, ale celé tělo ukázala Kelly Craig jako Orákulum.

Ke škodě americkým censorům je i nutnost, aby mužské části těla nebyly zobrazeny vůbec. Sullivan Stapleton je také v jedné chvíli nahý. Ale snaha, aby bylo zakryto to vše, co se nesmí zobrazit, je až hodně viditelná. Na všech záběrech je vidět až velká snaha, aby to nepohoršilo veškerou nemoderní společnost. Hlavně americké zákony a censory, kteří by film odsoudili mimo kina.

I král Leonidas byl nahý, ale zakrytí jeho mužské chlouby bylo velice chytré, skoro mimochodem, kdy si určitě mnoho žen představovalo, jakého má.

Bohužel mne v porovnání s prvním dílem celá nová 300 zklamala. Nedám ji ani průměrné hodnocení. Moc si toho nezaslouží, protože natočit film trvalo tak dlouho a je vidět až moc velká snaha, aby to bylo lepší než předchozí první díl. Snaha tvůrců se nevyplatila a z přehršle snahy je velký pád. Bohužel až na 40 % hodnocení filmu. Nezachrání to ani nahá prsa, více krve a bitvy na vodě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | sobota 8.3.2014 9:24 | karma článku: 8,61 | přečteno: 933x