Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2. povedený návrat filmů Star Trek do kin

A už je to tady. Další úspěšný film. J.J. Abrams jde od úspěchu k úspěchu. Po seriálu Ztraceni začal s Mission Imposibble III  a svojí aktuální hvězdnou Star dokázal návrat ke klasickým kořenům Sci-Fi. Fenomén Star Trek ve filmové podobě je už starý 34 let. V roce 1979 přišel první Star Trek – Movie, jako odpověď na Hvězdné Války. Hvězdné Války svoji úspěšnosti udržely na rozdíl od Star Treku, který v roce 1994 přešel na novou posádku, v 7. díle (Star Trek VII: Generace), a posledním filmem z nové posádky byl neúspěšný 10. Díl Star Trek X: Nemesis. Až J.J. Abrams v roce 2009 dokázal zase hvězdy vesmírné cesty vrátit zpět.

Jeho návrat s původní posádkou James T. Kirka, Spockem, „Kostrou“ a další členy posádky se podařil. Tím, že nové díly umístil do alternativní linie a původní linii příběhu Star Treku zachovával pouze Leonard Nimoy, znovu vrátil Sci-fi budoucnosti cestování po planetách lesk.

Změna je vidět hlavně na moderním akčním pojetím veškerých akcích a dialozích, které dokážou v letmém kulometném sledu říct mnoho slov. Autoři filmových titulků mají trošku více práce, aby dokázali rychlou americkou mluvu umístit do limitovaných titulků.

Akce je také oproti prvním dílům velice rychlá a nenudí. To vše dokázal změnit J. J. Abrams, aby se Star Trek vrátil do úspěšných vod.

V prvním díle jsme se ocitli v historii kapitána Jamese T. Kirka, který teprve poznává svého velkého přítele Spoka. V druhém díle se jejich vztahy prohlubují a jejich vzájemná důvěra též. Na rozdíl od prvního dílu, který byl pouze o seznámení, tak druhý díl je už o nové společné akci.

Příběh začíná na rutinné misi, která neprobíhá, tak si Kirk i Spok představuje a díky chybám a porušení základní směrnice. Pro neznalé: „Neodhalovat totožnost ani povahu mise. Nevměšovat se do společenského vývoje dané planety. Nešířit informace o vesmíru, jiných světech nebo pokročilých civilizacích“. Kirk je suspendován a ztratí svoji loď. Naštěstí pro příběh si scénáristé vymysleli útok na muzeum a následný atentát na nejlepší kapitány a admirály, a tak je o komplikovaný příběh postaráno.

Veškeré změny oproti původním Star Trek filmům jdou k duhu. Tím, že veškeré příběh probíhá v nové alternativní linii, si tvůrci mohli dovolit nové mimozemšťany, nové planety, nové lodě,  ale hlavně narážky na původní akce a postavy.

Je ale škoda, že scénaristé nevymysleli příběh, který už Star Trek neznal. Nejznámější záporák Khan Noonien Singh se znovu objevuje. Po velice charakteristickém Ricardo Montalbánovi si tvůrci zvolili nového herce Benedicta Cumberbatcha, který dokázal pokračovat ve velice dobrém odkazu. Bohužel, spíše bohudík, na něm, na záporákovi Khanovi, celý film stojí. Ale je to dobře.  Film bez pořádného záporáka by nebyl správný. Kde by bylo Mlčení Jehňátek bez Hannibala a Avengers bez Lokiho.

Trikově je film velice povedený, stoprocentně bez chyb. Veškeré trikové sekvence nejvíce vyzní v IMAXu. Bohužel nebyl na formát IMAX natočen celý film, pouze 30 minut, a tak ty ostatní sekvence jsou oproti akčním scénám degradované. Pro mé oči dokonce i nezaostřené. Je to pouze z tohoto důvodu, že se nedal celý film na 70mm IMAX formát natočit celý a dochází k ústupkům kvůli těžkosti samotných kamer a limitům natáčení. Části, které jsou pro IMAX rozměry jsou rozšířeny na formát 1,9:1, oproti standartním 2,4:1.

Mám velkou výtku pro skladatele Michaela Giacchina, který prozatím nedokázal hudební složku filmu skloubit s historií. Jediné, co je z jeho tvorby zapamatovatelné, je úvodní hudební motiv, který je při úvodních titulcích distributora a producenta. Sice tato část je i některých chvílích znovu zahrána, ale v hlavě mi nezní. Stále si vzpomínám na motiv Star Treku, který zazněl v prvním filmu s původní posádkou od skladatele Jerry Goldsmitha. A též mi zní v hlavě původní seriálový motiv, který je zvolen ke konečným titulkům od Alexandra Courage.

A jak se mi ve srovnání s letošními filmy, které jsem viděl a o kterých vím, film líbí? Je to, zřejmě aktuálně nejlepší film tohoto roku, ale recyklací zápletky z II dílu (Star Trek II: Khanův hněv) si film pohoršil. Recyklace sebeobětování hlavní postavy, zasvěcení už vědí, není pro film též dobrá vizitka. Je to škoda, protože originálním záporákem a neopakováním zápletky by byl film dokonalý. Proto dávám filmu 90%.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | pátek 24.5.2013 17:40 | karma článku: 6,81 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 380x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz