Sjezdovky české kdysi a dnes

Prachatický soud zprostil obžaloby muže, který při lyžování vážně zranil sedmiletou dívku. V Česku je to poprvé, co někdo za podobné ublížení na sjezdovce stanul před soudcem. Mladíkovi za ublížení na zdraví hrozily až dva roky vězení. Jedná se o ojedinělý případ, nebo jich bude přibývat?

Lanovka na Bramberk. www.smichovska-bouda.cz/photos/0442.jpg

Lyžování mám rád. Naučil jsem se to v Krkonoších, zejména v Peci pod Sněžkou, kam jsem jezdil odmalička na "Bramberk", oficiálně Hnědý vrch, kde byla a dodnes je sjezdovka. V tomto středisku patřila k nejoblíbenějším, i když ji orientace svahu předurčovala k vydřeným úsekům a nebezpečným ledovým plotnám.



Z toho kopce jsem měl jako začátečník opravdový respekt.  Ale i na nejotřesnějším vázání všech dob značky "Gerč", které vyhazovalo, jako by se nechumelilo (oh, a to nasazování s nabaleným sněhem na svahu, brrrrrr), jsem ho sjel mnohokrát. Na Bramberku tehdy fungovala běžná kotva, a tak se  pod  kopcem tvořila dlouhá hadovitá fronta, která někdy dosahovala až skoro pod chatu Smetánka - což bylo příšerný. Koneckonců, kdo to zažil, nebo viděl film Sněženky a machři, který se točil v těch místech, tak ví, o čem mluvím.


V moderní době se však leccos změnilo a posuďte sami, zda k lepšímu nebo k horšímu. Místo kotvy se na sjezdovce postavila moderní čtyřsedačka, která sice zcela neodstranila frontu (ta se změnila v polsko-německo-český handrkující se chumel), ale určitě zkrátila čekací dobu. Zavedením rychlé čtyřsedačky však došlo i k tomu, že se na sjezdovce, která má omezenou kapacitu, nahromadilo mnohem více lyžařů.


A lyžování se stalo peklem. Pokud jste sjezdař, požitek z jízdy máte tehdy, když si můžete vybrat, kam pojedete. V současnosti je to reálné jen při prvních dvou až třech jízdách brzy ráno. Potom se prostor zahustí a kromě zkušených lyžařů se na sjezdovce objevují i větší či menší nemehla, často celé kurzy. A největší magoři v tom nejprudším a neužším místě kopce dokonce učí lyžovat i zcela malé děti! No není to nezodpovědnost?

Zejména chování malých dětí a začátečníků na sjezdovce je zcela nepředvídatelné. Pochopitelně, taky jsem byl úplné nemehlo, ale v té době bylo se mnou na svahu aspoň třikrát méně lidí. Nechápu, jak je možné, že Pec pod Sněžkou čtyřsedačku na Bramberk připustila,  příčí se to zdravému rozumu. Potěšení z jízdy je pryč, po desáté dopoledne to začne být doslova "vo hubu". Jaký má potom podobný projekt smysl?


Je fakt, že lidí je navzdory idiotským podmínkám dost. Otázkou ale je, zda někdy nebudeme řešit další případ nebezpečné srážky, možná i s tragickými následky. Pokud ano, rozhodování o vině či nevině zúčastněných - včetně provozovatele - nemusí být jednoduché...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 4.12.2008 9:09 | karma článku: 26,10 | přečteno: 5453x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66