Houby zblízka 2

Druhý díl seriálu o blízkých setkání s houbami - moje nejkrásnější obrázky jemných detailů hub z poslední doby...

Většina lidí vnímá plodnice hub jen jako celek, obvykle končí ihned utržené a okrájené v košíku. Podrobný pohled na houby okem objektivu odhaluje jejich nečekanou krásu. Při focení v terénu to příliš romantické není - všechny uvedené obrázky byly foceny v okamžiku nálezu houby za aktuálních světelných podmínek (takže žádný ateliér, ale pěkně shrbený fotograf v trávě, listí a jehličí na pomačkané karimatce a k tomu komáři, mravenci a další havěť. Někdy toho mám plné zuby a prostě to nacvakám - a pak doma překvapeně koukám, že se to přesto povedlo...


Helmovka zlatobřitá - Mycena aurantiomarginata dělá čest svému jménu... Rostla v jehličí pod smrky a borovicí vejmutovkou v blízkosti kovohutě. (Lhota u Příbramě, 14. X. 2007) 

 

 

Panenská krása čerstvých plodnic křehutky čokoládové - Psathyrella spadicea. Tato houba rostla na bázi kmene mohutného topolu v několika trsech. (Třemošnice u Čáslavi, 26. X. 2008). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No není to nádhera? Slizečka dlouhonohá - Xerula pudens a pohled na její lehce ochlupacenou nožku - depilovat by ji byl hřích : ) V pozdním podzimu se tato krasavice objevila v závěji dubového listí hned vedle cesty. (Boubová, Český kras, 14. XI. 2008). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladá plodnice šupinovky kostrbaté - Pholiota squarrosa rozevírá klobouk... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...aby se konečně rozevřela. Velký trs plodnic rostl u paty kmene smrku v Žofínském pralese. Šupinovka kostrbatá je běžný druh, a tak skoro vypadalo jako svatokrádež fotit zrovna tuhle houbu ve svatostánku všech přírodovědců v nádherných Novohradských horách. No ale ona si o to prostě řekla : ) (Žofínský prales, 30. IX. 2008). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povrch plodnice pýchavky palicovité - Calvatia excipuliformis je velmi křehký. Tato běžná houba rostla v zapadlém údolíčku ve smrčině nedaleko cesty pod pískovcovými skalami. (Kokořín, 20. X. 2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No a ne všechny houby mají lupeny, např. tento smrž má krásná žebra, působí to až trochu výhrůžně. Smrže rostou na jaře a toto je poněkud méně častá tmavá forma smrže obecného - Morchella esculenta. (Lounsko, 26. IV. 2008)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Už jste hlasovali pro bloggera roku? Držím se udatně na chvostu : )) )

Fotím digitální zrcadlovkou PENTAX K20D (dříve i modelem ist*DL) s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Články o houbách a fotografie pravidelně publikuji v MYKOLOGICKÉM SBORNÍKU. Na blogu jsem zatím mimo jiné o houbách uveřejnil článek o satanu, jarních houbách, lysohlávkách, hyperakumulaci stříbra houbami a první díl fotografického seriálu Houby zblízka.

Autor: Jan Borovička | středa 10.6.2009 9:09 | karma článku: 31,49 | přečteno: 7353x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66