Fialová barva hub

Bylo by hrubou chybou se domnívat, že fialová barva je v přírodě vyhrazena jen pro exkluzivní švýcarské stračeny nebo pro květy oblíbeného keře, které je v domácích krajinách zvykem házet na (zpravidla domnělé) osvoboditele. Přestože pod pojmem houba vyvstane většině lidí na mysli hnědý hříbek nebo červená muchomůrka, příroda exotickými barvami nešetřila ani na houbách, jak se konec konců můžeme hned přesvědčit.

Lakovka ametystová je bezesporu jednou z nejběžnějších fialových hub - roste prakticky v celé republice, hlavně pod smrky. Je to mimochodem skvělá ozdoba do hub v kyselém nálevu, slouží obvykle pro odstrašení neinformovaných konzumentů  : ) (Český Šternberk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na podzim nacházíme velmi hojnou čirůvku fialovou - většinou tam, kde je nahromaděný organický odpad, zejména listí. (Rataje nad Sázavou)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud čirůvka fialová roste hluboko v substrátu, na bázi třeně (nožičky) může být porostlá nádherným hebkým myceliálním vlášením. (Příbram)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baňka velkokališná je velmi vzácná, barva plodnice přechází od modrofialové až po fialově hnědou. Houba obsahuje obvykle velmi vysoká množství arzénu, až tisíce mg/kg! (Český Šternberk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slizák mazlavý je místy hojný a je to jedlá houba. Barva klobouku je obvykle fialově šedá. (Mnichov u Mariánských Lázní) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádherná plodnice čihovitky masové - pro potěchu oka i objektivu... (Žofínský prales)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A posledním obrázkem je pavučinec fialový - toho jsem doposud nefotil, takže jsem si ho vypůjčil. Tato nádherná houba se dokonce dá jíst, je ale celkem vzácná.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://www.flickr.com/photos/photostefano/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotím digitální zrcadlovkou PENTAX K20D (dříve i modelem ist*DL) s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Články o houbách a fotografie pravidelně publikuji v MYKOLOGICKÉM SBORNÍKU. Na blogu jsem zatím mimo jiné o houbách uveřejnil článek o satanu, jarních houbách, lysohlávkách, hyperakumulaci stříbra houbami a první díl fotografického seriálu Houby zblízka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Borovička | středa 15.4.2009 9:09 | karma článku: 31,54 | přečteno: 33670x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66