Aljaška nutně potřebuje experty z Česka

Hlásím se z Aljašky s aktuálními zprávami – pokud si myslíte, že Spojené státy americké jsou nejrozvinutější a nejsvobodnější zemí světa, tak jste na omylu. Naopak, je to země plná levičáků a ekoteroristů. Už po několikadenním pobytu zde jsem dospěl k závěru, že je třeba nabídnout místní vládě experty z Česka.

Chena River Valley, Fairbanks vicinity, Alaska, USA.J.B.

První, co vás tady zarazí, jsou dálnice. Vůbec nepochybuji o tom, že by je šlo stavět výrazně dráž, ale o to teď nejde. Jde o to, že místní levičáci prosadili na většině úseků omezení rychlosti na 55 mil za hodinu (88 km/h), přičemž naprosté maximum, kterého smíte v autě dosáhnout, je 65 mil za hodinu (105 km/h). V obydlených částech je rychlost omezena i na 20 mil za hodinu (30 km/h). To však ještě není to nejhorší – uprostřed dálnice je obvykle dvojitá čára, která se táhne celé kilometry a když dojedete za kamion, což se tu běžně stává, nesmíte ho předjet, i když je to naprosto přehledný úsek!

Jednou jsem mluvil s člověkem, který byl v USA přistižen při rychlé jízdě kdesi v poušti: do několika hodin stál před soudcem, který mohl při udělení trestu přihlédnout i k jeho postavení a platu. Dostal na výběr: vězení, anebo pokutu, při které se prohnul. Takový skandál! Mimochodem, lidi už jsou tu dokonale zblblí. Za celou dobu jsem tu neviděl nikoho, kdo by porušoval dopravní předpisy, natož aby mě např. někdo dojížděl na metr a půl a zuřivě blikal; v obydlených částech města a v kampusu univerzity jezdí všichni téměř krokem.

Zajímalo by mě, co by na takovouhle levičáckou buzeraci řekl třeba Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE a údajný "pravičák" a "liberál". V jistém televizním pořadu se rozčiloval, jak ho omezují lidé, kteří jezdí po Praze čtyřicítkou, jak ho omezuje, že na dálnici se smí jezdit rychlostí jen 130 km/h, jak ho omezuje zbytečná padesátka ve městech atd. Myslím, že rady pana Ševčíka by tady opravdu ocenili – protože tak geniální myšlenky ve Státech nebyly ani za Reagana!

Další věcí, která by tu všechny měla trápit, jsou lesy. Nejsou takové, jak u nás – pěkně uklizené, aby se v nich dalo chodit, se zelenými stromy vysázenými v řadách. Naopak, stromy v nich jsou často suché a mrtvé. A co jich je: na fotografii jsou zachycené svahy nad řekou Chena severozápadně od Fairbanks v centrální Aljašce. Přitom se nad tím nikdo nepozastavuje – ti Američani jsou tak hloupí! Nechají stát "mrtvý" les, proč to nevykácejí?!

Říkal jsem místním, že u nás máme na lesy experty, třeba inženýra ekonomie Václava Klause a politického ekonoma Jiřího Stráského – ti že by něco takového nikdy nedopustili. Když jsem jim ještě pověděl, že dalším expertem na lesy a procesy v přírodě vůbec je u nás nesmírně uznávaný rocker Láďa Jakl (taková geniální kombinace Micka Jaggera, Jimmyho Page, Bona Voxe a Michaela Stipea), zíral na mě z očí Američanů už jen neskonalý úžas.

Pokusím se zformulovat nějaké prohlášení a poslat to místním úřadům: nepochybuji o tom, že by všichni výše jmenovaní experti rádi poskytli své geniální myšlenky i Američanům. Ti jsou za námi totiž evidentně o hodně pozadu..!

Jan Borovička

toho času University of Alaska, Fairbanks, USA

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Borovička | středa 3.8.2011 9:09 | karma článku: 40,63 | přečteno: 9191x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66