7x Smells Like Teen Spirit

Taky už máte plný zuby těch všudypřítomných koled? Je nejvyšší čas pustit si nějakou vypalovačku!!!

Teda nic proti koledám, sám jsem je před dvěma dny hrál na kytaru na besídce, ale co mi je dokáže znechutit, je jejich vtíravost ve všech obchodech, kam jen vkročíte (pochopitelně tedy před Vánocemi). Po návratu z takových nákupů doma rychle pouštím něco drsnějšího, abych se vrátil do reality. A tak trochu náhodou jsem se nedávno dostal k písničce, kterou vám představím.

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT je skladba z roku 1991 od kultovní grungeové (hudební žánr, pozn. autora) skupiny NIRVANA. Má celkem zajímavou historii, která se týká jednak jejího vzniku (hlavní kytarový riff zřejmě vznikl jako zkomolenina části jiné skladby: More Than A Feeling od skupiny Boston) a jednak toho, že se z ní stal komerčně veleúspěšný hit, přičemž se celé kapele naprosto znechutila (zpěvák a kytarista Kurt Cobain to někdy během koncertu dokázal dát okatě najevo). Detailní informace si každý může najít na internetu, třeba na anglické verzi Wikipedie.

Přestože kapela se k písničce brzy obrátila tak trochu zády, inspirovala celou řadu umělců k tzv. cover verzím. Na internetu je možné některé z nich vidět a ty nejzajímavější vám představím.

Varování: poslech následujících skladeb, které patří do kategorie hudba-umění, by mohly přivodit vážné zdravotní komplikace (psychické i fyziologické) bezvýhradným adorantům postsocialistické pseudokultury (Vondáčková a spol.).

Nejprve ale oficiální verze - klip, ten je tady:

Potom koncertní verze, ta by mohla být třeba tady:

Na internetu lze nalézt výklady názvu i textu, který je velmi nejednoznačný. Každopádně si jej lze přečíst společně s hudbou:

A teď už ty slíbené cover verze.

Nejprve naprosto úžasná verze z roku 1992 od skvělé americké klavíristky a zpěvačky Tori Amos:

Velice osobitá a zatraceně dobrá verze od neméně skvělé americké zpěvačky a básnířky Patti Smith:

Překvapivá předělávka od Paula Anky z roku 2005 - není to sice můj šálek kávy, ale klobouk dolů : )

Na základě tohoto videa, které mi poslal kolega mykolog z východních Čech, a kterému tímto děkuji, vznikl i tento blog. Pokud máte Nirvanu rádi, tak se na to učitě podívejte, protože je to boží..!

No a tady je skladba, která písni Smells Like Teen Spirit zřejmě předcházela: More Than A Feeling od skupiny Boston - opravdu to tam je možné zaslechnout (čas 0:57 a dále). Jo a mimochodem, celé to není špatné!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Borovička | pondělí 21.12.2009 9:09 | karma článku: 18,64 | přečteno: 4325x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66