Likvidace demokracie demokratickou metodou - zmocňovací zákon v Německu

Blíží se nám datum 23.3.,  bude to  88té výročí jedné podstatné události. Vím, že naprosté většině z vás toto datum moc neříká. Ale říká nám, že kdo se nepoučí z dějin, je nucen si je prožít znovu.

Uvedl jsem datum 23.3.doplním rok: 1933.  Tohoto dne byl totiž v Německu schválen t.zv. Zmocňovací zákon (Ermächtigungsgesetz). 

Plný název tohoto zákona zní: Zákon pro nápravu nouze občanů a národa (Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich).

Tento  zákon umožňoval vládě přijímat zákony, včetně zákonů odchylujících nebo měnících ústavu, bez souhlasu říšského sněmu (parlementu). A protože prezident Hindenburg zemřel krátce na to, 2.8.1934, stáhl Hitler, kancléř, (předseda vlády),  na sebe i funkci prezidenta a nechal se jmenovat Führerem, takže v podstatě veškerá zákonodárná pravomoc přešla pouze do jeho rukou. Tento zákon byl schválen naprosto demokraticky - demokraticky zvoleným parlamentem. Sice v něm poslanci za  NSDAP neměli potřebnou většinu, ale malé koaliční strany jim rády pomohly. Pokud vám to něco připomíná, jedná se zajisté o podobnost čistě náhodnou.

Zde si dovoluji uveřejnit český překlad jeho části.

Čl. 1. Vedle procedury předepsané ústavou, mohou být Říšské zákony také schvalovány přímo vládou říše. Toto zahrnuje článek 85 paragrafu 2 a článek 87 ústavy.

Čl. 2. Zákony schválené vládou říše se mohou odchýlit od ústavy, pokud nijak neovlivní instituce říšského sněmu a říšské rady. Právo prezidenta říše zůstává nedotčeno.

Čl. 3. Zákony schválené říšskou vládou jsou vydávány kancléřem a oznamovány v Říšském tisku. Vstupují v platnost následující den po oznámení, pokud není datum stanoveno jinak. Odstavce 68-77 ústavy se na zákony schválené vládou říše nevztahují.

Čl. 4. Smlouvy říše s dalšími státy, které ovlivňují říšskou legislativu, nepotřebují souhlas legislativních těles. Říšská vláda vydá regulace potřebné pro uvedení takových smluv v platnost.

Takže závěrem Hitler byl zvolen demokraticky, demokraticky se stal kancléřem a demokraticky zrušil v Německu demokracii. A kam tento šílenec zavedl svět?

Raději již budu končit.

Jen opakuji, pokud vám to něco připomíná, jedná se zajisté jen o podobnost čistě náhodnou.

A spolu s V+W: Na shledanou v lepších časech.

 

 

Autor: Boris Jedlička | středa 3.3.2021 19:33 | karma článku: 23,21 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Boris Jedlička

Sedm schodů k moci.

7.2.2024 v 19:19 | Karma: 19,22

Boris Jedlička

Zvoní, zvoní zrady zvon

31.10.2023 v 13:56 | Karma: 26,02