Otevřený dopis premiérovi ke kauze ABL

Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych se na Vás obrátil jako předseda nejsilnější opoziční strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, v souvislosti se závažnými informacemi, jež byly zveřejněny v uplynulých dnech deníkem MF DNES, a týkajícími se možných aktivit společnosti ABL při sledování občanů v Praze 11. Tyto aktivity pokládá ČSSD za zcela nepřijatelné a pobuřující, v rozporu nejen s dobrými mravy, ale také s principy občanské svobody a právem na ochranu soukromí.

Činnost společnosti ABL bude nyní, podle veřejných zdrojů, prověřována policií ČR. Podle informací z médií zde existují podezření z možného porušení zákona a spáchání trestného činu. Prověřována by měla být i činnost Policie ČR, a to v souvislosti s únikem osobních údajů sledovaných občanů.

Jsem přesvědčen o tom, že na základě policejního prověřování celé kauzy zde hrozí vážný konflikt zájmů.  Policie i inspekce policie jsou ze zákona podřízeny ministerstvu vnitra. V čele ministerstva vnitra je ministr Radek John, jenž vůči oběma těmto složkám disponuje rozhodujícími personálními pravomocemi. Pan Radek John zastupuje politickou stranu Věci veřejné, jež je silně personálně propojena s bývalými zaměstnanci společnosti ABL. Do vedení ministerstva přišlo po volbách několik osob, dříve působících ve strukturách bezpečnostních agentur, včetně ABL. Johnův stranický kolega Vít Bárta byl vlastníkem společnosti ABL. V současné době ji vlastní Matěj Bárta, bratr ministra dopravy. O panu Vítu Bártovi se přitom v médiích spekuluje jako o „skutečném ministrovi vnitra“ ve Vaší vládě.

Na základě všech těchto faktů je zřejmé, že hrozí riziko ovlivňování postupu policie při vyšetřování působení společnosti ABL, zejména v situaci, kdy ministr vnitra opakovaně avizuje rozsáhlé personální změny ve strukturách policie.

Současně má stejné ministerstvo vnitra připravit nový zákon, jenž by do budoucna reguloval činnost bezpečnostních agentur. I v této souvislosti hrozí střet zájmů, neboť příprava zákona bude podléhat lidem, kteří jsou historicky spojeni s prostředím bezpečnostních agentur, zejména pak společností ABL.

Vážený pane předsedo vlády,
v nedávné minulosti výrazně poškodila politickou i právní kulturu v naší zemi kauza podezření, týkajících se bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka, jenž se v souvislosti s policejním vyšetřováním dostal jako člen vlády rovněž do konfliktu zájmů.

Neřešení tohoto střetu zájmů ze strany bývalého premiéra Mirka Topolánka vedlo k velké společenské deziluzi a pocitu právního a morálního marasmu. Lidé získali pocit, že zákony naší země lze beztrestně manipulovat ve prospěch čistě mocenských zájmů a že zde neplatí zásada stejných práv a povinností pro všechny občany.

 Domnívám se, že jako premiér České republiky máte povinnost opakování podobné situace zabránit. Současně jste v našem ústavním systému jediný, kdo potřebné kroky může realizovat. O to větší je tedy Vaše odpovědnost.

Dovoluji si Vás proto požádat o zásah v celé věci tak, aby policejní šetření i příprava nového zákona nemohly být ovlivňovány privátními strukturami kolem bezpečnostních agentur, včetně společnosti ABL, jež je nyní na základě informací z médií, podezřelá z nezákonných praktik při sledování občanů.

Možným řešením by byla personální výměna v čele ministerstva vnitra a ministerstva dopravy do nezávislého prošetření všech výše zmíněných závažných podezření.

Autor: Bohuslav Sobotka | úterý 5.10.2010 16:36 | karma článku: 21,28 | přečteno: 1983x