Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis premiérovi ke kauze ABL

Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych se na Vás obrátil jako předseda nejsilnější opoziční strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, v souvislosti se závažnými informacemi, jež byly zveřejněny v uplynulých dnech deníkem MF DNES, a týkajícími se možných aktivit společnosti ABL při sledování občanů v Praze 11. Tyto aktivity pokládá ČSSD za zcela nepřijatelné a pobuřující, v rozporu nejen s dobrými mravy, ale také s principy občanské svobody a právem na ochranu soukromí.

Činnost společnosti ABL bude nyní, podle veřejných zdrojů, prověřována policií ČR. Podle informací z médií zde existují podezření z možného porušení zákona a spáchání trestného činu. Prověřována by měla být i činnost Policie ČR, a to v souvislosti s únikem osobních údajů sledovaných občanů.

Jsem přesvědčen o tom, že na základě policejního prověřování celé kauzy zde hrozí vážný konflikt zájmů.  Policie i inspekce policie jsou ze zákona podřízeny ministerstvu vnitra. V čele ministerstva vnitra je ministr Radek John, jenž vůči oběma těmto složkám disponuje rozhodujícími personálními pravomocemi. Pan Radek John zastupuje politickou stranu Věci veřejné, jež je silně personálně propojena s bývalými zaměstnanci společnosti ABL. Do vedení ministerstva přišlo po volbách několik osob, dříve působících ve strukturách bezpečnostních agentur, včetně ABL. Johnův stranický kolega Vít Bárta byl vlastníkem společnosti ABL. V současné době ji vlastní Matěj Bárta, bratr ministra dopravy. O panu Vítu Bártovi se přitom v médiích spekuluje jako o „skutečném ministrovi vnitra“ ve Vaší vládě.

Na základě všech těchto faktů je zřejmé, že hrozí riziko ovlivňování postupu policie při vyšetřování působení společnosti ABL, zejména v situaci, kdy ministr vnitra opakovaně avizuje rozsáhlé personální změny ve strukturách policie.

Současně má stejné ministerstvo vnitra připravit nový zákon, jenž by do budoucna reguloval činnost bezpečnostních agentur. I v této souvislosti hrozí střet zájmů, neboť příprava zákona bude podléhat lidem, kteří jsou historicky spojeni s prostředím bezpečnostních agentur, zejména pak společností ABL.

Vážený pane předsedo vlády,
v nedávné minulosti výrazně poškodila politickou i právní kulturu v naší zemi kauza podezření, týkajících se bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka, jenž se v souvislosti s policejním vyšetřováním dostal jako člen vlády rovněž do konfliktu zájmů.

Neřešení tohoto střetu zájmů ze strany bývalého premiéra Mirka Topolánka vedlo k velké společenské deziluzi a pocitu právního a morálního marasmu. Lidé získali pocit, že zákony naší země lze beztrestně manipulovat ve prospěch čistě mocenských zájmů a že zde neplatí zásada stejných práv a povinností pro všechny občany.

 Domnívám se, že jako premiér České republiky máte povinnost opakování podobné situace zabránit. Současně jste v našem ústavním systému jediný, kdo potřebné kroky může realizovat. O to větší je tedy Vaše odpovědnost.

Dovoluji si Vás proto požádat o zásah v celé věci tak, aby policejní šetření i příprava nového zákona nemohly být ovlivňovány privátními strukturami kolem bezpečnostních agentur, včetně společnosti ABL, jež je nyní na základě informací z médií, podezřelá z nezákonných praktik při sledování občanů.

Možným řešením by byla personální výměna v čele ministerstva vnitra a ministerstva dopravy do nezávislého prošetření všech výše zmíněných závažných podezření.

Autor: Bohuslav Sobotka | úterý 5.10.2010 16:36 | karma článku: 21,28 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Bohuslav Sobotka

Na téma předdůchodového věku…

Současná vláda se bude ve svém pojetí důchodové reformy jen těžko bránit obvinění z amatérismu. Příkladů takových nedomyšleností lze uvést celou řadu. Na tomto místě bych chtěl upozornit na způsob, jakým vláda lehce “zvládá“ složitý problém přechodu lidí z plné ekonomické aktivity do starobního důchodu.

20.6.2011 v 12:01 | Karma: 16,16 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Vláda radikalizuje a rozděluje zemi

Po přečtení článku premiéra Petra Nečase Nejsme zbídačelí, který vyšel v pondělí v MF DNES, by člověk mohl snadno nabýt dojmu, že v Česku máme odpovědnou, nerozhádanou, pilně pracující reformní pravicovou vládu, která myslí jen na budoucnost českého národa a která ve dne v noci pracuje jen a jen pro jeho blaho. Co za vládou Petra Nečase po roce jejího reformního působení zůstává?

15.6.2011 v 14:15 | Karma: 23,50 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Pokus obejít Ústavu Kalouskovi a Nečasovi nevyšel

Vláda se nemůže chovat jako bandita. Občané mají právo očekávat, že stát nebude měnit pravidla zpětně tak, aby retroaktivně rušil dříve nabytá majetková práva, jako se to stalo v případě návrhu na 50% zdanění státní podpory u stavebního spoření zpětně za rok 2010.

27.4.2011 v 21:00 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Nové volby, nová vláda, nový počátek

Vážné pochybnosti o prospěšnosti pravicové vlády Petra Nečase pro Českou republiku jsme měli jako sociální demokraté již ve chvíli, když přišla se svým programovým prohlášením. Naši důvěru tato vláda nedostala. Nemohli jsme se smířit s tím, že si pod reformami představuje systematickou demontáž sociálního státu, že hospodářskou krizi v zemi chce řešit na úkor životní úrovně a sociálních jistot středních a nižších vrstev.

19.4.2011 v 15:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Co bude, až nebude Bárta ve vládě?

Poprvé za deset měsíců existence stávající vlády jsem z úst premiéra Nečase konečně slyšel slova, která jsem mohl přivítat. Bylo to po pátečním jednání „koaliční devítky“, kdy Nečas oznámil, že kromě Víta Bárty bude požadovat (stejně jako to již dříve vyjádřila ČSSD) odchod i všech dalších lidí spojených s firmou ABL (tedy i náměstků) a straně VV odebere vliv nad ministerstvem vnitra. Tím Petr Nečas uznal, že naše opoziční úsilí, kdy jsme jej jako sociální demokraté dlouhodobě upozorňovali na nebezpečí prorůstání lidí z okolí Bártovy bezpečnostní agentury ABL do struktur ministerstev a státní správy, nebylo marné.

10.4.2011 v 11:30 | Karma: 14,03 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2287x
Narodil jsem se 23. října 1971 v Telnici u Brna. Po roce 1989 jsem se podílel na znovuobnovení fungování sociální demokracie v Jihomoravském kraji. V roce 1995 jsem dokončil vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1996 jsem poslancem za ČSSD, jejímž jsem předsedou. Jsem ženatý a mám dva syny. Mimo politiku mne zajímá historie a literatura.

Seznam rubrik