Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Cynicky vyjádřeno: život spěje ke smrti a co je lepší zemřít "zdravý" (tj. nedostatečně vyšetřený, ale cítit se dobře) nebo být uléčen k smrti? Cílem byznys medicíny je léčit, ne uzdravit. Víra v piluli je mocná a homeopatie funguje především tam, kde je to s léky doopravdy přehnáno. Jsou lidé, kteří do sebe cpou 15 druhů prášků (jak takový mix může fungovat?) a pak se najde někdo, kdo ten počet seškrtá a nabídne náhradu tzv. homeopatický lék, čili placebo a člověku se výrazně uleví, ne díky nevědecké homeopatii (v tom s Vámi souhlas), ale díky tomu, že mu klesne chemická zátěž léků. Protože možná polovina léků "řeší" nežádoucí účinky těch předchozích. K čínské medicíně či k šamanům domorodců v pralesích snad jen toto: z našeho pohledu jsou jistě nevědecké (souhlasím), ale fungují tu tisíce let. Nepodporoval bych to, ale nechal to žít.

0 0
možnosti

Nemám rád papouškování prázdných frází a nemám rád, pokud účinnost tablet posuzují lidé, kteří o nich nic neví. Je to sice časté, ale to ještě tím není pravdivé. Proto bych sám přijal doporučení v užívání jen od ošetřujícího lékaře, kterému důvěřuji. Nikdy bych se nesnížil k užívání léků nebo léčby, které jsou v rozporu a poznám současné chemie, fysiky, anatomie, fysiologie, embryologie, farmakologie... Vola ze mne nikdo dělat nebude!

Pro zajímavost jsem objevil video prezentující "profesionální kněžku" (jak se sama nazývala) a její postupy byly zařaditelné do klasické medicíny na rozdíl od akupunktury, homeopatie a dalších alternativních metod léčení, i když bezpochyby o samotné medicíně neměla tušení. Její postupy bych hodnotil jako jemnou psychiatrii. Tedy pracuje v oblasti, která naší psychiatrii zatím chybí v důsledku nedostatku vzdělání či nedostatku personálu, pracuje v oblasti, ve které nám psychiatrie zatím nepomůže.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že s alternativou je vhodné se seznámit, jednak se na ni pacienti často ptají a třeba homeopatika se dají použít i souběžně s vědeckou léčbou.:-)

0 0
možnosti

Dají se použít, i když jsou v rozporu s dnešními znalostmi chemie a fysiky, což je pro mne jako pacienta nedůstojné. Planý bysnys nehodlám podporovat.

0 0
možnosti
Foto

Stát  by se neměl plést lékařům do jejich podnikání.   Dokud bude povinné zdravotní pojištění  což je forma zdanění, tedy oloupení člověka o jeho peníze, půjde to se zdravotnictvím z kopce.

0 2
možnosti

Mladý muži, povinné pojištění je krok vpřed.

Pojištění cestou daní bez osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče je krok k nedostupnosti kvalitní zdravotní péče.

Mám obavu, že spějeme do předlistopadové zdravotní péče se všemi negativními rysy.

0 0
možnosti
MP

Nemuzete poprit, ze vsechny tyhle veci muzou pomahat alespon placebo efektem. Jinak osobne je mi vcelku jedno, jestli se nekdo leci vodou, kde mozna bude jedna molekula cehokoliv, a nebo tim, ze bude nahy tancovat kolem zapaleneho policejniho auta. Tedy, do te doby, dokud po me nikdo nebude chtit, abych financoval tuhle jeho lecbu a potom realnou lecbu pripadnych nasledku, kdyz mu ten prvni pokus nepomuze.

1 0
možnosti

Bohužel, zatím akupunktura není hrazena VZP, ale následky špatného léčení již hrazeno je a v nemalé výši!

0 0
možnosti
JR

J40a70n 80R14á75ž

8. 10. 2015 16:44

Vše, co tělu a mysli  prospívá,  je pro tělo a mysl dobré.

Tato základní pravda mi v článku chybí.

Když tělu prospěje placebo a pacient po jeho podání necítí obtíže, tak proč ho odsuzovat? Miliony lidí se po podání homaopatik cítí lépe a potvrzují to i lékařské zprávy, tak proč je kolem toho 

 mezi příznivci alopatické medicíny tolik zla?  Když prokazatelně pomáhají zlepšit fyzický i duševní stav desítkám milionům lidí na celém světě metody t.zv. "čínské medicíny", proč tolik povyku, když se budou tyto metody v Hradci zkoumat v praxi?

Hluboce nesouhlasím s mnohým, co jste v článku napsal. A vůbec  nechápu, že takové názory má venkovský lékař.

Bohudík máme u nás ve vesnici lékaře zcela jiné nátury a tak i ve svém pokročilém věku nemám zkažená játra chemickými přípravky a mé tělo neví, co jsou to antibiotika. Prostě žijí podle jeho rad a preventivně beru přírodní přípravky, které mi doporučí. A žádný politik to neštěstí  ovlivnit nemůže, jako to ukázalo i působení odpůrce všeho " nevědeckého" Dr. Hegera ve funkci ministra zdravotnictví!

Rv

P.S. V málo kterém oboru se vidí, kolik ještě nedávno " nevědeckých" metod se ukázalo  býti účinnými a dnes se běžně používají, jako je právě medicína. A je tomu v zájmu nemocných jen dobře!

0 0
možnosti

O první Vaší větě můj článek není. Není ani proti placebo léčbě, i když jde o léčbu mimo zákon. Můj článek je o tom, že tahat pacienta za nos je nedůstojné člověka. Stejně trestuhodné, jako cpát pacienta zbytečnými léky, je doporučovat mu s vážnou tváří různé (někdy i jedovaté) potravinové doplňky. Nemyslím si, že pacient má být udržován v tupé neznalosti! 

Každý praktický lékař by měl vést svého pacienta v rámci celostní medicíny, ale v podstatně širší verzi než to dělá Jan Hnízdil. Ano, nemáme na to vzdělání a proto je to hudba budoucnosti. Zatím si parcelujeme člověka na jednotlivé orgány, o které se staráme, ale v budoucnosti, pokud bude zájem o kvalitní medicínu, musí se praktický lékař stát jednotícím prvkem mezi odborníky a to v rámci celostní medicíny. Ale akupunktura ani homeopatie nepatří do celostní medicíny pro jejich falešné premisy. Bohužel, lid chce být klamán a politici mu v tom vycházejí v ústrety.

0 0
možnosti
  • Počet článků 639
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!