Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Šimku-ano máme menší platy než v Rakousku či Německu, ale zase vyšší než v jiných temích EU např. Polsku, Maďarsku.

Naše platy odpovídaj výkonu naší ekonomiky respektive poptávce po České pracovní síle. Zvedáním mezd ve státní sféře nedosáhnete růstu mezd v soukromé sféře -jen docílíte přesunu investic do zemí s ještě nižšími platy.

Jedinou cestou jak zvýšit naše platy je zvýšit podíl domácího kapitálu a zvýšit poptávku po českých výrobcích-především v našich obchodech.

Dokud budeme při nákupu preferovat levné asijské, nebo kvalitní německé tak nikdy k růstu mezd nedojde. Stejně jako k němu nemůže dojít pokud dochází k odlivu dividend do zahraničí

0 0
možnosti
VV

Mozna, kdyby ti lide pracovali stejne jako v Nemecku ci Rakousku, tak by meli i stejne platy.

1 2
možnosti
Foto

Problém je v socialismu, který se vám, pokud jde o zdravotnictví, velmi líbí.

0 1
možnosti

Mrzí mne to, ale pokud takto mluvíš, pak asi neumíš číst!

0 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno, milý Bohumíre, praxe je poněkud odlišná. Pokud bys jezdil třeba nyní do Alp, tak Čechů jsou tam mraky, vypadají úplně stejně jako Italové či Němci stran výbavy /mnohdy lépe/, jedí ve stejných restauracích jako domácí a nemyslím si, že jde jen o zbohatlíky. Totéž se týká letní sezóny, kdy bydlí ve stejných zařízeních.

Myslím si, že i v Itálii a Německu jsou lidé, kteří si to nemohou dovolit.

Netvrdím, že si Němci nevydělávají méně než my. Je však dost dobře možné, že mají jiné priority, kam své peníze investovat.

A stran cen - jistě jsou bufety, kde se najíš za 60-70,- Kč, naše lepší restaurace /kde používají kvalitní maso a ostatní suroviny/, mají ceny v převodu okolo 15,- Euro, což jsou ceny, s kterými jsem se loni setkával v dobrých restauracích ve Francii a Lucembursku.

3 0
možnosti

Viz Tempus medicorum 1/2016:3-5

Nevím, proč se tento odkaz neotisknul!

0 0
možnosti
JV

J56i54r91i 11V13r47a74b75e23c

21. 1. 2016 14:09

Co za blbost .Kdyz neco umite (dobre) umite reci ,tak vydelavate jako kazdy obcan v Nemecku.Tomu zamenstnavateli je to jedno odkud jste.Jen podradne prace a to delane na cerno jsou mizerne placene.

1 2
možnosti

Bylo by dobré si text přečíst v klidu znovu!

1 0
možnosti
VH

Jak se udržují nízké mzdy nízkou minimální mzdou (ostatně absolutním nesmyslem)? To by mně zajímalo.

A jestli dobře rozumím, měl se mzdový růst podpořit vyššími mzdami ve státním sektoru! Z čeho že by se ty mzdy (jako ostatně i platy ve zdravotnictví) uhradily? Z vyššího dluhu? Nebo z vyšších daní a pojistného? Poraďte.

3 1
možnosti

Nejsem ekonom. A tak nemohu opravovat ekonomy.

Viz Tempus medicorum 1/2016:3-5

0 0
možnosti
PN

P52e48t92r 63N83ě69m76e27c

21. 1. 2016 14:05

Pane Šimku, jak prosté: jako lékař zaměstnejte sestřičku a dejte ji plat jako v Německu. Pokud to uděláte, máte můj obdiv.

2 1
možnosti

To by mne musela VZP adekvátně platit a ne si to syslovat na účtu bez řádného proplácení zdravotní péče!

1 1
možnosti
VH

V Německu nezaplatí třem Čechům jako za stejnou práci stejně kvalifikovanému Němci. Odbory by takové podlamování platů nedovolily. Takže to nedovoluje ani zákon.

Závěr: Žvaníte.

3 2
možnosti

Než někomu nadávám do žvanilů, tak si raději přečtu článek dvakrát!

0 0
možnosti
Foto

Autor hodně přehání a spíš než nářky, by nám měl do podrobna popsat, jak jsou praktičtí lékaři odměňováni. Sám jsem slyšel, že za každého pacienta mají nějaký paušál a nejlepší je když je zdráv a lékaře nepotřebuje. Neuvádím úmyslně sumu, kterou si měl praktický lékař vydělat, ale byla rozhodně ve výši, která dovoluje nějaký oběd v Rakousku či Německu.

1 1
možnosti
Foto

ještě bych dodal, že než být Česko bohaté jako Německo a zaplaveno lůzou, tak to ať je raději chudé.

1 3
možnosti
VH

Jen ekonomický hlupák (nebo politický darebák) přepočítává mzdy kurzem. Nebo snad máte dojem, že se Vaše mzda snížila o 15 % (resp. německá stoupla o 15 %) za tři dny po první intervenci ČNB?

Že jsme snížili náskok Německa (HDP) jen o 7 %? To je pravda. Jenže Německo vzrostlo o 17 %. Abychom snížili ten rozdíl o 'pouhých' 7 % (počítáno z HDP Německa), muselo naše hospodářství z nízké základny vzrůst o 31 % (!). Tedy o dvojnásobek německého růstu! Vám se to zdá málo?

Jinak: Kdyby ti nám zatracení Němci neutíkali, přiblížili bychom se jim o celých více než 18 % (bereme-li za základ HDP Německa 1990). Kecat se ovšem dá dobře i bez znalostí zákonitostí ekonomiky i matematiky.

1 0
možnosti

Viz Tempus medicorum 1/2016:3-5

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 1
možnosti
MK

Musím s vámi naprosto souhlasit. Někdo má plat prachbídný, ale dost lidí, zejména v Praze, se již přibližuje k platům v EU. Všude na světě jsou platy někde nízké, jinde větší. Ale jak píšete, řízkařů (i když ten si často vozím;-D) a paštikářů z řad občanů ČR ubylo. Dnes si po zemích EU pořídíte jídlo od 8 Euro mimo turistické oblasti. Průměrná cena jídla je od 10 do 15 Euro a u nás v lepších restauracích je to samé. Zajděte si třeba do Francouzské restaurace v Obecním domě a nechte tam "výplatu" neb to v přepočtu vychází na 25-30,- Eura za jídlo Byl jsem na Kanárech a jídlo tam mimo turistická centra bylo od 6 EURO, benzín do vypůjčeného auta za 0,8 Euro. Hezky autor blogu pláče, ale nevybral si ten správný hrob

1 1
možnosti
  • Počet článků 645
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1075x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!