Diskuse

Mistr Jan Hus

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

Film, který by se přehrával do fanatické víry, by oslovil jen pár fanatiků. Proto budiž chvála za Mistra Jana Husa takového, jaký je

0 0
možnosti

Pozoruhodná zkratka!

Co je to fanatická víra? Nelze snad každou víru považovat za fanatickou, pokud je větší než moje.

Mistr Jan Hus nepochybně následoval Ježíše i v Jeho konci. Je snad fanatismem věřit někomu?

Je snad fanatikem učitel, který chce naučit své žáky? Je snad fanatikem lékař, který chce vyléčit své pacienty? Je snad fanatikem člověk, který svoji práci dělá cílevědomě a se svým plným nasazením?

Pokud má být cílem prostá povrchnost bez zaujetí pro věc, pak je to strašně málo!

0 0
možnosti
AS

A71d77a16m 67S25t46a83v71a

1. 6. 2015 8:37

Autore trumfla vás kritička Mirka Spáčilová, na kterou film zase zapůsobil scénami, kdy se Hus s přáteli koupal a jak mohl na královně oči nechat. Vůbec si neuvědomila, ve filmu vyjádřený, duchovní  růst Mistra Jana, pod vlivem studia Písma a jeho uvědomění si. Vůbec, právě tak jako vy, si  neuvědomila, ve filmu tak citlivě a vpravdě biblicky vyjádřené působení Ducha svatého na lid kolem Mistra Jana - co víc biblického byste požadoval, než obracení se ke Kristově, Boží pravdě? Ano, Hus nepůsobí mysteriózně, nedošlo k do očí bijícímu zázraku, bez něhož mnohé "křesťany"  nic nepřesvědčí,  to máte pravdu; ale právě před tímto vyjadřováním víry nás Slovo boží opakovaně varuje  a ten film - natočený právě v duchu  "tichých na  zemi", mezi něž se Mistr Jan zařadil -,  závažnost tohoto mementa jenom a jenom potvrzuje.  Už jsem to psal jinde: prezident republiky by měl scénáristku i režiséra filmu   k 28. říjnu ocenit!

0 1
možnosti
Foto

J92a97k71u59b 82R18o23t18h

1. 6. 2015 10:07

Mno, ona si to ani uvědomit nemohla, páč tam nic takového nebylo. Kázání v Betlémě bylo zredukováno na několik politických proklamací z kazatelny i mezi farníky.:-/

2 0
možnosti
JT

Díky za připomínku trilogie. Mne nadchla, byla z toho cítit lidskost. To, čemu se věnujete u Jana Husa, nedovedu posoudit. Pro mne to bylo dostačující. O režisérovi a scénáristce již zaznělo. Za pochvalu a připomínku díla R^

1 0
možnosti

Ano, Kantůrková i Svoboda dělali, co mohli. Snažili se. A většině se to bude líbit. Spokojí se s jejich obrazem.

Ale Mistr Jan Hus není ani rebel, ani revolucionář, ani komunista, ani kacíř. Mistr Jan Hus je pro mne především katolický kněz, vynikající universitní profesor a rektor, vynikající člověk ochotný následovat Ježíše Krista až na kříž. Většina z nás mu nesaháme ani po kotníky.

0 0
možnosti
FS

Pan doktor se stává kádrovákem?

0 2
možnosti
Foto

Pokud se tyka rezisera Jiřího Svobody, staci trochu hledat na internetu. Mezi jeho nejznamejsi filmy patri Zanik samoty Berhof, Divka s musli a Skalpel, prosim. Z porevolucnich je asi nejznamejsi film Sametovi vrazi.

Aniz bych chtel rezisera Svobodu nejak vyrazne hajit, rada veci, ktere mu rezijne vytykate, jdou spise na vrub autorky scenare, disidentky Evy Kanturkove. S tou damou se asi nespolupracuje lehce, kdyz pred tim tri reziseri to vzdali.

Cili, pokud scenar nenabizi Vami vytykane atributy a s autorkou neni rec, tak s tim neudela nic sebelepsi reziser. Absence teologickeho vhledu jde tedy opravdu na vrub E. Kanturkove.

Je zajimave, ze se vam napr. libi hudba M. Kocaba. Rada lidi ji odsuzuje s tim, ze tento druh hudby do "stredovekeho" filmu je dost nevhodny. 

Tolik na okraj.

4 1
možnosti
Foto

Ja k tomu dodam ze Jiri Svoboda neni v zadnem pripade komunisticky reziser a komunista take ne. Jeho pusobeni u komousu osobne vnimam spise jako personalni tapani. Na jeho tvorbe to nezanechalo zadnou stopu

4 0
možnosti
  • Počet článků 638
  • Celková karma 28,51
  • Průměrná čtenost 1079x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!