Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážený kolego Bohumíre, možná Tě zklamu, ale mám na věc jiný názor. My doktoři jsme tak trochu zabejčení na evidence based medicine, ale časy se mění. Sám jistě ze své praxe víš, že prostě existují případy, které nelze tak nějak strčit do nějaké škatule. Rovněž víš, že se občas v léčbě stane cosi, co neumíme objektivně vysvětlit naší medicínou. Trvat rigidně na tom, že co nelze prokázat statistikou, nefunguje, je dle mne passé.

Mí pacienti - těžce nemocní - hulí trávu. Zlepšuje se jim nálada, mírní se spasmy, průjmy, jsou pohyblivější. Nevím, jak to funguje, nevím, jestli to třeba není sugesce, ale pokud jsou lepší, tak jim to rozhodně nevymlouvám.

Když to přeženu, tak pokud někdo, komu nemůžu jednoznačně pomoct alopatickým způsobem, se zlepší procházkami ranní rosou a zpěvem árií z Rusalky, pak nevidím důvod, proč bych mu to měl vymlouvat.

S potěšením jsem zjistil, že se lámou ledy i v horních patrech, protože jsem slyšel profesora Kvapila, našeho předního diabetologa, jak mluví podobně, jako já teď píšu. Vysekl jsem mu veřejně v diskusi poklonu, hodně kolegů pak říkalo v kuloárech, že neměli tu odvahu jako já se přiznat veřejně, že si to myslí také.

Časy se mění, musíme si přiznat, že naše medicína, jak jsme se jí učili a jak ji praktikujeme, narazila na svůj strop.

5 0
možnosti
Foto

Že se konopí přeceňuje a adoruje, o tom žádná. Těžko se mi hodnotí obsolence či zázračnost něčeho, co se legálně netestovalo a ve velkém nepoužívalo. Konopí je v doporučeních jako jedna z posledních (ne-li úplně poslední) možností a jeho široké užívání není předpokládáno. Ostatně režim zacházení je takový, že potenciální uživatele spíš odradí.

1 0
možnosti
JR

J16a10r13a 33R80a29n71k

9. 1. 2016 2:30

Klarko, ona se testuje, nemecti lekari a vedci uz v 50. letech "vynalezli" volcano, pro pacienty s rakovinou plic, u kterych by bylo horsi s okamzitym prestanim, nebo nebyla nadeje, ze najdou tu silu sami prestat. Tabak se neprepaluje, pouze nahreje na nejvyssi mosny stupen a kour jde do igelitoveho putle, z ktereho pacient "nasava", neco podobneho se da i u medicinalni marihuany, nekteri nemocni pouzivaji vaporizery, ktere temer nevidite a nic neni citit. Ja znam vice cokoladu, susenky a tinkturu, kterou zde pacienti muzou legalne koupit.

PS; testovali uz pred mnoha lety Aldous Huxley s manzelkou a je zajimava literatura o beatnicich z te doby - dost malo veci bylo prelozeno. I dnesni renomovani lekari priznavaji neco te izraelske, ktera tem, kteri to kouri vlastne zadny "high" neda.

0 0
možnosti
Foto

Milý autore, s čím máte problém?

Že to bude kšeft? Samozřejmě, může být, ale to je celá medicina. A to od různých drahých doplňků stravy, až po cytostatika, která jsou jedním z největších kšeftů ze všech kšeftů. A na rozdíl od různých přípravků a doplňků je pozitivní vliv marihuany klinicky prokázaný.

Takže podle vás: mohl by to být kšeft, tak to blokujme, popř. rovnou zakažme? Tak to myslíte? Víte, co všechno byste musel zakázat, protože to generuje významný zisk? A to jsem pouze v rovině legální....

Považujete takový postup za přínosný pro pacienty, kterým marihuana PROKAZATELNĚ pomáhá? Pokud ano, tak...:-/

2 0
možnosti
JR

J25a68r51a 45R67a92n60k

9. 1. 2016 2:31

Predevsim odpadnou dealeri;-)

0 0
možnosti
JR

J56a64n 29R96á74ž

7. 1. 2016 18:00

Nenechejte se zahnat do kouta absolutního odporu k tomu, co autority alopaticke medicíny, většinou pod vlivem pharmaceutické lobby, jako léčebný postup odmítají. Jen tím vzroste počet těch, kdo Vaše příspěvky přestanou brát vážně. Jako teď se svým názorem na léčebné konopí, ktetry jste uvedl zcela nesmyslným prvním odstavcem !

0 1
možnosti

Na svoje paramedicínské vzdělání jsem obětoval několik tisíc korun!

Autority medicínské mohou být jen potud autoritou, pokud setrvávají na exaktním myšlení!

Nemám potřebu, aby mne kdokoliv z vás nebo z pacientů bral vážně. Vaše nedůvěra není mojí zkázou.

Nechápu, co považujete v mém textu za nesmysly. Ale je to jen vaše věc, zda věříte či nevěříte vědě, chemii, fysice, anatomii, fysiologii, embryologii...

0 0
možnosti
JR

J35a41r88a 10R79a79n97k

7. 1. 2016 17:15

Dobry den, pane Simku. Nechci se predstavovat jako znalec problemu, ale vim, ze se uz delsi dobu pouziva medicinalni marihuana, dokonce i nekteri veterinari ji predepisuji. Tim, ze ji lekar predepise - s ni sam nezachazi, ale pacient ma narok na nekolik rostlin od sveho "pestovatele", ktery ma tim padem povoleno tyto legalne pestovat. Pocet je vzdy kontrolovatelny a zatim nebyl zadny skandal, ze by se podvadelo. Je uz hodne studii, kde se na 100% vi, ze pomaha detem pri epilepsii, dokument v nemz mela 7 leta holcicka az 300 zachvatu tydne a nemohla ani poradne mluvit a vydat se sama ven - po tinkture z marihuany se zachvaty snizily i na jeden mensi tydne a dite ma produktivni zivot. Pacienti s Parkinsonem, MS multiple sclerosis = roztrousena sklerosa a predevsim v paliativni lecbe a po chemoterapii. V posledni dobe probiha studie s pacienty s Alzheimerovou chorobou.

0 0
možnosti
JR

J80a66r75a 35R48a46n57k

7. 1. 2016 17:17

Israel: Marihuana im Altenheim - Weltspiegel - ARD | Das ...

http://www.daserste.de/.../br/israel-marihuana-100.html

Oct 6, 2013 - Medizinisches Cannabis oder im allgemeinen Sprachgebrauch Marihuana, wird in Israel bereits seit Jahren eingesetzt.

Cannabis als Medizin in Israel - Berliner Zeitung

http://www.berliner-zeitung.de/.../cannabis-als-medizin-in-is...

Ein Sicherheitsangestellter läuft durch ein Gewächshaus von Tikum Olam, der größten Farm in Israel für den Anbau von Cannabis für medizinische Zwecke.

Cannabis als Medizin in Israel: "Jali kichert viel" - SPIEGEL ...

http://www.spiegel.de › ... › Diagnose & Therapie › Cannabis -

Jun 17, 2015 - Medizinisches Cannabis ist umstritten, in Deutschland gibt es viele Vorbehalte. In Israel erhalten mehr als 20.000 Patienten solche Produkte ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,85
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!