Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nevím, co je kontroverzního na tom, aby byl nemocný člověk vnímán jako ČLOVĚK nikoliv jako anonymní pacient (číslo, položka, diagnóza). Taky má pravdu v tom, že medicína se snaží řešit rychle následek a příčina ji zas až tak nezajímá - není čas a zájem, i když by se nemocný mohl vyhnout spoustě léčebných procedur a celoživotního pojídání léků. Vidím u mladších kolegyň, kolik jejich děti pojídají léků, obráží lékařů, když by nebyla spíš od věci rodinná terapie a odhalení příčiny nepohody dětí, pokud k tomu, podle vyšetření, není žádná fyzická příčina. Co je speciální zaklínadlo medicíny "kdo není MUDr., ten je šarlatán a basta. Přitom jsou lékaři, ke kterým bych nešla a jsou tzv. léčitelé, kteří mají výborné výsledky i bez titulu, ale mají svoje schopnosti a vzdělání v jiném oboru než je klasická medicína (např. homeopatie). Alternativní medicína má a bude mít pořád svoje důležité místo. Ať si každý má možnost vybrat podle svého. Obojí má svoje přednosti i zápory, hranice i možnosti.

3 2
možnosti

Nejen Jan Hnízdil, ale každý správný lékař musí vidět v pacientovi celého člověka.

Kontroversní, protikladný je postoj Jana Hnízdila ke komplexním preventivním prohlídkám praktického lékaře. V Hyde Parku proklamoval, že když se pacient cítí dobře, nemusí chodit k lékaři. Řádnou komplexní prohlídkou najdete každoročně několik stavů, které pokud včas podchytíte, nemusí choroba propuknout do nevratného stadia. Tato kontroversnost mi však nesnižuje cenu pohledu Jana Hnízdila na pacienta.

Rozdíl mezi školní medicínou a alternativní je veliký. Školní medicína usiluje o exaktnost, alternativní je převážně ve stadiu empirie. Alternativní medicína je úspěšná především u nemocí, kde školní medicína selhává pro nedostatek času a nedostatek komplexního pohledu na člověka.

Zneužívání léků a vyšetřování? Ze strany pacienta bude trvat, dokud se pacient nestane osobně odpovědným za proplacení zdravotní péče. Ze strany lékaře bude trvat, dokud pacient nebude mít potřebu rozlišovat a odměnit kvalitu lékaře.

:-)

1 0
možnosti
Foto

V čem, prosím, vidíte kontroverznost pana Hnízdila. V tom že se nad svou prací zamýšlí a nezůstává u toho, co do něj nahustili ve škole? V tom, že se vyvíjí, že připouští i možnost že se sám může mýlit a je tak připraven přijmout i jiný pohled. Pak máte asi pravdu a jde jen o to, co je pro lékařství lepší. Já raději půjdu k lékaři, který bude usilovat o mé zdraví než k lékaři, pro kterého budu jen finanční položkou.

2 2
možnosti

To, za co si vážíte kolegy Hnízdila, si vážím též.

S Janem Hnízdilem nesouhlasím, jestliže mluví (Hyde Park) o tom, že pokud se člověk cítí zdráv, nemusí chodit k lékaři. To není pravda. Pravidelná komplexní prohlídka praktickým lékařem je vysoce vhodná, protože může se tak objevit závažné onemocnění dříve než se rozvine v plné síle. Ale to máte v článku.

Lékaři, který Vás nevnímá jako člověka se raději vyhněte.

:-)

2 0
možnosti
ZS

s článkem lze celkem souhlasit. až na to, že Jan Hnízdil nechce zavést nový obor. on by byl rád, kdyby se více lékařů (a nejen těch) dívalo na člověka jako na celek (včetně duše), jako tomu dříve bývalo u rodinných lékařů. jinak dobrý.R^

5 0
možnosti

Ohledně úsilí o vznik nového oboru máme asi každý jiné informace. Ale to není podstatné. A jinak lékař, který nevnímá člověka komplexně, je medicínsky omezený. Ve všech oborech. Problém je většinou čas pro pacienta. Dnes se preferuje kvantita nad kvalitou. Pokud by se proplácení zdravotní péče týkalo pacienta a nikoliv státu, jak je tomu dnes, ten už by si kvalitu jinak ohlídal!

:-)

0 0
možnosti
Foto

J18a62n 96R48ý66z21n32a11r

21. 4. 2013 22:15

Mám sen - každý obvodní lékař bude mít povinně atestaci z čínské medicíny. Budeme zdravější a ušetří se spousta peněz.

Článek je hezkým zamyšlením - věci nejsou tak jak jsme si mysleli. Tak jak tedy jsou? :-)!

1 1
možnosti

Čínská medicína rozhodně nemusí být součástí celostní medicíny!

:-)

3 0
možnosti
PM

P69e58t36r 43M31a11r17e90š

21. 4. 2013 17:26

Dobrý článek, ale špatný závěr. Alternativní medicína je plně srovnatelná s tou západní pokud jde o výsledky. Jen výrazně levnější...a proto se na ní útočí...

3 6
možnosti

Petře, to pravda není, že?

Zatímco školní medicína je exaktní, alternativní medicína je na úrovni empirie.

:-)

5 0
možnosti
PV

Váš článek je pouze a jen potvrzením, že jste nepochopil, co vlastně je celostní medicína. Už tvrzení napsané v druhém odstavci je přesně ukázka, co praktikují doktoři, co jim tlučou do hlav na lékařských fakultách, cituji: nemoc+lék=zdraví. Tahle rovnice je toho přímým důkazem, neboť, kde se nalézá příčina? V holistické medicíně je prvotní rovnicí synergie (1+1 je víc než 2), to je jeden z pilířů. Druhá možnost je, v tom případě se omlouvám, že jste svatý a vaše praxe je naprosto jiná od drtivé většiny lékařů, pro něž je pacient "trojka vlevo nahoře, zlomená noha, pošroumaná játra..." pro člověka tam není místo, jsou pouze objektivní poznatky a místo k zákroku. A k doktoru Hnízdilovi. On není kontroverzní postava české medicíny, to česká medicína se odchýlila od staletých poznatků našich předků a myslí si, že ta jejich technologie zvládne vše. On se tohle snaží znovu zapojit do léčebného procesu.

10 5
možnosti
EK

R^přesně jste to popsal...

3 1
možnosti
Foto

Krásný a poctivý článek. Objektivní, neurážející a logický.

Děkuji a karmuji.

6 6
možnosti

Nové zákony, až "do mrtě" definující každý prd, nevedou nikam. Obzvláště nový byrokratický bruselismus je toho příkladem.

Pane Šimku, nebojte se to říci naplno.

6 5
možnosti

Nerozumím ti. Psal jsem o něčem jiném!

:-)

3 0
možnosti
DJ

No, nastesti celostni medicina funguje - relativne "levne" - mimo pojisteni a pokud clovek je schopen oddelit zrno od plev (doktory od sarlatanu), cesta existuje. Osobne jsem se soucasnym stavem spokojen.

3 4
možnosti

Celostní medicína samozřejmě funguje!

Školní medicína nefunguje pro nedostatek času lékaře a možná pro jeho nezkušenost.

:-)

4 0
možnosti
Foto

V tržním prostředí bych jeho snahu vítal, v tomto prostředí, to spíše vidím jako snahu urvat si, ze státního výpalného, svůj podíl.

5 5
možnosti

Myslím, že Janu Hnízdilovi křivdíš.

:-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 639
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!