Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen pro srovnání, Kanadský dolar k České koruně - + 1:17

Minimální mzda v Britské Kolumbii je 10.20 $ na hod.

Zdravotní sestry 33.- $ a více na hod.

Požárníci 35.- $ a více.

Uklízečky v soukromých domech 18.- $

Platy politiků? Nesrovnatelně vysoké.:-/

Plzeň pivo 0.5 L: 2.50 $

Benzín (nejlevnější) 1.07 $

0 0
možnosti
VH

Jste opravdu tak hloupý? Nevěřím. Ty nepravdy musí být záměr.

Samozřejmě, že Norsko je pro nás nedostižný vzor (tedy za předpokladu, že totálně nezkolabuje cena ropy). Jsou na tom totiž téměř tak, jako Saudská Arábie. Mají velká ložiska ropy a plynu. To nevíte, ekonome?

0 1
možnosti
LU

Norsko má obrovské ekonomické problémy.

Nórsky Ústrední štatistický úrad (SSB) na prelomu novembra a decembra uvoľnil nové data vypovedajúce o pokračujúcom medzidobí stagnácie nórske ekonomiky, ktoré začalo v júli 2014.

Rast HDP je v podstate nulový, stagnuje spotreba domácností a objem vývozu, rastie objem dovozu a zvyšuje se nezamestnanosť iba ropný priemysel pripravil 20 000 Nórov o prácu, pripravujú sa ďalšie prepúšťania napr. nórsky koncern Statoil oznámil, že v r. 2016 prepustí ďalších 1 100–1 500 zamestnancov.

Nórska koruna oslabuje.

Prvý krát v histórii štátny rozpočet 2016 zapláta diery použitím nórskeho fondu, ktorý má slúžiť pre ďalšie generácie, z fondu vyberú 450 miliónov dolárov.

1 0
možnosti
VH

Dosažení úrovně Rakouska za pět let mohl slibovat jen blb či darebák (jak nemám Klause rád, myslím, že to nesliboval on) a věřit mohl také jenom blb. Zvednout se z 55% úrovně na 100% během pěti let by znamenalo meziroční téměř 13% růst. Ovšem za předpokladu, že Rakousko bude stagnovat. Takový neměla ani zanedbaná Čína s téměř nulovými platy! Prostě blbost.

Že náš růst byl velmi vysoký jsem Vám vysvětloval již pod některým vaším nedovno zveřejněným "odborným" blogem. Že tomu nerozumíte a ani rozumět nechcete je výhradně Váš problém. Přesto zopakuji.

Výchozí stav: Rakouska, Německo (ZS = západní státy) 100 (procent, ale třeba miliard), ČR 60.

Současný stav (růst ZD o 18 %): ZS 118, ČR 67 % n o v é ú r o v n ě ZS, tedy (0,67x118), tj. 79,06. Růst v ČR z naší úrovně (60 %) tedy je (79,06/60,0) 31,7%. Náš růst je tedy téměř dvojnásobný (1,76), než růst ZS. Co se Vám na tom nelíbí. (Já vím, Vy netušíte, jen potřebujete nadávat. Pokud možno na vše. Tak alespoň nekažte náladu druhým.)

0 1
možnosti
LC

Kdyby takovéto povídání napsal absolvent obecné školy, pochopil bych to. Když to ale napíše absolvent VŠ, rozum se mně hrbí. Vy jste v tom Norsku nikdy nebyl a i vaše povědomost o norských reáliích je nulová. Norové, kteří to mají jen trochu v dosahu, jezdí, aby ušetřili, nakupovat do Švédska, pašují potraviny, ale i spoustu dalších věcí, jako my za socíka z NDR. Uvědomělí Norové to ovšem odsuzují. Podívejte se, jaké tam jsou třeba ceny aut a pohonných hmot. Měl jsem několik norských kolegů. Všichni měli plat cca 10k EUR a když jeli domů, potřebovali by nafukovací auta. Garantuji vám, že průměrný Čech nežije o moc hůř než průměrný Nor.

1 1
možnosti
Foto

čím více běženců (v Německu), tím dříve dosáhneme německlou úroveň

3 1
možnosti
JV

Cim mene Macku ,tim lepsi pro CZ!!

0 0
možnosti
Foto

Nebyl to Václav, ale Waltr.

1 1
možnosti
Foto

A18l29e85š 36M29e62r38t73a

22. 1. 2016 21:22

Za Komárka bude koruna tvrdá jako marka, ale svěřili to Václavovi a výsledky jsou dnes zřejmé.

0 0
možnosti
Foto

Tady jsou celkem zajímavé tabulky porovnání mezd v různých zemích (angl.)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage

0 0
možnosti
MP

Rychlý výpočet ( kdyžtak opravte) : po přepočtu na paritu kupní síly jsme asi na 34% vůči Švýcarsku a 38% vůči Německu ( r. 2012 ). Žádná sláva, ale mohlo to být i horší.

0 0
možnosti
OP

Demagogie na kvadrát. Ukažte obyčejného Čecha s hodinovkou 300 Kč

0 3
možnosti
PM

P87e25t87r 10M96u80r73č54e58k

22. 1. 2016 20:38

Autor nepíše o lopaťácích ale o specialistech a ti berou cca 300 kč .

3 0
možnosti
  • Počet článků 645
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1075x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!