Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Něco jako kultivovaný kapitalismus, spíše Sozialmarktwirtschaft, lze budovat jen při určité morální úrovni společnosti. Nikdy není nic dokonalé ale jakmile to klesne pod přijatelnou úroveň, tak je zle. Četl jsem, že je potřeba alespoň 30% slušných lidí.  K těm cechům - převážil názor, že pokud by měly určovat např. počty řemeslníků či obchodů v ulici, městečku, tak by to při naší mentalitě bylo horší řešení než máme dnes.

0 0
možnosti

Nedovedu pochopit, proč by to s funkcí cechů mělo být horší?

:-)

0 0
možnosti
MM

Tak, tak.R^

Neviditelná ruka trhu nás vychovala, jak kdysi nabádal Václav Klaus, který zaměnil úctu, etiku a morálku za trh bez zákonů, zapřené špinavé peníze a nakonec všechny velkozloděje omilostnil. Tímto posledním úkonem se vykrystalizoval v obyčejného grázla. Stát odměňuje nekvalitní pracovníky královský, protože dřou jak koňové.

Nedostatkovým zbožím je úcta, etika a morálka.

1 0
možnosti

To víš, Pravda, Láska, Svoboda a Spravedlnost se v této společnosti nenosí.

A tak přirozené vztahy nefungují!

:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 646
  • Celková karma 17,41
  • Průměrná čtenost 1073x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!